REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ankstyvą trečiadienio rytą Lietuvoje buvo galima pamatyti, kaip Venera praslinko Saulės disku. Kitą kartą toks reiškinys, vadinamas Veneros tranzitu, įvyks 2117 m. gruodžio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Šį šimtmetį buvo tik du Veneros tranzitai: vieną iš jų buvo galima stebėti palyginti neseniai, 2004 m. birželio 8 d., o antrasis įvyko šių metų birželio 6 d. 4.46 val. Lietuvos laiku. Saulė Lietuvoje patekėjo tranzitui jau praėjus vidurio fazę, tai yra, 4.30 val. Lietuvos laiku, todėl buvo galima matyti tik pačią tranzito pabaigą. Tranzitas pasibaigė 7.55 val. Lietuvos laiku.

REKLAMA

Šį reiškinį astronomijos mėgėjai galėjo stebėti pro specialius teleskopų filtrus ir tam skirtus specialius akinius, apsaugančius akis nuo matomų ir ultravioletinių spindulių. Savadarbėmis priemonėmis tranzitui stebėti naudotis labai pavojinga, nes galima apakti.

Balsas.lt skaitytojai, gyvenantys kituose pasaulio kraštuose, galėjo pasinaudoti galimybe stebėti visą Veneros tranzitą: jis buvo matomas didžiojoje rytinės Azijos, rytinės Australijos, vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, Aliaskoje, šiaurinėje Kanadoje ir beveik visoje Grenlandijoje. Didžiojoje JAV dalyje saulė nusileis tranzitui dar nepasibaigus.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis per 8 metus Veneros tranzitas suteikė dar vieną tyrimų galimybę mokslininkams, skelbia „Space.com“. Venerai slenkant Saulės disku mūsų žvaigždės spinduliai skverbiasi per jos atmosferą. Analizuodami jų absorbcijos ypatumus Venerą tiriantys mokslininkai gali daugiau sužinoti apie cheminę Veneros atmosferoje esančių dujų sudėtį. Todėl į Venerą šiandien buvo nukreipti kone visi didieji antžeminiai ir kosminiai teleskopai, įskaitant NASA „Hubble“ kosminį teleskopą. Tranzitą stebėjo ir kosminė „Solar Dynamics Observatory“ (SDO) observatorija bei  šiuo metu aplink Venerą skriejantis Europos kosmoso agentūros palydovas „Venus Express“.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip atrodė Veneros tranzitas danguje virš Toronto (Kanada).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų