REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei nusprendėte sumažinti kūno svorį, turite įvertinti dvi sau iškeltas užduotis. Neretai dietų, sporto, įvairių lieknėjimo preparatų žmonės griebiasi tuomet, kai ima kritiškai vertinti savo išvaizdą. Vis dėlto skirtingi metodai, padedantys sumažinti svorį, kartais gali būti labai naudingi ne tik fizinei, tačiau ir bendrai žmogaus sveikatai. Tinkamas maitinimasis bei subalansuotas skysčių vartojimas yra žmogui lengviausiai prieinamos priemonės, kurios yra itin svarbios žmogaus kūno svorio bei geros savijautos šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Laisvūnė Petkevičienė pasidalijo svarbiausiais tinkamo maitinimosi principais. Į juos dėmesį turėtų atkreipti visi, norintys tinkamai maitintis ir minimaliomis sąnaudomis pasiekti efektyviausių rezultatų, palaikydami optimalų kūno svorį.

REKLAMA

Valgykime tik tiek, kiek išeikvojame

Maisto suvartojimą žmogus turėtų reguliuoti individualiai, nes kiekvienam ya būdingas skirtingas maistinių medžiagų poreikis. Energijos nuostoliai, kuriuos patiria žmogus, priklauso nuo jo veiklų, fizinio aktyvumo. Didelė dalis energijos reikalinga medžiagų apykaitos procesui. Taigi, pirmiausia, individualus visavertis racionas organizmui turi sugrąžinti prarastą energiją.

Žmogaus organizmas reikalauja tam tikrų maistinių medžiagų - baltymų, riebalų, angliavandenių, suteikiančių energijos, taip pat mineralinių druskų, vitaminų, o ne konkretaus maisto. Galima rinktis tinkamą maistą iš gausybės įvairių maisto produktų, tačiau svarbiausia aprūpinti organizmą maistinių  medžiagų kiekiu. Dėl to žmogus turi išanalizuoti ir suprasti, ar jo racionas yra visavertis iš visų maisto produktų grupių.

REKLAMA
REKLAMA

Valgykite tai, ką tikrai mėgstate

Maistas turi būti ne tik turtingas maistinių medžiagų, tačiau ir patrauklus, aromatingas ir, žinoma, mėgiamas. Neverta valgyti maisto, kuris yra Jums neskanus ar estetiškai nepriimtinas vien dėl to, kad jį Jums rekomendavo kaip organizmui naudingą produktą. Atsirinkę sau tinkamiausią maistą, galėsite sėkmingai juo mėgautis, bei pasirūpinsite savo sveikata.

Svarbiausia, neskubėkite valgydami. Kaip žinoma, sotumo jausmą pajuntame tik po 15 – 20 min. Valgydami lėtai sumažinsite gaunamo maisto kiekį, taigi taip išvengsite papildomų kilogramų. Taip pat reguliuokite ir valgomo maisto porcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neperpildykite skrandžio daugiau nei į jį telpa. Jei po pietų ar vakarienės jaučiate sunkumą bei pilnumą skrandyje, vadinasi, persivalgėte ir kūno svorio mažinimo programą teks atidėti dar bent dienai. Svarbu ir tai, kad per didelės maisto porcijos ištempia skrandį, žmogus suvalgo daugiau maisto, o tai lemia ir papildomo kūno svorio augimo galimybę.

Saugokitės sau netinkamų ir nebūtinų produktų

Ne vienas žmogus kenčia nuo įvairių alergijų, netoleruoja tam tikrų maisto produktų. Dėl šios priežasties kiekvienas, susiduriantis su šia problema ir atsakingai vertinantis savo sveikatą, privalo būti atidus, rinkdamasis naujus produktus, ir ypač atsargus ragaudamas jau paruoštus patiekalus. Bet kuriuo atveju, atsisakant tam tikro

REKLAMA

maisto būtina jį pakeisti kita kokybiška alternatyva. Jei tokios nepavyksta rasti, svarbu pasirūpinti papildomomis vitaminų bei maisto papildų atsargomis.

Įvairios dietos, kuriomis vadovaujantis siūloma reguliuoti kūno svorį, neretai būna specifikuotos ar netgi radikalios. Kai kurios jų siūlo iš raciono išbraukti vieną ar kitą maisto produktą, kitos skatina maitintis, pavyzdžiui, vien baltyminiu maistu. Tokios dietos iš tikrųjų gali būti labai efektyvios, itin greitai padėti sumažinti nepageidaujamus kilogramus. Reikia nepamiršti, jog visas prarastas kūno svoris grįš, vos jums ėmus maitintis įprastu režimu. Bet kuriuo atveju, imtis tokio kūno svorio mažinimo būdo yra nepatartina ir netgi rizikinga.

REKLAMA

Kaip jau minėta anksčiau, svarbiausia - organizmą aprūpinti reikiamu kiekiu maistinių medžiagų. Profesionalų individualiai parengta visavertė dieta bei fizinis aktyvumas gali duoti norimų rezultatų mažinant Jūsų kūno svorį. Tokia svorio mažinimo programa yra ilgalaikė ir reikalaujanti Jūsų pasiryžimo bei pastangų.

Vanduo – būtinas ir efektyvus

Didžiąją dalį organizmo „okupavęs“ vanduo. Be to, būtinas gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų palaikymui be to jis gali pasitarnauti ir norint sureguliuoti maitinimąsi bei sumažinti svorį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia, vanduo yra būtinas maisto virškinimo bei medžiagų apykaitos procesuose. Jo apykaita organizme labai aktyvi. Netgi esant normaliai temperatūrai žmogus per parą netenka 2,5 l vandens. Esant didesnei temperatūrai prarandamo vandens kiekis gali svyruoti nuo 6 iki 10 l.

Kadangi žmogaus organizmą sudaro apie 70 proc. vandens, netekus daug skysčių pasekmės juntamos itin greitai - tirštėja kraujas, atsiranda troškulys. Tuomet būtina kuo greičiau atgaivinti organizmą. Jei geriate pakankamai vandens, galite būti užtikrintas, jog šie procesai jūsų organizme vyksta sklandžiai.

REKLAMA

Dalį vandens žmogus gauna su maisto produktais, pavyzdžiui, piene vandens yra 90 proc., mėsoje – 7 proc., duonoje – 40 proc. Per parą apie 300 ml vandens pagaminama organizme vykstant įvairioms cheminėms reakcijoms. Kita dalis gaunama su gėrimais. Viena jų rušių, žinoma, – geriamas vanduo.

Antra, mėgstantys dažnai užkandžiauti turėtų išmėginti “8 stiklinių“ metodą. Tiek vandens per dieną patariama išgerti net ir tiems, kurie geba subalansuoti savo maitinimąsi, kadangi iš organizmo turimų gauti 2,5 l skysčių per dieną 1,5 l turėtų būti būtent vanduo. Reguliariai atsigaivinę vandens stikline užpildysite skrandį, o tai sumažins norą persivalgyti.

REKLAMA

Rinkdamiesi vandenį turėtumėte atsižvelgti į savo organizmo poreikius. Natūralaus mineralinio vandens poveikis organizmui priklauso nuo to, kokios mineralinės medžiagos jame vyrauja, pavyzdžiui, chloridai padeda normaliam virškinimui, sudarydami druskos rūgštį skrandyje.

Vadovaujantis literatūros apžvalga bei produktų dokumentacija galima manyti, jog, natūralūs mineraliniai vandenys, pavyzdžiui, „Borjomi“ (Gruzija),  „Gerolsteiners“ (Vokietija), „Campilho“ (Portugalija) turi padidintą natrio, kalio, chloro, bikarbonatų bei  pakankamą kalcio, magnio bei sulfatų kiekius. Tokia vandens sudėtis yra tinkama kiekvienam tinkamai besimaitinančiam ir palaikyti tinkamą medžiagų apykaitos funkciją.

Turtinga vandens sudėtis ypatingai aktuali žmonėms, kurie siekdami sulieknėti sportuoja. Tokiu atveju vandens reikia vartoti dar daugiau, taigi svarbu atsakingai pasirinkti ne tik lieknėjimo būdus bet ir priemones, jiems įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų