REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(Papildyta 13:27 val.) Visuomeninės organizacijos šeštadienį rengs dar vieną mitingą už teisingumą Lietuvoje, kuriame toliau bus reikalaujama valdžios paviešinti neskaidrius pareigūnų ryšius bei „apvalyti“ teisėsaugą. Pilietinėje akcijoje „Už Lietuvą! Už teisingumą!“ gali dalyvauti net 5–7 tūkst. žmonių, mano vienas rengėjų – Alvydas Medalinskas.

(Papildyta 13:27 val.) Visuomeninės organizacijos šeštadienį rengs dar vieną mitingą už teisingumą Lietuvoje, kuriame toliau bus reikalaujama valdžios paviešinti neskaidrius pareigūnų ryšius bei „apvalyti“ teisėsaugą. Pilietinėje akcijoje „Už Lietuvą! Už teisingumą!“ gali dalyvauti net 5–7 tūkst. žmonių, mano vienas rengėjų – Alvydas Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pirminėje paraiškoje rašėme, kad nuo 5 iki 7 tūkst., bet, suvokusi, kad žmonių gali būti ir daugiau, savivaldybė (Vilniaus – ELTA) mums pasakė, kad 7 tūkst. niekaip netinka. <...> Kodėl visi mano, kad mitingas turi būti rengiamas kažkam suorganizavus? Kažkas nuperka žmones, kad jie atvažiuotų, juos suskaičiuoja po vieną, kiek jų ten bus? Mes gyvename interneto amžiuje <...>, kas gali suskaičiuoti, kiek bus žmonių?“, – penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje apie vyksiančią akciją svarstė A. Medalinskas.

REKLAMA

A. Medalinskas apgailestavo, kad dėl pasklidusios klaidingos informacijos pasklidimo žmonių į pilietinę akciją gali susirinkti mažiau nei tikimasi, tačiau jis pabrėžė, jog tai yra ne vien lietuvių tautybės piliečių mitingas – laukiami visi teisingumo išsiilgę piliečiai.

„Aš suprantu, kad galbūt dėl šios klaidingos informacijos žmonių gali būti mažiau, negu mes iš pradžių tikėjomės. Bus vieta pastatyti automobilius šalia Seimo toje pačioje automobilių stovėjimo aikštelėje <...>. Šitas mitingas nėra tik lietuvių mitingas už Lietuvą, jis yra Lietuvos žmonių mitingas už teisingumą“, – pažymėjo A. Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Naglis Puteikis spaudos konferencijoje ragino visuomenės informacijos priemones prisiminti Sąjūdžio laikus ir palaikyti šeštadienį vyksiančią pilietinę akciją.

„Aš raginu visą Lietuvos žiniasklaidą prisiminti Sąjūdžio laikus ir pereiti į mūsų pusę. Nestovėkite Saugumo departamento, Vilniaus apskrities policijos ir Vilniaus savivaldybės administracijos bei vidaus reikalų ministro Palaičio pusėje. Jeigu mes darome taikų sukilimą, kad atkurtume teisingumą, pereikite į mūsų pusę“, – ragino jis.

Pilietinės akcijos išplatintame pranešime primenama, kad ji įvyks šeštadienį, kovo 17 dieną, 14 valandą prie Seimo, Nepriklausomybės aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši akcija – vasario 22 dieną prie prezidentūros surengto mitingo, reikalavusio, kad valdžia atkurtų valstybėje teisingumą, išskaidrintų politikų ir šešėlinio verslo ryšius, tąsa.

Pranešime Lietuvos piliečiai raginami susirinkti prie šalies parlamento ir dar kartą pareikalauti, kad būtų kuo greičiau išviešinti visų partijų, aukštų politikų, teisėtvarkos ir slaptųjų tarnybų pareigūnų ryšiai su nusikalstamomis struktūromis. Taip pat raginama atkurti teisingumą – nedelsiant sugrąžinti į pareigas be pagrindo nušalintus Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovus generolą Vitalijų Gailių ir majorą Vytautą Giržadą. Reikalaujama atleisti iš pareigų ne tik vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, bet ir generalinį prokurorą Darių Valį bei jo pavaduotoją Darių Raulušaitį, o į šias pareigas paskirti principingus, sąžiningus ir profesionalius pareigūnus.

REKLAMA

Akcijos dalyviai kviečiami paraginti Seimą susigrąžinti Tautos atstovybės galias. Reikalaujama, kad Seimas užtikrintų parlamentinę Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Generalinės prokuratūros kontrolę, sutramdytų VSD pareigūnų savivalę ir jų neteisėtą kišimąsi į visuomenės gyvenimą. Akcijos rengėjai ragina nedelsiant paviešinti VSD vykdytos kabinetinės „liustracijos“ duomenis ir išlaisvinti buvusius KGB bendradarbius Seime, Vyriausybėje, teisėtvarkoje, žiniasklaidoje nuo dabartinio VSD šantažo.

Seimas kviečiamas atstatydinti parlamento vadovus – Seimo vicepirmininką Algį Čapliką, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką Stasį Šedbarą, Žmogaus teisių komiteto pirmininką Arminą Lydeką. Taip pat parlamentas raginamas įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją Vytauto Pociūno, Kauno pedofilijos ir žudynių, Eglės Kusaitės, kitų galimų VSD bei Generalinės prokuratūros nusikaltimų ir politinės korupcijos byloms ištirti.

REKLAMA

Pilietinės akcijos organizatoriai – į grupę „Už teisingumą“ susibūrę Nepriklausomybės Akto signatarai Bronislovas Genzelis ir R. Ozolas, Seimo narys N. Puteikis, visuomenininkai A. Medalinskas, Šarūnas Valentinavičius, Audrius Nakas ir Darius Kuolys – kviečia visuomenę susitelkti ir pasiekti, kad šalies valdžia stotų ne nusikaltėlių, bet valstybės pusėn.

Akcijos organizatoriai taip pat atkreipia dėmesį į precedento neturintį Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos elgesį. Šio departamento Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas pamėgino perimti iš piliečių visuomeninės akcijos organizavimą ir be rengėjų žinios išplatino žiniasklaidai klaidinančią informaciją apie renginio laiką. Akcijos rengėjai pastebi, kad tokių brutalių priemonių prieš savo krašto visuomenę pastaruoju metu nedrįsta imtis net dabartinės Rusijos valdžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Vilniaus savivaldybės sprendimas leisti rengti mitingą ne 14, kaip buvo sutarta, o 15 valandą ir ne Nepriklausomybės aikštėje, o automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri šiuo metu yra pavasarinis purvynas, yra ciniškas pasityčiojimas iš antrosios respublikos signatarų ir demokratijos“, – spaudos konferencijoje Seime penktadienį sakė Kovo 11 akto signataras, profesorius Romualdas Ozolas.

Kitas mitingo „už Lietuvą ir už teisingumą“ organizatorius Alvydas Medalinskas teigė nesusidūręs su tokiais trukdžiais rengti mitingą nuo sovietinių laikų. Organizatoriai pareiškė, kad žmonės tyčia klaidinami ir ragino vis tiek rinktis Nepriklausomybės aikštėje šeštadienį 14 valandą, kaip ir buvo pranešta iš pradžių.

REKLAMA

Organizatoriai piktinosi, kad tą pačią dieną yra planuojamas ir dar vienas mitingas, organizuojamas Lietuvos lenkų mokyklų streikų komiteto, kuriame bus protestuojama prieš neva diskriminacinį Lietuvos švietimo įstatymą, ir pabrėžė, kad labai svarbu, jog policija tinkamai užtikrintų tvarkos palaikymą, nes į mitingą iš Lenkijos gali atvykti ir lenkų ultranacionalistų, chuliganų, kurių tikslas – sukelti neramumus. Pasak A. Medalinsko, taip elgtasi sovietmečio pabaigoje, kuomet šalia Sąjūdžio mitingo būdavo leidžiama protestuoti Lietuvai priešiškai organizacijai „Jedinstva“.

Vasario 22 d. visuomeninių organizacijų jau rengtame mitinge „Išvykime iš Lietuvos neteisingumo įšalą“ žmonės reiškė paramą atleistiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovams, ragino skaidrinti teisėsaugos darbą, reikalavo atstatydinti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį ir generalinio prokuroro pavaduotoją Darių Raulušaitį. Šie reikalavimai atlikti Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto tyrimo išvada dėl Finansinių nusikaltimų tarnybos vadovų atleidimo teisėtumo. Ši situacija sukėlė Vyriausybės krizę, nes R. Palaitis atsisako trauktis, nepaisant premjero Andriaus Kubiliaus ir visuomenininkų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų