REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Juodasis scenarijus – tai ir demografinė  krizė, ir nepasitikėjimo valstybės institucijomis didėjimas, visuomenės, tautos gyvenimo sąlygų blogėjimas, socialinės diferenciacijos didėjimas. (...) Pavojus mūsų valstybės ir tautos ateičiai“, – teigė Seimo narys, Tautininkų sąjungos pirmininkas  Gintaras Songaila.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Seime vykstančioje konferencijoje „Kaip pakeisti juodąjį Lietuvos ateities scenarijų“, kurią surengė politinis susivienijimas „Už Lietuvą Lietuvoje“, G. Songaila teigė, kad valstybė nerado atsakymų į klausimus, kaip gali toliau gyventi.

REKLAMA

„Didžiulė emigracija, žmonių netikėjimas, maži uždarbiai, nesudarytos sąlygos formuotis vidurinei klasei (...). Seimo partijos sukompromitavo demokratinę sistemą, kuriai piliečių dalyvavimas visuomenės gyvenime yra grėsmė. Demokratija ir teisė šalyje neveikia“, – vardijo visuomenininkas Alvydas Medalinskas, kalbėdamas apie  juodąjį scenarijų. Jis pabrėžė, kad žmogaus negina ir teisėsaugos institucijos.

A. Medalinsko teigimu, jeigu šie ir kiti procesai nebus sustabdyti, dėl emigracijos mastų, kurie daugiau nei 15  kartų viršija prieškario emigracijos mastus, Lietuva paprasčiausiai išnyks.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad dalyvaujamosios demokratijos idėjos kol kas dar nedrąsios. „Mūsų valstybėje nėra įstatymo, kas yra visuomeninė organizacija“, – teigė A. Medalinskas. Jis kritikavo tvarką, kuri taikoma išduodant leidimus protesto akcijoms ir priminė situaciją, kai judėjimo „Už teisingumą“ akcijos organizatoriams buvo trukdoma surengti mitingą.

A. Medalinskas pareiškė, kad savivaldybių rinkimai turėtų vykti ne renkant iš partijos sąrašų, o tiesiogiai. Jis taip pat teigė, kad referendumui surengti turėtų užtekti 100 tūkst. parašų, o piliečiai ir visuomeninės organizacijos, kai ginami viešieji interesai, turi turėti teisę kreiptis į teismus tiesiogiai. „Teismuose turėtų atsirasti visuomeniniai tarėjai – dėl viešo intereso ir rezonansinėse korupcijos bylose. Turi atsirasti ir ypatingojo prokuroro institucija“, – vardijo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenininko A. Medalinsko teigimu, reikia siekti sukurti pagrindus visuomenei dalyvauti valdant valstybę, nes „net pati geriausia valdžia išsigimsta nekontroliuojama, o tokios mes neturime.“ Jis pabrėžė, kad dabartinei valdžiai aktyvi visuomenė nereikalinga, tačiau tai – vienas esminių dalykų siekiant sustabdyti Lietuvos „išsivaikščiojimą“.

G. Songaila: kodėl visuomenė pasigendatvirtos rankos“?

„Vienas požymių, programuojančių „juodąjį scenarijų“ – sisteminga valstybės įstaigų diskreditacija, visų visuomenės autoritetų naikinimas“, – teigė Seimo narys Gintaras Songaila.

REKLAMA

Trečiadienį Seime vykstančioje konferencijoje aiškindamas, kuo pasireiškia Lietuvos politinės sistemos supuvimas, jis sakė, kad „jau keliolika metų stebime Lietuvos praktinės politikos atotrūkį nuo skelbiamų  tikslų“. G. Songaila pabrėžė, kad dangstytis krize kalbant apie prastą gyvenimo kokybę nereikėtų. Ne vien dėl pačios krizės auga visuomenės abejingumas, o tai naudinga valdančiosioms partijoms, todėl tikėtina, jog visuomenė per rinkimus nušluos dabartinius valdančiuosius. Dėl to jis kėlė klausimą, kokiais kriterijais remdamasi visuomenė rinks kitus.

REKLAMA

„Patogi dauguma gali paneigti bet kurią opozicijos teisę, ji gali paneigti ir bet kurio Seimo nario konstitucinę teisę“, – sakė jis ir pridūrė, kad jeigu po rudenį vyksiančių rinkimų valdantieji ir opozicija paprasčiausiai pasikeis vietomis, pokyčių tikėtis nereikėtų.

G. Songaila kritikavo ir tvarką, pagal kurią skiriami pinigai politinėms partijoms. „Tačiau tikėtis piliečių pasitikėjimo augimo sunku. (...) Kaip gali būti, kad piliečiai, patys išsirinkę Seimą, juo nepasitiki? (...) Piliečiai renkasi geresnį variantą iš blogų – arba sukandę dantis balsuoja už bet ką“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot G. Songailos, aukšti prezidentės reitingai rodo, kad kitur priimami sprendimai visuomenės netenkina, todėl žmonės esą ieško „tvirtos rankos“.

Jo teigimu, kelias iš susidariusios padėties yra vienas – telkti alternatyvą susikompromitavusioms politinėms jėgoms.

B. Genzelis: valdžia priklauso nuo tautos

„Kol tauta nesupras, kad valdžia priklauso nuo jų, juodasis scenarijus neišvengiamas. Mes turime įrodyti piliečiams, kad jie yra valstybės šeimininkai“, – pareiškė Nepriklausomybės akto signataras Bronius Genzelis.

Trečiadienį Seime vykstančioje konferencijoje „Kaip pakeisti juodąjį Lietuvos ateities scenarijų“, jis teigė, kad „Konstitucija neveikia, nes piliečiai nieko nedaro“.

REKLAMA

Kalbėdamas apie profesinių sąjungų teisę organizuoti streikus, B. Genzelis vardijo pavyzdžius, kai Lietuvoje streikuoti įmonių dirbantiesiems uždraudė teismas. „Jeigu teismas priima tokias nutartis, negali gerbti, nes pažeidžia piliečių priimtas konstitucines teises“, – sakė jis.

Kritikuodamas kai kurių partijų rinkimines programas B. Genzelis teigė, kad kai kurios jų nuostatos, o vėliau ir veiksmai, prieštarauja Konstitucijai.

Todėl , pareiškė jis, juodojo scenarijaus“ Lietuvai pavyks išvengti, jeigu bus laikomasi Konstitucijos normų.

REKLAMA

Keliąjuodajam scenarijui“ užkirs jaunimas?

„Mūsų šalyje bręsta nauja piliečių karta, kuriems jau nepažįstamas sovietinis mentalitetas“, – pareiškė „Dešiniosios minties centro“ narys Vilius Petkauskas. Aiškindamas, kas neleis išsipildyti Lietuvoje vadinamajam juodajam scenarijui, jis tikino, kad visuomenės aktyvumas mažėja visose šalyse. Tačiau Lietuvoje esą nestokojama aktyvių žmonių.

Visuomenininkas tvirtino, kad „vartojimo kultas pamažu praranda vertę tarp jaunimo“, o klestinčios visuomenės pagrindu jauni žmonės vis dažniau įvardija stiprius šeimos ryšius.

„Visi iki vieno valstybės ir tautos galą lemiantys veiksniai – nėra akligatviai. (...) Mūsų valstybė turi didžiulį žmogišką kapitalą“, – sakė jis ir priminė, kad Lietuva gali įsitvirtinti pasaulyje kaip aukštų technologijų valstybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų