REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Universalus Velykų šventės simbolis – margutis. Tiesa, tradicija pavasarį marginti kiaušinius sietina ne su krikščionybe, o su gerokai senesnėmis tradicijomis. Nuo seniausių laikų kiaušinis laikomas gyvenimo ir atgimimo simboliu. Paprotys dovanoti margučius buvo žinomas jau senovės Egipte, Persijoje, Galijoje, Graikijoje, Romos imperijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Garsiausiais ir brangiausiais margučiais visame pasaulyje laikomi Peterio Carlo Fabergé pagaminti juvelyriniai kiaušiniai. Pirmasis kiaušinis buvo pagamintas 1885-aisiais Rusijos caro Aleksandro III užsakymu, skirtas jo žmonai Marijai. Netrukus P. C. Fabergé kiaušiniai tapo tradicine kasmetine dovana Rusijos karališkajai šeimai. Šiandien Fabergé kiaušiniai laikomi meno šedevrais.

REKLAMA

Liaudyje paprasti vištų kiaušiniai būdavo marginami natūraliais dažais: įvairių augalų nuovirais, medžių žieve, puošiami vašku išrašytais ornamentais, drožinėjami. Pastaruoju metu kiaušinių marginimo technika papildyta daugybe naujovių. Specialūs flomasteriai, lipdukai, juostelės, karoliukai, net dekupažo technika padeda išgauti pačių netikėčiausių efektų, taigi jei tik norite – kaskart galite nustebinti namiškius ir šventės svečius vis naujomis staigmenomis.

REKLAMA
REKLAMA

Margučiai desertų stalui

Reikės:

* šaukštelio vandens

* 5 šaukštų cukraus pudros

* 1 viena spalva nudažyto virto kiaušinio

* medinio pagaliuko

Velykiniam desertų stalui papuošti ypač tiks margučiai, išpaišyti cukraus glajaus raštais. Į šaukštelį vandens įmaišykite cukraus pudros miltelių, kad gautumėte dantų pastos tirštumo masę. Naudodami šią masę kaip dažus mediniu pagaliuku ant kiaušinio lukšto galite nupiešti įstabiausių gėlių ir ornamentų.

Kiaušiniai-lėlės

Jei rankdarbių parduotuvėlėje įsigysite akučių, skirtų gaminti žaislams, o namuose turite šiek tiek dirbtinių gėlių, lėlių skrybėlaičių, nėrinių atraižėlių ir panašių niekučių, Velykų stalą galite papuošti įspūdingais vaizdeliais „iš kiaušinių gyvenimo“. Tuščiavidurius kiaušinio lukštus sustatykite į stovelius. Priklijuokite kiekvienam po 2 akutes, nosį, „viršugalvį“ papuoškite skrybėlaite ar kaspinu. Visa tai lengviausiai priklijuosite karštais klijais, bet tiks ir dvipusė lipni juosta. Kiaušiniai gali virsti pačiais įvairiausiais personažais: nuo kaprizingos operos primadonos iki kaimo kapelos muzikanto. O galbūt pavyks kiaušinių veidukuose įžvelgti ir draugiškus šeimos narių šaržus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Druska puošti kiaušiniai

Reikės:

* druskos

* maisto dažų

* baltų klijų

* virto kiaušinio

Druską suberkite į keletą atskirų dubenėlių, kiekvieną jų nudažykite vis kitais dažais, kad išgautumėte švelnių pastelinių atspalvių. Skirtingų spalvų druskos pabarstykite ant plokščios lėkštės įvairiais ornamentais.

Visą kiaušinio lukšto paviršių tolygiai ištepkite klijais ir pavoliokite lėkštėje su druska, kad apliptų. Liko tik nulakuoti kiaušinį laku (galima bespalviu viršutiniu nagų lako sluoksniu) ir papuošti juo Velykų stalą ar dekoratyvinę šakelę.

REKLAMA

Kaip išpūsti kiaušinį, jei reikia tuščiavidurio?

* Smeigtuku ar adatėle pradurkite ir bukajame, ir smailiajame kiaušinio galuose po skylutę. Bukojo galo skylutę atsargiai padidinkite – kad ji būtų maždaug 1–2 centimetrų skersmens.

* Laikydami kiaušinį virš dubenėlio bukuoju galu į apačią per smailojo galo skylutę vidutiniu stiprumu papūskite oro – kiaušinio turinys turėtų išslysti į dubenėlį.

* Lukšto vidų išskalaukite karštu vandeniu – keletą kartų panardinkite kiaušinį į karštą vandenį, kad jo pribėgtų ir į lukšto vidų. Kiaušinį nardinkite paguldę į medinį šaukštą, prilaikykite mentele. Karštas vanduo sutvirtins tuščiavidurį lukštą ir jį dezinfekuos.

* Nudažius ir papuošus tuščiavidurį lukštą, didžioji skylutė paslepiama lipduku. Tokiais tuščiaviduriais kiaušiniais galima puošti namus, juos kabinti – beje, anksčiau buvo paprotys margučiais puošti dar belapių medelių šakeles, prie kurių buvo pritvirtinamos eglės šakutės, o prie šių – tuščiaviduris gražuolis kiaušinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų