REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėnulio fazės: ir lysvėje, ir vazonėlyje

Anksčiau senoliai stebėdavo dangų, kad žinotų, kada sėti, o kada pjauti. Nors gyvename technologijų amžiuje, žvalgytis į mėnulį ir žvaigždes nepamiršome. Kokie dangaus kūnai pasakys tiesą?

Anksčiau senoliai stebėdavo dangų, kad žinotų, kada sėti, o kada pjauti. Nors gyvename technologijų amžiuje, žvalgytis į mėnulį ir žvaigždes nepamiršome. Kokie dangaus kūnai pasakys tiesą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje yra mėnulis Saulės atžvilgiu, matome įvairias jo fazes. Yra keturios pagrindinės fazės: jaunatis, augantis mėnulis, pilnatis ir delčia. Mėnulio fazės įvairiai veikia spaudimą augalo gyslose, didina arba mažina jo atsparumą nepalankioms išorės sąlygoms. Be to, sodininkams svarbu stebėti, kuriame zodiako ženkle yra Mėnulis vienu ar kitu metu.

REKLAMA

Jaunatis

Ši fazė trunka tris dienas – dieną iki jaunaties, per jaunatį ir dar vieną dieną po jos. Šiuo metu visas biolauko aktyvumas susitelkia augalo šaknyse. Taigi pats metas tvarkyti šakniavaisius ir sėklas. Jaunaties dienos daugeliui augalų – kritinės. Kaip tik šiuo periodu lengviausia atskirti, kurie augalai silpni, galbūt užpulti ligų ar kenkėjų, o kurie – sveiki ir tvirti: sveikieji lieka kokie buvę, o silpnieji akivaizdžiai suglemba, vysta.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu nepatariama augalo skiepyti, tręšti arti šaknų, net purenti žemės – visa tai gali pakenkti augalui. Tokiu metu taip pat geriau nesiimti augalo persodinti. Užtai gausiai palietas per jaunatį, jis įgis naujų jėgų ir energijos. Laikotarpiu nuo jaunaties iki pilnaties augalams ypač reikia drėgmės ir maistingųjų medžiagų.

* Kai mėnulis jaunas, galima kovoti su augalo kenkėjais.

* Pirmąją ir paskutinę jaunaties dienomis galima apkarpyti sodinukus.

* Per jaunatį surinktos sėklos geriausiai išlaiko gyvybinę energiją ir gali duoti gerą derlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augantis mėnulis

Ši fazė trunka 11–12 dienų. Augalo biolauko aktyvumas nukreipiamas nuo šaknų link šakų ir lapų, todėl intensyviausiai auga antžeminė augalo dalis. Šaknys šiuo metu silpnai reaguoja į įvairius pažeidimus, todėl mėnuliui augant, patariama sėti, sodinti, persodinti, laistyti ir tręšti, apdoroti augalo žemę, retinti. Augančio mėnulio periodu persodintiems augalams skirkite daugiau dėmesio – manoma, kad tuomet augalui reikia daugiau vandens nei įprastai, tačiau taip pat saugokite nuo perlaistymo.

* Per augantį mėnulį pasėtos sėklos sudygsta intensyviau.

* Atliekant augalo apipjaustymą šiuo metu galima pažadinti snaudžiančius pumpurus, iš jų greičiau prasikala naujos šakelės.

REKLAMA

Pilnatis

Fazė trunka tris dienas. Biolauko aktyvumas sutelktas į antžeminę augalo dalį. Šiuo periodu nepatariama augalo karpyti, skiepyti. Geriau skirti daugiau dėmesio kovai su kenkėjais, dirvos priežiūrai. Pilnatis siejama su oro stichija, todėl šiuo metu papurenus dirvą, prie šaknų pateks itin daug oro.

* Galima purenti dirvą, mulčiuoti, rinkti šakniavaisių sėklas.

* Per pilnatį virš žemės augantys vaisiai turi daugiausiai maistingųjų medžiagų ir vitaminų, taigi ši mėnulio fazė itin palanki nuimti derlių.

REKLAMA

Delčia

Delčios fazė trunka 11–12 dienų. Šiuo periodu biolauko aktyvumas nuo antžeminės augalo dalies vėl leidžiasi į šaknis. Taigi šaknys vėl tampa jautresnės, trapesnės, o augalo stiebas – atvirkščiai, į pažeidimus reaguoja vangiai. Aktyviau auga požeminė augalo dalis. Laistykite augalą rečiau – jam reikia mažiau drėgmės. Galima tręšti organinėmis trąšomis.

* Periodas palankus sodinti šakniavaisius, kovoti su kenkėjais, tręšti, iškasti svogūnėlius, kad atidėtumėte juos laikyti.

* Šiuo metu nuskintos gėlės ilgiau išliks nenuvytusios, o surinkti vaisiai ilgiau neges. Augalus apipjaustykite tik tuomet, jei norite pristabdyti jų augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taisyklės ir prietarai, kurių verta paisyti

* Viską, kas auga į viršų, reikia sodinti tarp jaunaties ir pilnaties. Viską, kas auga į apačią (šakniavaisiai) – nuo pilnaties iki jaunaties.

* Augalai taip pat jautriai reaguoja ir į saulės bei mėnulio užtemimus – tokiu metu augalo geriau nelieskite.

* Sėjos ir persodinimo darbai atliekami iki patekant mėnuliui arba jam nusileidus.

* Jei sėsite per jaunatį – bus gausus derlius.

* Jei žemę įdirbsite per delčią – augalus mažiau puls kenkėjai.

* Bulves sodinkite mėnuliui dylant – augs stambesnės.

* Per jaunatį nesodinkite agurkų ir pomidorų – suges.

Mėnulio astrologija

Rūpinantis augalais svarbu ir tai, kokiame Zodiako ženkle vieši mėnulis. Astrologai siūlo visus Zodiako ženklus dalyti į vaisingus ir nevaisingus. Prie nevaisingų, nepalankių augalams ženklų priskiriami Vandenis, Avinas, Dvyniai, Liūtas, Šaulys. Užtai šie ženklai sustiprina pačių augalų pastangas kovoti su kenkėjais.

Bene palankiausias augalams ženklas – Svarstyklės. Mėnuliui viešint Svarstyklių ženkle, augalus persodinti geriausia. Taip pat palankus metas tada, kai mėnulis vieši Jaučio, Vėžio, Mergelės, Skorpiono ir Žuvų ženkluose.

Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų