REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prodiuserio ir kompozitoriaus Gedimino Zujaus įrašų MAMA studijoje vyko Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA spaudos konferencija, kurios metu aptarti svarbiausi pokyčiai ir rezultatai autorinių teisių turėtojams.

Antradienį prodiuserio ir kompozitoriaus Gedimino Zujaus įrašų MAMA studijoje vyko Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA spaudos konferencija, kurios metu aptarti svarbiausi pokyčiai ir rezultatai autorinių teisių turėtojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų pradžios AGATA administruoja informacijos paketą, kurį teiks kompiuterinės įrangos pardavėjai, o atlikėjams, autoriams, įrašų gamintojams už šalyje realizuotas tuščias laikmenas bus mokamas kompensacinis atlyginimas. Praėjusią savaitę Vyriausybė patvirtino ir šio įstatymo įgyvendinimo tvarką.

REKLAMA

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvoje visiems gerai žinomas dainininkas Stanislovas Stavickis-Stano teigė besidžiaugiantis, kad reikalai pagaliau pajudėjo į priekį.

„Kai supratau, kad galiu gauti pinigus už darbą, kurio tarsi konkrečiai ir neatlieku, t.y. – tiesiog už intelektualinę teisę, nuo tada iš manęs šito niekas jau nebegalėtų atimti, nes aš puikiai suprantu, kad turiu teisę gauti už tai atlyginimą. Daugumai tai atrodo nesuvokiama, ir todėl, kai aš kažkam bandau išaiškinti tai, imu pavyzdį iš to žmogaus srities. Pavyzdžiui, jeigu žmogus užsiima laukų arimu ir sugalvojo naujovišką būdą, kaip išarti tą lauką panaudojus mažiau darbo – tai jau būtų jo intelektualinė nuosavybė, kurią jis galėtų įteisinti ir gauti už tai atlyginimą, todėl atlikėjui labai svarbu suvokti, kad jis turi tokią teisę – gauti atlyginimą už savo veiklą“, – įsitikinęs Stano.

REKLAMA
REKLAMA

Dainininkas mano, kad, nors ir nepraturtės atlikėjai iš šių pajamų, bet atsisakyti to, kas jiems priklauso irgi būtų nesąžininga, nes ir mažos pajamos vis dėlto yra uždirbtos. „Mano atveju tai yra minimali mėnesinė alga – kartais mažiau, o kad būtų daugiau – retai. Po krizės televizijose atsirado tokia praktika – nemokėti atlikėjams už pasirodymus, neva dėl to, kad jie neturi pinigų, todėl ši sistema padeda gauti bent šiokius tokius atlyginimus, net ir žinomiems atlikėjams to reikia“.

Stano teigė suprantantis, kad atsiras skeptiškai į tai žiūrinčių ir pradėsiančių tam prieštarauti, tačiau kitos išeities dainininkas teigia nematantis: „Tiems, kas piktinasi dėl tokios tvarkos, aš norėčiau palinkėti, kad tiesiog įsiklausytų ir į mūsų argumentus, nes aš suprantu kitų argumentus, jų požiūrį, bet tiesiog nematau kito – geresnio sprendimo. Todėl tiesiog reikia mažiau emocijų ir daugiau konstruktyvumo, ir pagalvojus, pasiskaičius, ką galima padaryti geriau – taip ir daryti, bet kol kas aš nematau geresnio sprendimo“, – tvirtai įsitikinęs dėstė Stano.

Stano (Fotodiena.lt/Robertas Riabovas) (nuotr. Balsas.lt)Stano (Fotodiena.lt/Robertas Riabovas) (nuotr. Balsas.lt)

Stano (TV3 nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Stano (TV3 nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Stano su vaikais (nuotr. Balsas.lt)Stano su vaikais (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų