REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už tyčinę žmogžudystę nuteistas 46-erių metų Danielius Andriuška Lietuvos Aukščiausiąjį teismą bandė įtikinti, kad nužudytasis pats užgriuvo ant peilio. Tačiau teismas nepatikėjo krokodilo ašaromis.

REKLAMA
REKLAMA

Žėrė priekaištus teismui

Kaltu dėl žmogžudystės D. Andriušką buvo pripažinęs Šiaulių apygardos teismas, tačiau nuteistasis nuosprendį apskundė.

REKLAMA

Vyras jo bylą išnagrinėjusiam teismui priekaištauja, kad šis atmetė jo kai kuriuos parodymus bei į bausmės laiką neįskaičiavo daugiau kaip metus trukusio sulaikymo laikotarpio Vokietijoje. D. Andriuškos nuomone, teismas turėjo remtis jo versija, jog auka susižalojo pati užgriuvusi ant jo rankoje laikyto peilio. Remiantis šia versija jo padarytas nusikaltimas esą turėjo būti perkvalifikuotas į neatsargų gyvybės atėmimą.

Skunde nuteistasis prašė panaikinti pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir bylą nutraukti. D. Andriuška įvardijo vienintelį argumentą – tai teismas turėjo padaryti dėl suėjusios senaties.

REKLAMA
REKLAMA

Versija apie peilį neįtikino

Nukentėjusieji teismo prašė atmesti nuteistojo skundą ir sugriežtinti jam skirtą bausmę. Jų teigimu, D. Andriuška po padaryto nusikaltimo ne tik slapstėsi, darė kitus nusikaltimus, bet ir neatlygino jiems turtinės bei neturtinės žalos.

Lietuvos Aukščiausiajam teismui pasirodė neįtikimas D. Andriuškos argumentas, jog peilis jam buvo tik kaip vaizdinė priemonė.

„Parodymai dėl neatsargaus elgesio su peiliu bylos nagrinėjimo teismuose metu patikrinti ir įvertinti. Teismų sprendimuose išdėstyti įrodymai, kuriais pagrįsta D. A. kaltė tarpusavio konflikto metu tyčia sudavus vieną smūgį peiliu“, – teigė teismas. Jis atmetė nuteistojo skundą ir paliko galioti Šiaulių apygardos teismo nuosprendį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draugui suvarė peilį į pilvą

Šiaulių apygardos teismas Danielių Andriušką kaltu dėl nužudymo pripažino praėjusiųjų metų birželio pabaigoje.

Telšiškis D. Andriuška kaltintas tuo, kad 1995-ųjų vasario 15-ąją Telšiuose peiliu mirtinai sužalojo 28-erių metų draugą Arūną Vaškį. Tą vakarą D. Andriuška Telšiuose užsuko į Tryškių gatvėje esančią kavinę „Žaliasis raistas“. Viduje D. Andriuška apsipyko ir susistumdė su čia sutiktu pažįstamu A. Vaškiu.

Bręstantį konfliktą nutraukusi barmenė liepė vyrams santykius išsiaiškinti lauke. Išėjus į lauką D. Andriuška prie jo pripuolusiam A. Vaškiui smogė peiliu į pilvą. Peilio geležtė pažeidė kepenis ir daug kraujo netekęs A. Vaškys jau kitą dieną mirė ligoninėje. Kaip vėliau konstatavo ekspertai, nukentėjusiajam buvo sužaloti vidaus organai.

REKLAMA

Pričiuptas Vokietijoje

Ši baudžiamoji byla teisme atversta praėjus net penkiolikai metų po nelaimės, mat dar ikiteisminio tyrimo metu D. Andriuška sugebėjo taip pasislėpti, kad pareigūnai ilgai jo negalėjo rasti. 2005-ųjų gegužę Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį, paskelbta tarptautinė D. Andriuškos paieška. Slapstydamasis užsienyje telšiškis naudojosi suklastotais dokumentais. Interpolo Vokietijos nacionalinio biuro duomenimis, gyvendamas Vokietijoje D. Andriuška prisistatinėjo kito asmens, S. L., vardu.

REKLAMA

Pats D. Andriuška tvirtino, kad Vokietijoje buvo teistas penkis kartus. Pastarąjį kartą už grotų, įtarus dokumentų klastojimu, vagyste ir pasipriešinimu policijos pareigūnams, D. Andriuška Vokietijoje įkliuvo 2008-aisiais. Netrukus paaiškėjo, kad vyras įklimpęs iki kaklo – nustačius svetima pavarde pasivadinusio D. Andriuškos tapatybę, paaiškėjo, kad jis yra ieškomas už Lietuvoje padarytą nusikaltimą.

Pritaikius amnestiją – greičiau į laisvę

Į Lietuvą D. Andriuška iš Vokietijos parvežtas praėjusiųjų metų sausį. Nagrinėjant nužudymo bylą, teisme telšiškis teigė, jog vyro nežudė. Jis tikino, kad tą lemtingąjį vakarą buvo labai slidu, nukentėjusysis užgriuvo ant peilio, kurį tuo metu D. Andriuška laikęs rankoje. Teisme vyras atsiprašė nužudytojo tėvų, dalį žalos atlygino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas konstatavo, kad D. Andriuškos padarytas nusikaltimas įrodytas liudytojų parodymais, kita byloje surinkta medžiaga. Vyrui skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Pritaikius amnestiją, bausmės laikas žudikui buvo sumažintas iki pusseptintų metų nelaisvės. Iš nuteistojo priteista daugiau kaip 8 tūkstančiai litų valstybei už jo parvežimą į Lietuvą.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų