REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva šiais metais Afganistano Goro provincijos atkūrimui skiriamą paramą labiausiai kreipia į administracinių vietos valdžios ir nevyriausybinių organizacijų gebėjimų stiprinimą, sveikatos apsaugą, švietimą ir žemės ūkio efektyvumo didinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Su Gore užbaigtų vystomojo bendradarbiavimo projektų rezultatais ir šiuo metu vykdomų darbų eiga susipažino Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, antradienį apsilankęs provincijos sostinėje Čagčarane ir susitikęs su čia įsikūrusios Lietuvos vadovaujamos provincijos atkūrimo grupės (PAG) nariais.

REKLAMA

2012 m. Čagčarane planuojama baigti kartu su Afganistano centrine vyriausybe, Japonija ir JAV statomą vaikų dienos centrą, kurio teritorijoje įrengti ir profesinio rengimo centrai.

Lietuvos lėšomis pernai buvo išasfaltuoti pirmieji kilometrai Čagčarano gatvių. Šiemet jų tvarkymo darbai tęsiami prisidedant Japonijai ir Afganistano centrinei valdžiai.

Šiuo metu rekonstruojama Goro sostinės ligoninė, prie kurios prisidėjo Lietuva, Graikija ir Japonija. Darbus tikimasi baigti 2014 m.

REKLAMA
REKLAMA

„Inicijavusi didžiuosius projektus ir įnešusi santykinai nedidelę lėšų dalį, Lietuva sugebėjo paskatinti ir sutelkti Afganistano vyriausybės institucijas ir kitas šalis donores šių projektų įgyvendinimui“, - susitikime su provincijos atkūrimo grupės nariais sakė A. Ažubalis.

Šiemet Afganistane taip pat įgyvendinami šeši projektai, finansuojami iš Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų, žemės ūkio plėtros, inžinerinių paslaugų, archeologijos, administracijos ir nevyriausybinio sektoriaus gebėjimų stiprinimo bei veterinarijos kontrolės srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vystomojo bendradarbiavimo projektams Afganistane Lietuva 2012 m. numato skirti apie 1 mln. litų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija 2006-2011 m. pagal Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programą iš viso skyrė 15,37 mln. litų 169 projektų įgyvendinimui Gore. Pagrindinės sritys: socialinė apsauga ir tvari plėtra, geras valdymas ir įstatymo viršenybė bei švietimas.

Iš Čagčarano A. Ažubalis vyks į Kabulą, kur dalyvaus Goro vystymosi konferencijoje, skirtoje įvertinti donorų veiklos rezultatus Gore, jų ateities įsipareigojimus, aptarti bendradarbiavimo ir veiklos koordinavimo gerinimo galimybes, tolesnius Lietuvos dalyvavimo provincijos atkūrime planus po to, kai pasibaigs atsakomybės už provinciją perdavimo afganų valdžiai procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų