REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulgarija apribojo rūkymą viešose patalpose. Įstatymo leidėjai taip siekia pakeisti savo piliečių įpročius, kurie laikomai vienais didžiausių rūkalių Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio Sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei keturiasdešimt procentų Bulgarijos piliečių rūko, o vienam gyventojui per metus tenka beveik pustrečio tūkstančio cigarečių. Šalis pagal šį kriterijų užima ketvirtą vietą pasaulyje – prastesnė padėtis tik Ukrainoje, Slovėnijoje ir Graikijoje.

REKLAMA

Bulgarijos sveikatos ekspertai įsitikinę – situaciją reikia keisti. Todėl jų raginimu Bulgarijos valdžia prisijungė prie vis ilgėjančio šalių sąrašo, kurios draudžia rūkyti baruose ir restoranuose. Tiesa valstybės parlamentas pasielgė dar griežčiau: uždrausta rūkyti ir prie vaikų darželių, mokyklų ar net stadionų, nesvarbu ar juose vyksta sporto varžybos, ar ne.

„Jaučiu širdgėlą. Tačiau net ir laikydamas pypkę rankoje balsuosiu už draudimą, nes trys ketvirčiai Europos kažkodėl mano, kad rūkymas yra kitus žeidžiantis įžūlus elgesys“, – prieš balsavimą sakė Bulgarijos parlamentaras Andrei'us Pantevas.

REKLAMA
REKLAMA

„Oponentai kalba apie pasirinkimo laisvę, bet ši laisvė negali kenkti kitiems“, – antrina Petaras Kurumbaševas.

Viešų patalpų savininkai, kurie toleruos rūkančius bus baudžiami nuo devynių iki aštuoniolikos tūkstančių litų. Patiems rūkaliams gresia apie tūkstančio litų bauda. Nors daugelis bulgarų nepritaria draudimui,   sveikatos ekspertai teigia, kad ribojimas būtinas, jeigu valdžia nori apsaugoti visuomenės sveikatą.

Lietuvoje draudimas rūkyti viešose vietose veikia nuo 2007 metų. Mūsų šalyje per metus vienam gyventojui mažiau nei tūkstantis cigarečių. Pagal šį rodiklį Lietuva kartu su tokiomis valstybėmis kaip Suomija ar Kanada pasaulyje užima penkiasdešimt penktą vietą. Mažiausiai rūkoma Afrikos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų