REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra sakoma, jog protingi mokosi iš savų klaidų, labai protingi – iš svetimų. Kokios yra dažniausios klaidos, vartojant maisto papildus ir kaip jų išvengti?

Yra sakoma, jog protingi mokosi iš savų klaidų, labai protingi – iš svetimų. Kokios yra dažniausios klaidos, vartojant maisto papildus ir kaip jų išvengti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutikime – dažna naujovė, pažanga ar atradimas, šalia entuziastingo palaikymo susilaukia ir skeptiškų atsiliepimų. Žmonės – mąstančios būtybės, greitai susieja savo nusivylimus ir nepateisintus lūkesčius su naujais jų gyvenime dalykais. Maisto papildai – ne išimtis. Visuomet atsiranda tokių, kurie, išbandę vienus ar kitus preparatus, nesijaučia sustiprėję. Tuo tarpu medikai pataria pamėginti atsargumą ir įtarumą pirmiausia nukreipti kita linkme – paanalizuoti, ar atsakingai pasirinkę savo organizmą stiprinti maisto papildais, taip pat atsakingai juos ir vartojame.

REKLAMA

Neskubėk ir būsi pirmas

Anot „MediCA“ klinikos bendrosios praktikos gydytojos Inetos Marčiukaitytės, ši liaudyje populiari patarlė itin tinka kalbant apie organizmo gyvybinių funkcijų stiprinimą vitaminais bei maisto papildais. Pradėjus vartoti preparatą nereikėtų tikėtis, kad jau po keleto dienų jis numalšins sąnarių skausmus, pagerins miegą, sustiprins nagus ar plaukus, padės sureguliuoti virškinimą ir pan. Pagerėjimas paprastai ateina lėčiau nei negalavimas, teigia gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasitaiko, kad žmogus vitaminus ar maisto papildus pasirenka gerai neišanalizavęs savo poreikių, kartais – tik išgirdęs teigiamus artimųjų atsiliepimus. Būtina atminti, jog kiekvieno žmogaus organizmas individualus, silpnosios vietos – taip pat. Prieš renkantis vitaminus ar maisto papildus, geriausia pasitarti su gydytoju arba vaistininku, reikalui esant – atlikti vienokius ar kitokius tyrimus“, - tvirtina I. Marčiukaitytė.

Medikės teigimu, vartojant vieną ar kitą preparatą, itin svarbu laikytis reguliarumo. Vitaminų ir maisto papildų poveikis jaučiamas tada, kai jie vartojami reguliariai, kasdien maždaug tuo pačiu metu. Žinoma, pasaulis nesugrius, jei reikiama piliulė ar kapsulė pamirštama išgerti kartą ar kelis. Bet jei užmaršumas tampa įpročiu, norimo rezultato tikėtis tikrai neverta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog kiekvieno vitamino ir mikroelemento organizmui per parą reikia tik tam tikro kiekio. Tad juos būtina vartoti atsižvelgiant į rekomenduojamą paros normą, o ne taip, kaip šauna į galvą. Priešingu atveju preparatas organizmui neturės jokio poveikio arba vitaminų bei mikroelementų bus perdozuota.

Patarimai – paprastai ir aiškiai

Vitaminus ir maisto papildus geriausia užsigerti vandeniu.

Net ir labai stengiantis, neįmanoma į vieną tabletę sudėti visus žmogaus organizmui reikalingus vitaminus ir mikroelementus. Kai kurie vitaminai nedera tarpusavyje (pavyzdžiui, tirpūs vandenyje ir riebaluose), kitus būtina komponuoti su tam tikrais mineralais.Yra ir tokių elementų, kurie slopina vienas kito pasisavinimą. Todėl geriausia vartoti ne gausios sudėties preparatus, o tiksliai tuos komponentus, kurių stokojame.

REKLAMA

Vartojant B grupės vitaminus, nepatartina gerti kavos. Kofeinas trukdo juos pasisavinti. Beje, B grupės vitaminai itin dera su magniu.

Žuvų taukus ir riebaluose tirpius vitaminus (A, D, E, K) patartina vartoti valgio metu, nes tuomet jie geriau įsisavinami. Šiuos preparatus geriau rinktis kapsulių pavidalu.

Nepatartina vienu metu vartoti kelių rūšių papildų, kuriuose yra riebaluose tirpių vitaminų – tokiu būdu rizikuojama pastarųjų perdozuoti. Pavyzdžiui, nereikėtų tuo pačiu metu gerti žuvų taukų, nakvišų aliejaus (abiejuose yra natūralaus vitamino E) ir dar polivitaminų su vitaminu E.

REKLAMA

Organizmas optimaliai įsisavins seleną, jei prieš vartojant maisto papildus ar produktus su vitaminu C bus padaryta bent valandos pertrauka.

Geležies preparatus organizmas geriausiai įsisavina, kai jie vartojami antroje dienos pusėje.

Kalcis „draugauja“ su vitaminu D3. Be jo šis mineralas bus pasisavinamas daug prasčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų