REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje iš grožinės literatūros rašymo pragyvena vienetai, bet ir tai turi prisidurti iš šalies.

Vidutinis standartinio autoriaus honoraras – nuo kelių tūkstančių litų už savo knygelę iki maždaug 6 tūkst. litų už solidesnį vertimą. Didesnes pajamas užsitikrina rašantieji populiariomis temomis – apie mafiją, milijonierius, žvaigždes.

Lietuvoje iš rašymo gali pragyventi nebent pripažinti ir premijuoti grožinės literatūros autoriai, kurie dažnai kartu yra ir vertėjai: Sigitas Parulskis, Vladas Braziūnas, Aidas Marčėnas, Kristina Sabaliauskaitė, Juozas Erlickas, kiti.

Rašytojo Liudviko Jakimavičiaus žodžiais, apskritai autoriams mokami honorarai yra apgailėtinai maži. „Sumokami 2–3 tūkst. litų – vargo vakarienė. Aš dar rašau į interneto portalus, kartais nuvažiuoju į gimnazijas dėstyti literatūros, dar teatruose pastatyta spektaklių pagal mano pjeses. Per šią poklasinę veiklą kažkaip suduriu galą su galu. Knygos čia sudaro menkiausią dalį“, – atskleidė jis.

Mokslo populiarinimo knygų autorė ir vertėja Aušra Maldeikienė pati suskaičiavo, kas daugiausia uždirbo iš jos dar prieš dešimtmetį parašytos knygos „Kaip skaičiuoti savo pinigus“. Jos didmeninė leidėjo nustatyta kaina sudarė 15 litų. Autorė nuo šio sumos tegavo 10 proc. – tai yra 1,5 lito už vienetą, bet dar turėjo sumokėti 15 proc. tuomet siekiantį autorinį mokestį. Knygynuose „Vaga“ knyga jau kainavo 24 litus.

„Darome išvadą: knygynas pasiėmė 9 litus, o man už storą knygą, kurią rašiau apie dvejus metus, liko 1 litas 30 centų, – konstatavo A. Maldeikienė.

Ekonomistė prisiminė, kad ši kelių tūkstančių egzempliorių tiražu išleista patarimų knyga Lietuvoje apie šešias savaites buvo perkamiausia. „Tačiau knygos „Kaip tapti milijonieriumi“ lietuviai nupirko 70 tūkst.“, – prisiminė ekonomistė.

Didesnį skaitytojų dėmesį patraukia lengvo pobūdžio leidiniai. Štai Dailiaus Dargio dokumentinės knygos „Tikroji Daktarų istorija“ tiražas siekė 18,5 tūkst. egzempliorių, 10 tūkst. tiražu išleistas ir „Kruvinasis mafijos maršrutas“, bet ji jau planuojama perleisti. „Jau po istorijos apie Henriką Daktarą pamačiau, kad lietuvių tautai, kaip ir kitiems pasaulyje, reikia tokių skaitinių, skambių pavadinimų, kraujo“, – neslėpė knygų autorius.

Per šių metų Vilniaus knygų mugę savo knygą „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ pristatė ir žurnalistas Egidijus Knispelis. Šios kaina, kaip ir D. Dargio knygų, sudaro apie 30 litų ir ji taip pat turėtų tapti bestseleriu.

Jaunas šešių romanų autorius Vilis Normanas iš pradžių už savo romanus negaudavo nieko, bet dabar jau uždirba kelis tūkstančius litų, jeigu knyga parduodama sėkmingai. „Tarkim, jei knygyne knyga kainuoja 30 litų, autorius gauna kokius 8–10 procentų nuo iš tikrųjų 15 litų kainuojančios knygos. Kitaip sakant, už savo kūrinį jis gauna zuikio ašaras“, – tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų