REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komiteto pirmininko pavaduotojas Olegas Lebedevas pranešė, kad steigiamai institucijai keliamas uždavinys – Rusijos ir jos sąjungininkių interesų gynimas. Svarbiausias šios tarybos tikslas bus užkirsti kelią grėsmėms, kurias Rusijos interesams kelia buvusios SSSR teritorijoje esančios šalys. NVS reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Sablinas papasakojo, kad naujoji taryba nagrinės klausimus, susijusius su tėvynainių situaciją užsienyje, ir kitų valstybių įtaką NVS šalims.

REKLAMA
REKLAMA

Su šios tarybos steigimu susipažinęs neįvardijamas ekspertas tvirtina, kad naujoji institucija taps „kontrrevoliuciniu tyrimų centru“. Jo posėdžiuose bus nagrinėjamas užsienio nevyriausybinių organizacijų ir informacinių tinklų technologijų vaidmuo spalvotosioms revoliucijoms bei protesto judėjimams, socialinių tinklų ir tinklaraščių įtaka visuomenei bei kovos su revoliuciniais judėjimais metodai.

REKLAMA

Leidinys „Kommersant“ tvirtina, kad steigti tokią tarybą paskatino Kinijos patirtis, kur analogiška taryba atsirado 2005 m., sunerimus dėl spalvotųjų revoliucijų Gruzijoje, Ukrainoje ir Kirgizijoje.

Indoneziją sukrėtė stiprus žemės drebėjimas

Trečiadienį Indonezijoje, prie vakarinės Sumatros salos pakrantės, įvyko 8,9 balo stiprumo žemės drebėjimas. Tarp žmonių buvo kilusi panika.

Požeminių smūgių epicentras buvo už 495 kilometrų į pietvakarius nuo Banda Ačės miesto - Ačės provincijos sostinės, o jų židinys - 33 kilometrų gylyje. Apie galimas aukas ir sugriovimus kol kas nepranešama.

REKLAMA
REKLAMA

Provincijoje, kurioje buvo žemės drebėjimo epicentras, gyventojai pranešė, kad požeminis smūgis truko apie 5 minutes. „Kai kurie bandė evakuotis, kai kurie meldėsi už savo vaikus, dar kiti panikavo. Visur buvo susidarę transporto kamščiai, nes žmonės bandė nusigauti kuo toliau nuo pakrantės, tačiau atšaukus cunamio pavojų, vietiniai kiek aprimo“, – iš Ačeho pranešė užsienio naujienų agentūros.

Indonezijos salyną sudaro daugiau kaip 18 tūkst. salų, kurios driekiasi palei pusiaują 6,5 tūkst. km. Didžiausią pasaulyje salų šalį supa vadinamasis Ramiojo vandenyno Ugnies žiedas – aktyvių seisminių zonų ir ugnikalnių grandinė, nutįsusi nuo Meksikos krantų iki Naujosios Zelandijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirijoje prasidėjo seniai lauktos paliaubos

Sirijoje prasidėjo Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos pasiuntinio Kofio Annano pasiūlytos paliaubos, bet Vakarų šalys viešai išsakė abejones, kad Sirija jų laikysis.

Sirijos valdžia teigia, kad laikysis paliaubų, bet pasilieka teisę atsakyti į išpuolius. Kol kas apie paliaubų pažeidimus nepranešama, bet JAV tvirtina, kad Sirijos pažadu negalima pasitikėti. Pagrindinė ginkluota sukilėlių grupė teigia, kad atsakys į bet kokius vyriausybės pajėgų puolimus.

Sirijos užsienio reikalų ministerija patikino K.Annaną, kad nuo ketvirtadienio ryto vyriausybės kariai nutraukė kovas, bet pasilieka teisę atsakyti į teroristų grupuočių išpuolius. Jei Sirija laikysis paliaubų, iš miestų turėtų būti išvedami kariai, tankai ir sunkioji artilerija. Pagal planą Sirijos vyriausybė tai padaryti turėjo dar iki antradienio.

REKLAMA

Tuo tarpu Teheranas Sirijos konflikte demonstratyviai palaiko prezidentą Basharą al-Assadą. Iranas šiame regione yra artimiausias B. al-Assado režimo sąjungininkas, tačiau neigia Vakarų kaltinimus, kad aprūpina jį ginklais. Mahmoudo Ahmadinejado vyriausybė kartu su Rusija ir Kinija remia kruvinus B. al-Assado susidorojimus su opozicija. „Net jeigu Sirijos opozicija būtų ginkluota iki dantų, ji nesugebėtų įveikti vyriausybės armijos“, – viešėdamas Azerbaidžane sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pagal Eltos, Rusijos dienraščio „Komersant“, BBC inf.

V. Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų