REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikai, kurių pagrindą sudaro kanapės (marihuana ir hašišas) išlieka paklausiausiomis uždraustomis medžiagomis tarp priklausomybę narkotikams turinčių žmonių visame pasaulyje, teigiama antradienį pasirodžiusioje Jungtinių tautų organizacijos (JTO) Narkotikų ir nusikaltimų valdybos Visuotinėje ataskaitoje apie narkotikus.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis dokumentu, šiandien pasaulyje yra nuo 119 iki 224 milijonų žmonių, kurie nuolat vartoja narkotikus, kurių pagrindą sudaro kanapės. Tikslų “mėgėjų" skaičių nustatyti šiuo metu yra neįmanoma.

REKLAMA

Antros pagal „populiarumą“ – psichiką stimuliuojančios medžiagos – amfetaminas, metamfetaminas ir MDMA („ekstazy“). Dažniausiai šios medžiagos platinamos nedideliais kiekiais, todėl jų vartojimo apimtis paskaičiuoti itin sudėtinga. Pranešama, kad šių narkotikų teisėsaugos organai 2010 metais perėmė  du kartus daugiau nei 2008 metais.

Remiantis ataskaita, nuo narkotikų priklausančių žmonių skaičius pasaulyje išlieka stabilus. 2010 metų duomenimis (naujesnių nėra), apie  230 mln. žmonių (5% Žemės gyventojų) nors kartą gyvenime bandė narkotikų. Sergančių priklausomybe narkotikams skaičius sudaro 27 mln. žmonių visame pasaulyje, kas sudaro 0,6 % visų planetos gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente teigiama, kad didžiausiomis nelegalių medžiagų vartotojomis išlieka Šiaurės ir Pietų Amerikos šalys. Šiaurės Amerikoje pažymimas narkomanų vartojamų vaistų, kuriuose yra narkotinių medžiagų, kiekio augimas. Matyt dėl to ir įvyko nedidelis priklausomybės nuo kokaino sumažėjimas.

Narkotikai ir narkomanija, ataskaitos duomenimis, išlieka vienu baisiausių socialinių reiškinių, su kuriais susijęs didelis mirtingumas ir mirtinai pavojingos ligos. Dokumente rašoma, kad 2008 metais 16 mln. narkomanų, vartojančių narkotikus per injekcijas, tekdavo po 3 mln. susirgimų AIDS (kas sudaro 18,9 %). Be to, ataskaitoje pažymima, kad 2010 metais vidutiniškai nuo 99 tūkst. iki 253 tūkst. mirčių vienaip ar kitaip buvo susijusios su uždraustų medžiagų vartojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, vyrų – narkomanų yra daug daugiau negu narkomanių – moterų. JAV, kur skirtumas tarp narkomanų ir narkomanių itin mažas, priklausomybę nuo narkotikų turinčių vyrų yra dviem trečdaliais daugiau negu moterų.

Ekspertai baiminasi, kad iki 2100 metų narkotikų vartojančių žmonių skaičius gali išaugti iki 300 mln.

Nuo narkotikų priklausomi yra 27 mln. Žemės gyventojų arba vienas iš 200. Dešimt kart daugiau žmonių kvaišalus vartoja retkarčiais. 200 000 narkomanų kasmet miršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų