REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patvirtinus naują Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą, kuriuo buvo numatyta, kad nuo šiol dyzeline, kuriuo prekiaujama Lietuvoje, turi būti ne mažiau nei 7 proc. biodegalų priedų, viešai susirėmė naftos produktų prekybininkai ir biodegalų gamintojai.

REKLAMA
REKLAMA

Paradoksu tapo tai, kad priėmus Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus nebuvo atsižvelgta, jog naujojo kuro standarto nėra nei Lietuvoje, nei kitose Europos valstybėse. Iki šiol galioję standartai numatė, kad biopriedų dalis dyzeline turi būti ne didesnė nei 7 proc.

REKLAMA

Žada brangimą

Tokie pakeitimai supykdė naftos produktų prekybininkus, mat 2011-ųjų pabaigoje Energetikos ministerija buvo reglamentavusi prekybą dyzelinu, kuriame įmaišyta 6,25 proc. biopriedų. Anot Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos, prekybininkai jau buvo pradėję gaminti tokį dyzeliną ir sudarę ilgalaikes sutartis, rengtas pagal numatytą kuro standartą.

Dėl išskirtinai Lietuvoje įsigaliojusių taisyklių kuro gamyklos privalėtų gaminti dyzeliną pagal naują standartą ir tiekti jį tik Lietuvai, nes kitose šalyse tokių reikalavimų dyzelinui nėra. Degalų pardavėjai prabilo ir apie tai, kad Lietuvoje dyzelinio kuro gali nebelikti.

REKLAMA
REKLAMA

Vadina šantažu

Biodegalų asociacija kalbas apie dyzelinio kuro išnykimą vadina šantažu, skirtu institucijoms, kurios turėtų nuspręsti, ar keisti įstatymus dar kartą, ar vis dėlto apsistoti ties ne mažiau nei 7 proc. biopriedų dalimi degaluose.

Asociacijos atstovai atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje šiuo metu biodegalų suvartojimas nesiekia nė 5 proc. bendro degalų suvartojimo lygio, o jau 2010 metais Europos Sąjungos (ES) šalys narės turėjo šį rodiklį padidinti iki 5,7 proc. Numatyta, kad 2020 metais biodegalai turėtų sudaryti ne mažiau kaip 10 proc. bendrai suvartojamų degalų. Asociacijos nuomone, tik didinant biopriedų degaluose dalį galima pasiekti šiuos rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grąžins seną tvarką

Patvirtinę įstatymo pataisas ir tik tuomet įsigilinę į prekybininkų pastabas Seimo nariai dar kartą ryžosi keisti įstatymą ir grąžinti senąją tvarką.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius pasakojo, kad šalies degalinėse jau buvo pradėta prekiauti dyzelinu, kuriame biopriedų dalis buvo ne mažesnė nei 7 proc. „Degalų kainos nepakito, kuro gamykla prisitaikė, tačiau verslas dėl to tikrai nukentėjo“, – sakė jis.

Pyksta importuotojai

Anot Biodegalų asociacijos prezidento Mindaugo Palijansko, sprendimas didinti biopriedų dalį dyzeline yra naudingas ir valstybei, ir rapsų bei grūdų augintojams, kurie ir gamina biodegalus. „Tegu jie būna brangesni, tačiau jie gaminami čia pat, Lietuvoje, pinigai niekur neišeina, – sakė jis. – Įstatymo pakeitimu buvo nepatenkinti tie, kurie importuoja daug naftos, pirmiausia rusiškos, produktų, nes kuo didesnį procentą sudarys Lietuvoje pagaminti biodegalai, tuo mažiau jų reikės importuoti.“

Paklaustas, ar iš tiesų dyzelinas su biopriedais gali gadinti automobilių variklius, M. Palijanskas atsakė neigiamai: „Prieš kelerius metus viena bendrovė atsivežė palmių aliejaus, kurio stingimo temperatūra yra 5 laipsniai šilumos, ir maišė jį su dyzelinu. Tada tikrai buvo visko. Tačiau šiandien biopriedų turintis kuras yra saugus ir tinkamas vartoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų