REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mudu su draugu mėgstame keliauti. Kartais perkame keliones iš agentūrų, kartais organizuojame jas patys. Labai apsidžiaugiau pamačiusi „Makaliaus pigių kelionių vadovą“, iškart tą knygutę nusipirkau. Ir nepasigailėjau: joje labai daug vertingų patarimų. Svarbu ir tai, kad knyga parašyta lietuvaičio: ji nenutolus nuo mūsų realijų. Makalius puikiai pažįsta lietuvius ir mato, ko jiems reikia, ką pasiūlyti. Iki šiol pirkti kelionių vadovai nebuvo tokie geri: stori, informacijos daug, bet tik maža jos dalis iš tikrųjų aktuali (apie šalies istoriją galiu susirasti internete, brangūs viešbučiai manęs nedomina, o prabangios parduotuvės aktualios tiems, kas važiuoja apsipirkti, o ne keliautojams). Taigi Makaliaus kelionių vadovas pataiko tiesiai į dešimtuką: jis siūlo tai, ko reikia jaunam lietuvaičiui, išsiruošusiam į kelionę ir norinčiam pamatyti, patirti ir neišleisti krūvos pinigų tokiems dalykams kaip brangus keliavimo būdas ar nakvynė.

REKLAMA
REKLAMA

Knygutė ne tik informatyvi, bet ir linksma, Makalius pasakoja savo ar kitų nuotykius, aprašo patirtį. Štai jo paties kelionių manija prasidėjo nuo mokyklinės kelionės į Rygą ir vandens parką Jūrmaloje.

REKLAMA

„Geografijos mokytojas surinko grupę šeštokėlių, užbūrė žodžiu „užsienis“ ir jau po savaitės 50 nutrūktgalvių ankstų rytą susirinko prie mokyklos, kur laukė autobusas. Tamsoje, lyjant lietui, kiaurais batais, bet laimingas, ir aš pėdinau į mokyklą už kilometro, kad pirmą kartą pamatyčiau išsvajotą užsienį. Ir tai buvo nuostabu. Na ir kas, kad skendau baseine, na tai kas, kad autobuse nebuvo tualeto, – kaip tik tada užsikrėčiau nuostabia liga – kelionių manija.“ (p. 10)

REKLAMA
REKLAMA

Makalius teigia, kad pigi kelionė – tai ne tik pigūs bilietai, bet ir kitos išlaidos, be to, kelionę planuoji pats. Makalius pateikia kelias taisykles norintiems keliauti pigiai: 1. kelionę planuoji pats, 2. išlaidas vertink blaiviai, 3. elkis kaip vietinis, 4. nebūk tinginys. Šios taisyklės – ne vienas sakinys, jos aptartos plačiau, kas tikrai naudinga.

Beje, autorius pateikia ir agentūrų pranašumus bei trūkumus, pataria, kaip patiems planuojant kelionę elgtis (kada pirkti bilietus, kaip ieškoti nakvynės ir t. t.), nurodo naudingus tinklalapius. Manau, kad ši knygutė pravers visiems. Dar nežinantiems, keliauti patiems ar ieškoti kelionių agentūros, padės apsispręsti. Nutarusiems kelionę organizuoti patiems pravers tinklalapiai ir patarimai. Dar neapsisprendusiems, kur keliauti, pasiūlys idėjų. Gražiausi miestai rudenį – Roma, Barselona ar kiti, esantys pietuose. Per kalėdines muges verta nuvykti į Paryžių ar Brėmeną. Pavasarį puikios atostogos Graikijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusprendę, kur vyksite, galite ir toliau naudotis Makaliaus patarimais. Knygutėje rasite pigių skrydžių bendrovių pranašumus ir trūkumus, patarimą, kada pirkti bilietą, kaip užsisakyti viešbutį, susipakuoti rankinį bagažą. Nuo šiol pasistengsiu neprisidėti nereikalingų daiktų: „Keliautojai apatinių vežasi bent trečdaliu daugiau, negu prireikia. Panašiai ir su kojinėmis – jų paprastai pasiimama net dvigubai daugiau.“ (p. 109) Daiktus pakuosiu į vakuuminius maišus, kaip pataria Makalius, ir šį kartą imsiu ne kuprinę, kaip darydavau. „Aš rekomenduočiau keliauti su ratukiniu lagaminu – ne tik viską tvarkingai sudėsite, bet ir nereikės nešti bagažo kaip akmens.“ (p. 115) O kuprinė iki šiol atrodė patogus daiktas, juk rankos laisvos, bet geriau pagalvojus nusprendžiau, kad Makalius teisus: ir daiktus susidėti patogiau, ir nereikia viso svorio ant nugaros kaip sraigei tampyti.

REKLAMA

Man knygutė buvo labai naudinga. Nors keliaujame ne pirmą kartą, Makaliaus patarimai tikrai pravertė ir palengvino kelionės organizavimą. O vartant ir skaitant Makaliaus kelionių vadovą kilo dar tiek idėjų, kad ne tik šias, bet ir kitas atostogas jau noriu planuoti.

Patariu perskaityti visiems: jau pavasaris skleidžiasi ir keliauti norisi, o knygutė tikrai pravers. Knygutės privalumas dar ir toks, kad ji ne tokia stora ir sunki kaip užsienietiški kelionių vadovai: juk svarbu ne kiekybė, o kokybė. Džiugu, kad jaunas ir jau patyręs keliautojas parašė pigių kelionių vadovą ir sukūrė tinklalapį Makalius.lt. Paskaitykite, panaršykite ir kraukite lagaminus.

Siūlau „Makaliaus pigių kelionių vadovą“ įsimesti į kelionkrepšį – galėsite skaityti lėktuve ar laukdami persėdimo. Bus ir įdomu, ir naudinga. Tikrai rekomenduoju visiems paskaityti, neabejoju, kad paskaitę ir pasinaudosite.

Loreta Valiūnait

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų