REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar gali moteris rinktis gimdymą namuose? Šis klausimas į dvi stovyklas padalijo medikų bendruomenę bei įžiebė nesantaikos kibirkštį tarp Sveiktos apsaugos ministerijos ir iniciatyvos gimimas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dažniau ir garsiau diskutuojama apie gimdymo namuose galimybės suteikimą moterims. Tiesa, šiuo klausimu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ne kartą išsakė kritišką nuomonę. Nevyriausybinės organizacijos ir iniciatyvūs judėjimai bei dalis medikų bendruomenės pyksta, kad SAM net nenori diskutuoti apie moterų teisę pasirinkti.

REKLAMA

Nemažai sumaišties į šią situaciją įneša ir vienas teisinis paradoksas dėl minėtos problemos nereglamentavimo. Teisininkė E. Čypienė komentuodama situaciją sakė: „Gimdyti namuose nėra draudžiama nei Lietuvoje, nei kur nors kitur. Bet gimdymo samprata apima ir profesionalaus mediko pagalbą gimdymo metu. Lietuvoje medikams profesionalams draudžiama suteikti pagalbą gimdyvėms namuose.“

Specialistės teigimu, didžioji dalis Europos valstybių reglamentavo gimdymo namuose klausimą, o Lietuvoje apie tai nekalbama. „Kai kuriose šalyse gimdymas namuose yra prioritetinė sritis“, – kalbėjo specialistė ir pridūrė, kad kai kurios šalys skatina gimdyti namuose – pasirinkus tokią galimybę sąmoningai iš anksto, tai ir kainuoja pigiau. Teisininkė akcentavo, kad jei situacija nesikeis, Lietuva dėl tokio požiūrio gali tikėtis bylų Europos Žmogaus Teisių Teisme, nes nėra laikomasi Europos Žmogaus Teisių konvencijos įsipareigojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Gimdyvė namuose jaučiasi saugiau

Neseniai surengta konferencija, kurios metu buvo išsakyta iniciatyvos gimimas.lt ir kitų specialistų pozicija dėl gimdymo galimybių namuose. Konferencijoje dalyvavęs psichiatras Paulius Skruibis teigė: „Kurį laiką manyta, kad gimdymas yra tik fiziologinis procesas ir nieko daugiau, bet tie laikai jau seniai praėjo. Pripažįstama, kad gimdyvei labai svarbi vieta, kur tai daroma.Visiems gerai žinomas faktas, kad kai gimdyvė atvyksta į ligoninę iš sau artimos ir pažįstamos aplinkos, sąrėmiai praretėja. Suprantama, vėliau jie atsinaujina, bet būtina pabrėžti, kad gimdymas namuose leidžia išvengti tam tikrų medicininių intervencijų, kurios yra nebūtinos. Namuose daugelis žmonių jaučiasi geriausiai, tad natūralu, kad ir gimdymas namų aplinkoje yra sklandesnis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialisto teigimu, gimdymo namuose privalumus įrodo ir nemažai atliktų tyrimų: „Gimdydamos namuose moterys jaučiais labiau atsipalaidavusios, mažiau stresuoja. Suprantama, gimdymas namuose atrodo labai netradicinė patirtis, tačiau norėčiau pateikti pavyzdį: prie jūros galima vykti automobiliu arba autobusu. Saugumo prasme autobusas turi daugiau privalumų – profesionalus vairuotojas, sisteminis aptarnavimo parkas, bet rizika yra labai maža, todėl žmonės ima galvoti apie kitus dalykus – kaip jaučiasi važiuodami autobusu ir kaip – automobiliu?. Vieniems patinka keliauti autobusu, nes galima paskaityti knygą, kitiems labiau patinka kelionės automobiliu, nes gali lengviau kontroliuoti situaciją – pasirinkti maršrutą, važiavimo greitį, sustojimus“, – kalbėjo psichologas ir pridūrė, kad abiem atvejais pavojus gyvybei yra labai nedidelis.

REKLAMA

„Esama psichologinio dėsningumo, kad žmonės, susidūrę su dviem galimybėmis, kurios rizikos ir saugumo prasme skiriasi labai nedaug, ima vertinti kitus kriterijus ir vertybes. Juk važiuojančiųjų automobiliu prie jūros nevadiname išprotėjusiais, neatsakingais ir rizikingai besielgiančiais savo ir savo vaikų atžvilgiu, nebent jie vairuotų išgėrę ir nepaisytų kelių eismo taisyklių. Lietuvos psichologai palaiko iniciatyvą gimimas.lt, nes tai kvietimas sukurti kelių eismo taisykles gimdymams namuose. Nors tai legalu, bet nėra jokių eismo taisyklių, kaip tai galima daryti ir sulaukti medikų pagalbos“, – kalbėjo P. Skruibis ir pridūrė, kad SAM, kuri rūpinasi žmonių sveikata, ne trukdytų, o padėtų tiems, kurie pasirenka gimdyti namuose.

REKLAMA

Ar ligoninė – saugi vieta gimdyti?

Konferencijoje dalyvavusi dr. Rūta Aldonytė, kuri turi darbo patirties ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose,  sutiko pasidalyti savo pastebėjimais apie gimdymus namuose: „Kartasi žvelgiant į patį gimdymo procesą ir reakcijas atrodo, kad kūju bandome pataisyti šveicarišką laikrodį. Žinoma, aš nekalbu apie visus atvejus, bet alternatyvos buvimas, kai moteris gali išlaukti ir pagimdyti pati, yra būtinas. Demokratiškoje Amerikos visuomenėje yra nemažai gimdymo centrų, kurie teikia gimdymo paslaugas. Man taip pat pavyko surasti tokį centrą ir gimdydama jame jaučiausi saugiai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, laikytis nuomonė, kad gimdyti ligoninėje yra saugu, o namuose nesaugu, yra klaidinga: „Ligoninė yra labai nesaugi vieta. Juk gerdami kiekvieną tabletę, mes iš naujo pasveriame žalos ir naudos santykį. Ligoninės nesaugios dėl infekcijų, psichologinės aplinkos. Vadinti gimdymą ligoninėje saugiu, o pasirinkimą gimdyti namuose nesaugiu – tiesos ignoravimas.“

Medikų klaidos nutylimos

Medikė taip pat akcentavo, kad Lietuvoje nėra sklandžiai veikiančios medikų klaidų deklaravimo sistemos ir veikiausiai niekada nebus tiksliai žinoma, kiek atliekama bereikalingų gimdymo skatinimų ar Cezario pjūvio operacijų.

REKLAMA

„Visuomenė turi būti skatinama į gimdymą žiūrėti palankiai, kaip į džiugų įvykį, ir tai turi būti perteikiama kaip pozityvi patirtis“, – kalbėjo moteris ir pasakojo, kad šeimos centras, kuriame jai teko gimdyti, yra visai nedidelis, jame dirba akušerės, kurios konsultuojasi su gydytojais, bet sprendimus priima savarankiškai. R. Aldonytė akcentavo, kad kai tik gimdyvei prireikia kokių nors medicininių procedūrų, ji iš karto pervežama į ligoninę.

Gimdymo paslaugos namuose – žingsnis atgal?

SAM teigimu, specialistai vieningai sutaria, kad saugiausia vieta moteriai gimdyti, net ir esant mažai rizikai, yra akušerijos stacionaras. Atlikta nemažai įrodymais pagrįstų mokslinių studijų, kurios lygina planuotų gimdymų ligoninėje ir namuose rezultatus. Tyrimai rodo, kad naujagimių mirtingumo rizika gimdant namuose yra 2–3 kartus didesnė.

REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Noros Ribokienės, neracionalu ardyti efektyviai veikiančią sistemą, ypač atsižvelgiant į specialistų nuomonę, kad akušerijos paslaugų teikimas namuose, t. y. vietoje, kurioje nėra galimybės suteikti reikiamą pagalbą gimdyvei ir naujagimiui, būtų tam tikras žingsnis atgal. Tuo tarpu tarptautinėse mokslinėse studijose pateikiami duomenys liudija, kad kūdikių mirtingumo rizika gimdant namuose yra 2–3 kartus didesnė nei gimdant ligoninėje.

Medikai nepripažįsta „pribuvėjų“

„Ar protinga rizikuoti naujagimio sveikata ar net gyvybe, kai kilus komplikacijoms gimdant namuose nebus galimybių suteikti reikiamą pagalbą. Siekiant užtikrinti gimdyvėms ir naujagimiams teikiamų paslaugų saugumą, gimdymo skyriai aprūpinami modernia aparatūra. Neabejoju, kad akušerijos paslaugų teikimas namuose, t. y. vietoje, kurioje nėra galimybės suteikti reikiamos pagalbos gimdyvei ir naujagimiui, būtų tam tikras žingsnis atgal bandant motyvuoti žmogaus teisėmis“, – sako N. Ribokienė.

Vilniaus universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja prof. Gražina Drąsutienė atkreipia dėmesį, kad šiandieniniai akušerijos stacionarai yra palankūs šeimai. „Gimdyme dalyvauja gimdyvės vyras, palatos atitinka reikalavimus. Tad kodėl visa tai paneigus reikia gimdyti namuose? Vilniaus universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos darbuotojai kategoriškai pasisako prieš įvairių pribuvėjų ar medikų veiklos gimdyti namuose įteisinimą“, – sako prof. G. Drąsutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų