REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kas turi atsitikti, kad pasikeistų Lietuvos žmonių požiūris į negalią? Šalyje šiandien veikia keliolika institucijų, formaliai atliekančių rūpintojėlio negalios paliestaisiais vaidmenį. Tačiau, akivaizdu, kad to neužtenka. Regis, visuomenėje iki šių dienų tebevyrauja sovietmečiu suformuotas požiūris, kad neįgalus asmuo negali dirbti, todėl yra netikęs, o galiausiai - ir niekam nereikalingas. Taip mąstantys, susidūrę su negalios paliestaisiais, apsiriboja tik niekuo nekainuojančiu gailesčiu. Gailesčiu, kuris užkerta kelią žmogiško rūpesčio ir realių veiksmų atsiradimui.

Kas turi atsitikti, kad pasikeistų Lietuvos žmonių požiūris į negalią? Šalyje šiandien veikia keliolika institucijų, formaliai atliekančių rūpintojėlio negalios paliestaisiais vaidmenį. Tačiau, akivaizdu, kad to neužtenka. Regis, visuomenėje iki šių dienų tebevyrauja sovietmečiu suformuotas požiūris, kad neįgalus asmuo negali dirbti, todėl yra netikęs, o galiausiai - ir niekam nereikalingas. Taip mąstantys, susidūrę su negalios paliestaisiais, apsiriboja tik niekuo nekainuojančiu gailesčiu. Gailesčiu, kuris užkerta kelią žmogiško rūpesčio ir realių veiksmų atsiradimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokyčio pradžia – savanoriškas jaunimas

Su negalios paliestaisiais Lietuvoje dirbančios organizacijos ir paramos fondai pripažįsta, kad veiksmais ne visada įmanoma iš esmės pakeisti neįgaliojo padėtį. Tačiau tokiam žmogui veikliu rūpesčiu tikrai galima leisti pasijausti gyvenančiu jį suprantančių ir padedančių, o ne tik jo gailinčiųjų visuomenėje.

REKLAMA

Lietuvoje po truputį atsiranda geranoriškų iniciatyvų, kurios visuomenės požiūrį į negalią pradeda keisti nuo jaunosios kartos. Štai jau kelis metus Lietuvoje veikiantis labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ šiais metais sergantiems vaikams sukūrė „Tobulėk, sveik, stiprėk“ dieninę stovyklėlę. Gegužės mėnesio viduryje fondas kartu su projektu „Klounai be sienų“ vykdė šią programą Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Šiaulių gydymo įstaigų vaikų skyriuose. Į šią iniciatyvą savanorišku būdu jungėsi ne tik jaunimas, bet ir senjorai.

REKLAMA
REKLAMA

Fondo „Algojimas“ projektų vadovė Lolita Zagurskaitė teigia, kad jauni savanoriai, su dideliu užsidegimu įsitraukę į veiklą, pradžioje neslėpė ir savo nerimo: kai kurie bijojo būti nepriimti, nežinojo kaip prieiti prie vaiko.

„Nors tokia savanorystės forma nėra pati lengviausia, visgi ji yra naudinga, nes ugdo ir paties savanorio asmenybę. Pradėdami nuo savęs ir toliau skleisdami įgytą rūpestingumo patirtį, šie žmonės padeda keisti visuomenės požiūrį į negalią. Smagu, kad sulaukiame ne tik jaunimo. Ne pirmą sykį prie tokių iniciatyvų savanoriškai prisideda ir aktyvūs senjorai bei neįgalius vaikus auginantys tėvai“, - tvirtina L. Zagurskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skatino teigiamas emocijas

Lietuvos didmiesčių gydymo įstaigose vykdytos programos turinys buvo sudarytas iš įvairių meninių veiklų. Yra pastebėta, kad būtent meniniai užsiėmimai, geriau nei kita veikla, skatina vaikus atsikratyti neigiamų emocijų, iškrauti streso energiją ir reabilituotis. L. Zagurskaitė pabrėžia, kad šioje programoje svarbiausia - leisti pačiam vaikui reikštis, įduodant tam reikalingas priemones.

„Gydymo įstaigose pastoviai būnantiems negalios paliestiems vaikams buvo sudarytos galimybės muzikuoti, vaidinti, piešti ir improvizuoti ne tik su savanoriais, bet ir socialiniais klounais iš Všį „Baltoji scena“. Programoje dalyvavo 90 vaikų ir visi jie naudingai bei kūrybingai leido laiką. Tai padėjo jiems išvengti ir dėl ilgalaikio gulėjimo ligoninėse atsirandančio neigiamo emocinio poveikio“, - pasakoja L Zagurskaitė.

REKLAMA

Porą savaičių vykusios programos metu gydymo įstaigose buvę vaikai dalyvavo įvairiuose dailės, muzikos bei teatro užsiėmimuose. Teatro terapija padeda vaikui atskleisti saviraiškos, bendravimo, kūrybines galias. Dailės užsiėmimais buvo skatinamas sergančių vaikų aktyvumas bei kūrybingumas. Pastebėta, kad meno kūryba vaikams suteikia labai malonių įspūdžių, padeda neigiamas emocijas pakeisti pozityviomis. Muzikos užsiėmimuose buvo kuriama žaisminga, smagi, palaikanti bei saugi aplinka.

„Kelis sykius per savaitę vaikus aplankydavo fondo „Algojimas“ savanoriai. Vos peržengus ligoninės vaikų skyriaus slenkstį, savanorius apsupdavo vaikai, nekantriai klausinėdami „ką šiandien veiksime?“. Toks teigiamas vaikų aktyvumas stebino ne tik savanorius, bet ir ligoninių personalą bei vaikų tėvus. Tas dvi savaites, kol vyko programa, skyriuose jautėsi teigiamas šurmuliukas, vaikai pamiršdavo net savo ligas, skubėdavo atlikti procedūras, kad atėjus užsiėmimų valandai būtų pasiruošę smagiai nuteikiančioms veikloms“, - prisimena fondo atstovė.

REKLAMA

Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ mažiesiems ligoniukams sugalvotos veiklos buvo įgyvendintos pagal Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamą projektą TAPK, „Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse“, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Pokyčiai nustelbė skepticizmą

Fondo savanoriai prisimena, kad programos pradžioje iš kai kurių gydymo įstaigų darbuotojų bei vaikučių tėvelių buvo juntama abejonė iniciatyvos tikslingumu.

„Mamų reakcija į vykdomus užsiėmimus iš pradžių buvo skeptiška. Tačiau po pirmo užsiėmimo jos pačios pradėjo dėkoti, kad savanoriai ir žaidžiantys klounai vaikams suteikia šypsenas bei geras emocijas. Visos mamos teigė, kad tokių veiklų ir užsiėmimų jų vaikams ligoninėse reiktų daugiau. Be to, programos eigoje pozityviai keitėsi ir ligoninių darbuotojų požiūris į tokių iniciatyvų tikslingumą“, - sako L. Zagurskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smagių veiklų pažėrusiom savaitėm einant į pabaigą buvo pateiktos anketos, kuriose tėvelių ir gydymo įstaigų darbuotojų buvo prašoma įvertinti vaikų emocinę būklę ir aktyvumą programos pradžioje ir pabaigoje. Gautuose atsakymuose aiškiai matėsi, kad sergantys vaikai tapo linksmesni, labiau bendraujantys, aktyvesni.

„Daug kas pastebėjo, kad vaikai laukdavo šių susitikimų, nuo ryto puošdamiesi ir ruošdamiesi. Pradėdami veiklas tikėjomės, jog vaikai mielai su mumis bendraus ir veiks. Taip ir įvyko - buvome laukiami kiekviename skyriuje. Pabaigoje sunku buvo atsisveikinti ir išsiskirti. Vaikai tikrai atsikleidė savo kūrybingumu, aktyvumu, noru veikti ir kurti. Esame patenkinti jų pažanga pasiekta vos per dvi savaites. Ši patirtis skatina galvoti apie galimybes pakartoti tokį projektą didesniu mastu“, - teigia fondo „Algojimas“ projektų vadovė.

REKLAMA

Kviečia į nemokamas vasaros stovyklas

LPF „Algojimas“ ir vasaros metu nepamiršta svarbiausios savo misijos dalies – neįgalaus vaiko ir jo šeimos integracijos į visuomenę. Todėl neįgalius vaikučius su tėveliais, broliais, sesėmis, seneliais ir draugais kviečiame stovyklauti Lietuvos sodybose.

„Spalvota vasara sodybose“ – tai kūrybiškumo bei tolerancijos ugdymo stovyklų ciklas, vykstantis jau ketvirtus metus. Stovyklas jungia bendra idėja bei programa, profesionalių vadovų bei motyvuotų ir specialiai apmokytų savanorių komanda. Čia visi žaisdami, kurdami, sportuodami puikiai praleisime dieną ir atrasime savo talentus, o bendraudami su draugais tapsime laisvesni, tolerantiškesni, draugiškesni, įgysime pasitikėjimo savimi.

REKLAMA

Stovykla neįgaliam vaikui ir vienam jį slaugančiam/prižiūrinčiam asmeniui – nemokama.

Liepos 16 – 20 d. Sodyba „Onupis“, Kauno raj. - ikimokyklinio amžiaus vaikai

Liepos 23 – 27 d. Sodyba „Strykis“, Klaipėdos raj.  - vaikai iki 18 metų.

Liepos 30 – rugpjūčio 03 d. Sodyba „Onupis“, Kauno raj. - jaunesniojo mokyklinio amžiaus arba sunkios negalios vaikai iki 18 metų.

Norėdami užsiregistruoti, siųskite žemiau nurodytus dokumentus el.paštu [email protected] :

- Užpildytą šeimos anketą;

- Neįgaliojo pažymėjimo kopiją.

Į stovyklą būtina atsivežti neįgaliojo pažymėjimą.

Stovykloje tarp organizatorių ir tėvų(globėjų) bus pasirašyta dvišalė sutartis.

Iš anksto susipažinkite su sutarties tekstu.

Jei turite klausimų, kreipkitės [email protected]

Su stovyklų dalyviais susisieksime asmeniškai.

Stovyklautojų atmintinė

Stovykloje TU būtinai gausi:

-          Sotų maitinimą

-          Patalynę;

-          Galimybę naudotis  dušu;

-          Galimybę maudytis vandens telkinyje;

-          Kūrybingus, baigusius specialius apmokymus, vadovus-savanorius, kurie su tavimi draugaus ir pagelbės kada tik prireiks!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-          Įdomią ir aktyvią programą,

Nepamiršk į stovyklautojo lagaminą įsidėti šių daiktų:

-          Galvos apdangalo

-          Purškalo nuo uodų

-          Medikamentų, kurių tau gali prireikti

-          Aprangos vėsiai ir lietingai dienai

-          Patogios avalynės (daug judėsime)

-          Maudymosi kostiumo ir poros rankšluosčių

-          Higienos reikmenų (šukų, dantų šepetėlio, dantų pastos, muilo, šampūno, rankšluosčio)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų