REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei vadinamieji magnetiniai portalai iš tikrųjų jungia paralelinius pasaulius, gali būti, kad 2014 metais sužinosime, kur yra slaptas įėjimas į juos.

REKLAMA
REKLAMA

NASA pranešė 2014 metais planuojanti pradėti kosminę MMS (Magnetospheric Multiscale Mission) misiją, kurios metu keturi JAV kosminiai aparatai su magnetinių laukų ir didelės energijos dalelių detektoriais tirs Žemės magnetosferą ir stebės vadinamųjų magnetinių portalų susidarymą ir jų elgesį.

REKLAMA

Pasak NASA atstovų, Ajovos universiteto (JAV) mokslininkai paruošė netoli Žemės esančių magnetinių portalų, kurie tarsi nematomi kosminiai „šliuzai“ jungia mūsų planetą su Saule, paieškos metodiką. Mokslinėje fantastikoje tokie magnetiniai portalai vaizduojami kaip vartai į paralelinius pasaulius, vedantys į kitas žvaigždžių sistemas ir planetas. Tikrovėje panašūs dariniai Žemės magnetiniame lauke veikia kitaip, tačiau jie vis dėlto yra ne mažiau svarbūs už fantastų pramanytas keliones į paralelinius pasaulius, nes gali atverti kelią į mūsų planetą stiprių magnetinių audrų Saulėje sukeltiems saulės vėjo gūsiams.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai  magnetiniais portalais vadina tokias kosminės erdvės sritis, kuriose Žemės magnetinis laukas jungiasi su Saulės magnetiniu lauku. Šios sritys dar vadinamos X taškais arba elektroninės difuzijos zonomis. Mūsų žvaigždės ir mūsų planetos magnetinių laukų jungimosi vietose susidaro  maždaug 150 milijonų kilometrų ilgio nematomas koridorius nuo Žemės iki Saulės atmosferos, sakoma pranešime.

NASA mokslininkų teigimu, kosminių aparatų THEMIS ir „Cluster“ atlikti stebėjimai leidžia daryti prielaidą, kad tokie magnetiniai portalai, arba vartai, prasiveria ir užsiveria dešimtis kartų per parą. Jie paprastai būna už kelių dešimčių tūkstančių kilometrų nuo Žemės, tose kosminės erdvės srityse, kur Žemės magnetinis laukas susiduria su Saulės vėju. Dauguma magnetinių portalų yra nedideli ir egzistuoja trumpą laiką, tačiau kai kurie būna milžiniški ir gali ilgai perdavinėti didelius įkrautų dalelių srautus, kurie, prasiskverbę pro magnetinį mūsų planetos skydą,

įkaitina atmosferą ir sukelia geomagnetines audras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

MMS misijos metu bus stengiamasi atrasti magnetinius portalus ir stebėti jų veikimą. Šių potencialiai pavojingų magnetinių koridorių funkcionavimo nagrinėjimas laikomas svarbia tyrimų užduotimi. Tikimasi, kad MMS misijos metu gauti matavimų duomenys leis sukurti kompiuterinį magnetinių portalų modelį, kuris savo ruožtu leis geriau prognozuoti Saulės poveikį Žemės klimatui.

Šiame vaizdo siužete – pasakojimas apie šalia Žemės esančius magnetinius portalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų