REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dirbti ieškomi tik pensininkai. Šitokio turinio skelbimais apklijuoti net keli sostinėje esančių gatvės ledų prekiautojų šaldytuvai su ratukais. Šitaip apsukrūs verslininkai taupo mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA

Dalijo telefono numerį

Net keliose sostinės vietose ant ledais prekiaujančių moteriškių šaldytuvų puikuojasi ant A4 formato lapo užrašytas skelbimas: „Reikalingos pardavėjos pensijos amžiaus.“ Dienraščio žurnalistams priėjus pasiteirauti vienos iš pardavėjų, kodėl ieškoma būtent pagyvenusių moteriškių, ši pareiškė nieko nežinanti.

REKLAMA

„Jeigu kas nors susidomi, aš duodu mobiliojo telefono numerį, o kodėl ieškoma pensininkė ir kiek jų ieškoma, aš nežinau. Įdomu? Imkite telefoną ir paskambinkite. Manau svarbiausia, kad skaičiuoti mokėtų“, – kalbėjo moteris.

Bandys taupyti mokesčius

Žurnalistams paskambinus nurodytu telefonu, atsiliepė vyriškis ir be jokių užuolankų paaiškino, kodėl platina panašaus turinio skelbimą.

Darbas yra pagal patentą, o pensininkams patentas mažiau kainuoja, todėl ir ieškau pensininkų. Samdomam darbuotojui nuo to tik geriau – didesnis atlyginimas, galimybė daugiau užsidirbti“, – dėstė prisistatyti nepanoręs pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Ledų pardavėjų ieškantis vyriškis sutiko atskleisti ir darbo, kurios laukia dirbančio pensininko, sąlygas.

„Viskas priklauso nuo oro. Darbuotojų ieškoma tik šiltajam sezonui. Per lietų ar kai šalta dirbti nereikia. Tad konkretaus darbo grafiko kaip ir nėra, viskas kaip ir pagal patentą. O jei oras geras, tai darbo diena prasidėtų kokią 9 val. ryto ir taip iki 16–17 val. Ir savaitgalį reiktų padirbėti“, – kalbėjo darbdavys.

Kvepia teisės pažeidimais

Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai įsitikinę, kad minėtas atvejis atspindi Lietuvoje vyraujančią ydingą praktiką, kai darbdaviai neretai darbo santykius su darbuotojais įformina ne darbo, o kitomis civilinėmis sutartimis, pavyzdžiui, kaip su gyventojais, tariamai vykdančiais individualią veiklą. Tokios tendencijos, anot VMI atstovų, vyrauja ne tik prekybos, bet ir nekilnojamojo turto perleidimo tarpininkavimo, rinkos tyrimo ir viešosios nuomonės apklausų, draudimo paslaugų teikimo, statybų veiklos ir kitose srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tinkamai identifikuoti santykius kaip darbo ar individualios veiklos yra svarbu, nes pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (GPMĮ) pajamos, gautos darbo santykių pagrindu, ir individualios veiklos pajamos nuo 2009 m. sausio l d. yra apmokestinamos taikant 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą, tačiau skiriasi šio mokesčio apskaičiavimo, sumokėjimo, deklaravimo tvarka, taip pat skiriasi ir socialinio draudimo įmokų dydžiai, privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo tvarka“, – teigė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

REKLAMA

Jis taip pat patvirtino, kad nustačius pažeidimų, kai darbo santykiai įforminti kaip individuali veikla, šie gali būti papildomai apmokestinami.

„Jei darbo santykiai įforminti tam tikros rūšies civiline sutartimi kaip gyventojo individuali veikla, bet iš esmės atitinka darbo santykius, mokesčių administratorius turi teisę iš tokios veiklos gautas gyventojo pajamas apmokestinti kaip darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių pajamas“, – teigė A.Klerauskas.

Andrejus Žukovskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų