REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol prie Olando kepurės skardžio rastus mamuto kaulus galima bus pamatyti Pajūrio regioninio parko lankytojų centre. Čia bus eksponuojamos šio parko gamtos ir kultūros vertybės. Aplankyti naują lankytojų centrą kviečiame nuo balandžio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Pajūrio regioninis parkas iš visų kitų parkų Lietuvoje išsiskiria tuo, kad čia daug vertybių aptinkama tik pajūryje. Tai Olandų kepurės skardis, Plazės ežeras su smėlynų tyrulių buveine, Karklės riedulynas, baltosios ir pilkosios kopos, jūroje nuskendęs laivas "Fusilier" ir paukščių žiemovietė. Tai paskutinis pajūrio ruožas žemyniniame pajūryje, kur gamta mažai sužalota žmogaus veiklos, kur peri gervės ir jūriniai ereliai, klesti retoji pajūrio augmenija ir viso to nesunaikino jokios nelegalios statybos.

REKLAMA

Tam, kad žmonės galėtų grožėtis pajūrio gamtos turtais, Pajūrio regioniniame parke yra nutiesta puiki dviračių drasa, įrengti takai ir laiptai pėstiesiems, stendai ir nuorodos visiems parko lankytojams.

Kad valstybės saugomų teritorijų direkcijos galėtų išsamiai atlikti savo misiją - ne tik saugoti gamtos ir kultūros paveldą, bet ir teikti informaciją parko lankytojams bei gyventojams, galėtų vykdyti visuomenės ekologinį švietimą – įrengiami lankytojų centrai. Vienas tokių centrų – Pajūrio regioninio parko - balandžio 27 dieną atidaromas Karklėje (Placio g. 54).

REKLAMA
REKLAMA

Įrengiant lankytojų centro ekspoziciją, buvo siekiama atspindėti vietovės unikalumą. Ekspozicijos tema – „Stichijų sandūroje". Užduotis projektuotojams buvo sudėtinga - privalėjo kuo plačiau atspindėti vietos ypatybes, tačiau reikėjo išsaugoti kuo daugiau laisvos erdvės, tinkamos edukaciniams užsiėmimams, filmų peržiūroms, konferencijoms. Todėl neatsitiktinai ekspozicijoje rasite tikro Baltijos vandens,  tikro pajūrio smėlio, galėsite pasėdėti ant pajūrio akmenis imituojančių gultų.

Lankytojų centre dirbantys specialistai suteiks informaciją apie parke esančius lankytinus objektus, vietos paslaugų teikėjai įrengtuose terminaluose galės patalpinti informaciją apie teikiamas apgyvendinimo, gido paslaugas, o žvejai ras visą reikiamą informaciją apie galimybę išplaukti į jūrą nuosavais laivais. Pajūrio regioninio parko lankytojų centre apsilankę turistai galės rasti daug naudingos medžiagos apie gamtinio turizmo galimybes regione.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kartu su su nacionalinių ir regioninių parkų direkcijomis įgyvendina projektą "Saugomų teritorijų tvarkymas (I etapas)", finansuojamą Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei Lietuvos Respublikos bendrojo finansavimo lėšomis. Po šio projekto įgyvendinimo šiuolaikiškus lankytojų centrus turės dauguma regioninių ir nacionalinių parkų. Jie jau atvėrė duris arba bus įrengti dar šiais metais Dzūkijos nacionaliniame parke Merkinėje, Anykščių, Krekenavos, Pajūrio, Sartų, Rambyno, Tytuvėnų, Kauno marių, Biržų, Aukštadvario ir Varnių regioniniuose parkuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų