REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anykščių regioninio parko lankytojų centre atidaroma nauja ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos išskirtinėmis vertybėmis. Pagrindinė ekspozicijos tema pateikta kaip apdainuotas gamtos ir kultūros paveldas, atsiskleidžiantis gausiuose literatūros kūriniuose. Visi turbūt prisimena poeto Antano Baranausko poemoje „Anykščių šilelis“ atskleistą gamtos grožį – „Kalnai kelmuoti, pakalnės nuplikę! Kas jūsų grožei senobinei tiki?...“

REKLAMA
REKLAMA

Naujame lankytojų centre sužinosite, kuo garsus Anykščių kraštas. Tai ir antras pagal dydį Lietuvos riedulys Puntuko akmuo, ir Šventosios upė, ir Rubikių ežeras, ir Variaus atodanga, ir dar daug gamtos vertybių. Ekspozicijoje atsispindi itin turtingas Anykščių kultūros paveldas. Iš šio krašto yra kilę apie septyniasdešimt Lietuvai ir pasauliui žinomų kūrėjų.

REKLAMA

Rekonstruotame buvusios mokyklos pastate (J. Biliūno g. 55, Anykščiai) nuo šiol bus galima užsukti ne tik į parko direkciją, bet ir į lankytojų centrą. Vyraujantis modernios ekspozicijos grafinis elementas – raidės. Išmoningai dizainerės Skirmantės Vaitkevičiūtės sukonstruotos, jos tampa baldais ir nišomis, pertvaromis ir stendais. Visa ekspozicijos vizualinė bei informacinė medžiaga matoma per raides. Taip tikimasi lankytojams sukurti įspūdį, kad eksponatus regime per dainos ar eilėraščio žodžius.

REKLAMA
REKLAMA

Raidžių leitmotyve sukurta ekspozicija pasakoja apie Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinį, jo gamtos vertybes - didžiausius Lietuvos akmenis Puntuką ir Puntuko brolį. Net minkštasuolis ir pufai savo forma primena akmenis. Ekspozicijos erdvė praplečiama, ant sienos ir lubų įkomponuojant milžinišką medį, tarp kurio šakų slepiasi parko gyvūnų vaizdai. Įdomiai pateiktas Anykščių regioninio parko žemėlapis, kur sužymėta visa reikalinga informacija: pažintiniai maršrutai, vandens trasos, draustiniai, lankytini objektai ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspozicija papildyta audiovizualine informacija. Lankytojai gali pasiklausyti įgarsintų padavimų apie žymiuosius akmenis, įdomiausių krašto legendų, pasakų, dainų. Animacinis filmukas lankytojus nukels į prieš keliasdešimt tūkstančių metų kraštą gaubusį ledynmetį, suformavusį dabartinį kraštovaizdį.

Anykščių regioninio parko lankytojų centras ir ekspozicija įrengti, įgyvendinant ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Tai bendras Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos ir Anykščių regioninio parko direkcijos veiklos rezultatas.

REKLAMA

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, lankytojų centrai įgauna visai kitą prasmę, kai juose įrengiamos vidaus ekspozicijos, atskleidžiančios nacionalinio ar regioninio parko esmę, sukuriančios įdomią intrigą, sužadinančią norą pažinti vertybes, reiškinius, paverčiančios lankytoją aktyviu veikėju.

Lietuvos saugomose teritorijose šiais metais lankytojai turės galimybę aplankyti 12 naujų vidaus ekspozicijų: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Kauno marių, Krekenavos, Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioniniuose parkuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų