REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akcijos „Prieš alkoholį nepilnamečiams“ veidu tapęs Jonas Valančiūnas pripažįsta, kad nėra šventas, o alkoholio pirmą kartą paragavo būdamas nepilnamečiu. „Geri dėdės nupirko“, – atskleidė Lietuvos krepšinio talentas.

REKLAMA
REKLAMA

Supo krepšinio aplinka

Tada Jonui buvo 17 metų, tačiau priprasti prie „gerų dėdžių“ pagalbos krepšininkui neteko. Jį, kaip pasakojo pats krepšininkas, nuolat supo krepšinio aplinka, kuri su alkoholiu nėra suderinama.

REKLAMA

„Neturėjau tokių draugų, kurie nuolat kviestų išgerti. Tačiau net ir augant tokioje aplinkoje reikia mokėti atsisakyti. Jaunimas yra Lietuvos ateitis. Jei paaugliai užaugs blaivioje aplinkoje, tada Lietuva turės daug perspektyvių sportininkų ar kitų talentų“, – įsitikinimo neslėpė J. Valančiūnas.

Krepšininkas teigia puikiai suprantąs, kad ne visus paauglius supa tinkama aplinka, o paslysti, kai gatvėse matyti daug apsvaigusių jaunų žmonių, yra labai lengva. „Reikia mokėti atsirinkti, ko nori gyvenime. Kai esi jaunas tą padaryti labai sunku, bet reikia stengtis. Tikrai nesakau, kad sulaukus pilnametystės alkoholio reikia bijoti kaip velnio. Išgerti bokalą alaus nėra nuodėmė, bet viską reikia daryti saikingai“, – atviravo krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kurį krepšininką galėtų pateikti kaip blaivybės pavyzdį, J. Valančiūnas akimirką sutriko, tačiau netrukus užtikrino, kad visose krepšinio komandose yra laikomasi griežto režimo. Todėl pavyzdžių galėtų būti kiekvienas profesionalus sportininkas.

Pasiteiravus, kaip sekėsi grimuotis ir pozuoti fotografams, J. Valančiūnas tikino, kad buvo tikrai įdomu. „Kai mane nugrimavo, pažiūrėjęs į veidrodį nustebau. Netikėjau, kad galima taip pasikeisti. Realybėje niekada nenorėčiau taip atrodyti“, – užtikrino buvęs „Lietuvos ryto“ krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenori uždirbti jaunimo sąskaita

Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas pabrėžė, kad akcija „Prieš alkoholį nepilnamečiams“ siekiama atkreipti ne tik jaunimo, bet ir jiems alkoholį perkančių suaugusiųjų dėmesį.

„Svarbu, kad yra jaunimo, kuriems rūpi jų ateitis. Visų tikrai nesužiūrėsime, bet tikimės, kad atkreipsime dėmesį. Įvairūs įstatymai nepadės, jei visuomenė atsuks nugarą. Galima net tvirtinti, kad griežtinti įstatymų nebėra kur, todėl ir nutarėme kreiptis į pačius žmonės“, – pasakojo S. Galadauskas.

REKLAMA

Anot jo, visuomenė neturi toleruoti geriančių paauglių: „Kaltę versti vien ant legalių alkoholio gamintojų nėra tikslinga. Norime, kad nepilnamečiai nevartotų alkoholio. Tą pasiekę tikrai netapsime vargšais. Norime verslą plėtoti blaivioje aplinkoje.“

Bėda – smulkūs prekybininkai

„Spinter tyrimai“ atstovas Ignas Zokas trumpai pristatė tyrimo dėl alkoholio vartojimo tarp nepilnamečių rezultatus. Anot jo, esama situacija padiktavo atlikti tokį tyrimą.

„Tik 9 proc. paauglių nuo 14 iki 17 metų atsakė, kad įsigyti alkoholį yra labai sunku arba greičiau sunku. Tuo tarpu net 88 proc. tvirtino, kad svaigalų įsigyti visiškai nesunku arba greičiau nesunku“, – pasakojo I. Zokas.

REKLAMA

Tyrimas atskleidė, kad 49 proc. vaikų alkoholio sugeba nusipirkti patys. 48 proc. respondentų prireikia pažįstamų ar „gerų dėdžių“ pagalbos. Tyrimo autorius labiausiai nustebino tai, kad net 31 proc. vaikų atsakė, jog alkoholio jiems kartais nuperka tėvai – gimtadienių ar kitų švenčių proga.

Anot paauglių, sunkiausia alkoholio įsigyti prekybos centruose, kur amžiaus cenzas yra griežtai prižiūrimas. Problemų paaugliams taip pat kyla įvairiose kavinėse ar baruose. Tuo tarpu dosniausiai paauglių norus tenkina mažų krautuvėlių ar prekybinių kioskų darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų