REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar jums būna, kai žiūrint baisius filmus, per odą „bėgioja skuzdėlytės"? O nuo kai kurių jos visai ir nesiruošia pabėgti. Tikras tų žmonių „siaubas" – tai „žąsies oda“.

Ar jums būna, kai žiūrint baisius filmus, per odą „bėgioja skuzdėlytės"? O nuo kai kurių jos visai ir nesiruošia pabėgti. Tikras tų žmonių „siaubas" – tai „žąsies oda“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskuo kalti plaukai?

Plaukai – suragėję epidermio dariniai, dengia beveik visą kūną, išskyrus delnus ir padus. Plauką sudaro stiebas ir šaknis. Plauko šaknis glūdi odoje, plauko maišelyje. Į jį atsiveria riebalų ir apokrininės prakaito liaukos, čia tvirtinasi plauko šiaušiamieji raumenys. Kai šalta ar išsigandus, šie raumenys susitraukia ir pašiaušia plaukelius (tokia oda pašiurpsta ir vadinama „žąsies oda“). Iš esmės, ši problema nepažeidžia jokių rimtų vidaus organų, o bėda ta, kad išorinis estetinis efektas visai nekoks ir „žąsies odos“ pažeistos vietos būna sausos ir šiurkščios. Dažniausiai išberia šlaunis ir tiesiamuosius žastų paviršius. Tie bėrimai panašūs į mažus sausus spuogelius, tačiau tai nėra spuogeliai.

REKLAMA

Vaizdelis nekoks

„Žąsys“ skirstomos į du tipus. Pirmasis ir labiausiai paplitęs, kai organizmui trūksta vitamino A. Antrasis – tai jau sudėtingesnė būklė, susijusi su vitamino D deficitu, nes dar prisideda kraujosrūvos mikropigmentacijoje. Teks papildyti organizmo atsargas šiais vitaminais. Yra ir tokių, kurie „žąsies odą“ paveldi...

Ne pro šalį būtų apsilankyti pas gydytoją. Pasitaiko, kad „žąsies oda“ – kažkokio susirgimo pasekmė. Pavyzdžiui, hormoninio disbalanso ar medžiagų apykaitos sutrikimo. Tai gali būti požymis, jog esate alergiškas kai kuriems vaistams, maistui, plovimo ar kosmetikos priemonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Jei paaiškės priežastis – problemos sukėlėja, gal pakaks ją išsigydyti, jei ne, kita išeitis – „negražaus vaizdo“ atsikratyti kosmetologijos pagalba.

Kaip jus „kankins“ kosmetologai?

Kosmetologė Rasa Mukaitė, papasakojo, kad iš pradžių jus išteps glikolio rūgštimi. Ji „maitinsis“ negyvomis ląstelėmis, kurių „žąsies odoje“ apstu. Vėliau kūną įvynios ir 30 minučių kaitinsitės po infroraudonaisiais spinduliais. Ir tai dar ne viskas. Viską vainikuos trigubas lazeris – jis normalizuos ląstelių dalinimąsi. Paprasčiau sakant, neleis pakartotinai atsirasti „žąsies odai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltu metu reikia šiltai rengtis. Ne naujiena, tiesa? O kad nuo šalčio ląstelės dalosi greičiau ir taip ant odos susidaro tokia „žievelė“, kuri gali likti visam gyvenimui – pagalvojat, vaikščiodamos žiemą nuleistomis kelnėmis? Apie ginekologines bėdas net jau nekalbėsim. (Dėkui madai, vėl ant podiumų ir į gatvės grįžo kelnės susegamos ant liemens). O nusmuktkelnėms teks skandinti „žąsies odą“ hidromasažinėje vonioje. Burbuliuojantis druskų ir augalų mišinys atstatys mikrocirkuliaciją ir odos balansą. Gerai sušildys. Dabar svarbiausia vėl nesušalti.

REKLAMA

Tiems vargšams, kurie tokią odą paveldėjo, teks pastoviai valyti nekenčiamus spurgelius. Bet patiems jų spaudyti, sako medikai, jokiu būdu negalima, nes po oda gali patekti infekcija. Geriausiai „pakasys“ ultragarsinis pylingas – jis ne tik nuvalys suragėjusį sluoksnį, bet ir pagydys uždegimą. Tačiau oda džius. Todėl teks atkentėti mezoterapijos injekcijas. Užtat jos odą drėkins ir aprūpins reikiamais vitaminais.

O ką mes galime patys?

Nors pasak gydytojų dermatologų, vienintelis efektyvus būdas atsikratyti „žąsies odos“, tai nuolat tepti tas vietas kremais, turinčiais šlapalo (ir kuo jo daugiau, tuo geriau), bei kitais drėkinančiais kremais. (Natūraliai šlapalas (urea) randamas beveik visuose kūno skysčiuose (ant odos raginio sluoksnio jis patenka su prakaitu) ir yra baltymų apykaitos produktas. O šlapalas, kuris naudojamas kosmetikoje yra sintetinamas).

REKLAMA

Tačiau dar galima bandyti kovoti su šiuo negalavimu ir taip:

Kartą į dvi savaites pasidarykite tokį odos šveitiklį: šiek tiek druskos sumaišykite su dušo geliu. Kitas būdas: maudantis išmuilinkite problemines vietas ir atsargiai patrinkite smulkia pemza. Vėliau nepamirškite tas jautrias vietas ištepti riebia grietine su trupučiu alyvų aliejaus.

Avižinius dribsnius sumaišykite su pušų ekstraktu.Tik nevalgykite, o pilkite į vonią. Oda suminkštės, išsilygins, į ją iš avižų prasiskverbs vitaminas B.

Padės pirtis. Geriausia, kad joje būtų sausas garas, o jei tai sauna, tai infraraudonoji.

Nepamirškite teptis kremu. Dabar žiema, todėl jis turėtų būti apsauginis, maitinantis, bet nepamirškite ir drėkinančio, su vitaminais A arba E. O dar geriau su kakavos arba alijošiaus aliejais. Naudokite ir specialius minkštinančius probleminį epidermį kremus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamaitinkite odą iš vidaus: gerkite žuvų taukus. Padeda ir kefyras, o nevartojantys rūgštaus pieno produktų, gerkite žalią arbatą, užsikasdami rugine duona. Šie produktai skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo.

Rinkitės natūralių audinių – lino, medvilnės arba kitus, kurie malonūs jūsų kūnui ir neturi savo sudėtyje sintetikos, drabužius.

Pabaigai anekdotas iš gyvenimo.

Kaip atsikratyti „žąsies odos“, kokį pylingą naudoti? – klausia viena draugė kitos. – Man niekaip nepavyksta“.

„O mano vyras kai tik paglosto man sėdimąją savo darbininkiška šiurkščia letena, jokio pylingo nebereikia. „Žąsies odą“ kaip ranka nuima“.

„Suum cuique“ (kiekvienam savo, kaip sakė romėnai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų