REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiams šalies vaikų tėvai neatveria piniginės ir visiškai neprisideda prie savo atžalų išlaikymo.

REKLAMA
REKLAMA

Per pirmąjį šių metų pusmetį prie 21 tūkstančio 519 šalies vaikų išlaikymo prisidėjo ne jų tėvai (ar – rečiau – ir motinos), o Vaikų išlaikymo fondas. Vienam iš tėvų iš kito prisiteisus alimentus, bet vis tiek jų nė lito negaunant, išlaikyti vaikus padeda valstybė. Kaip teigia Vaikų išlaikymo fondo administracijos Bendrojo skyriaus vedėja Edita Zaleckaitė, kiekvienam vaikui kas mėnesį iš fondo mokama tam tikra suma, kuri negali būti didesnė negu 195 litai. Alimentų nemokantys vaikų tėvai tampa fondo skolininkais ir pinigai iš jų anksčiau ar vėliau išieškomi.

REKLAMA

Skelbia sąrašus

Liepos pabaigoje „Valstybės žiniose“ paskelbtas šiemet jau septintas skolininkų – asmenų, kurie nevykdo pareigos materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus ir kurių gyvenamoji vieta yra nežinoma, sąrašas. Jame įrašyti 236 asmenys, tarp jų yra ir Panevėžio miesto bei rajono gyventojų pavardžių.

Per praėjusius metus iš viso buvo paskelbta trylika tokių sąrašų, kuriuose buvo nurodyti 2 962 skolininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie skolininkus Vaikų išlaikymo fondo administracija praneša ir policijai. Štai ir vakar Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinėse pranešama, kad buvo gautas Vaikų išlaikymo fondo administracijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešimas dėl 28 metų Panevėžio rajono gyventojos T. S., nemokančios alimentų sūnui išlaikyti. Moters skola – 6 415 litų.

Taip pat pranešama, kad 36 metų panevėžietis R. B. nemoka alimentų savo dukterims išlaikyti. Jo skola jau siekia 12 866 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsigelbėjimas

Du vaikus auginanti panevėžietė sako, kad Vaikų išlaikymo fondas jos šeimai tapo tikru išsigelbėjimu. Pasklidus kalboms, kad fondas gali būti uždarytas ir šeimos liks be išmokų, moteris buvo labai sunerimusi. Laukti, kol tėvas susiprotės ir pradės rūpintis savo vaikais, atrodė beviltiška.

„Alimentus prisiteisiau prieš keletą metų ir kurį laiką pinigus, kad ir po nedidelę sumą, gaudavome. Dabar vaikų tėvas nė akių nerodo, nežinome, kur jis gyvena. Todėl kreipėmės į Vaikų išlaikymo fondo administraciją ir jau kuris laikas paramą gauname. Be jos būtų labai sunku išgyventi“, – sako už minimalų atlyginimą dirbanti moteris.

REKLAMA

Panašaus nerimo buvo kamuojamos ir kitos šeimos. Sausio mėnesį Vaikų išlaikymo fondo administracija paskelbė oficialų pranešimą: „Fondo administracija nori nuraminti visus pareiškėjus bei informuoti, kad 2012 metais Vaikų išlaikymo fondas nenaikinamas ir išmokos iš Vaikų išlaikymo fondo yra mokamos.“

Tik po teismo

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėją vaduojanti vyriausioji specialistė Virginija Savickienė sako, kad tikslus išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo gavėjų skaičius nėra žinomas.

REKLAMA

„Moterys, o vaikus vienos augina dažniausia būtent jos, tiesiogiai kreipiasi į Vaikų išlaikymo fondo administraciją ir iš jos, netarpininkaujant Savivaldybei, gauna išmokas. Žinome tik apie tas šeimas, kurios gauna ir socialines pašalpas“, – sako V. Savickienė.

Tiesa, pasak vyriausiosios specialistės, tos moterys, kurios nė nebando iš vyro išsireikalauti paramos auginant vaikus, nesikreipia į teismą dėl alimentų, praranda teisę ir į socialines pašalpas.

Panevėžio rajone gyvena ne viena vaikus auginanti, skurdžiai gyvenanti šeima, kurios motina vis tiek negauna socialinės pašalpos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal visus kitus įstatymo reikalavimus moteris, atrodo, galėtų pretenduoti į valstybės paramą, tačiau ji nė nebandė prisiteisti alimentų arba neįrodė vaiko tėvystės, tad socialinė pašalpa jai neskiriama.

„Tačiau vaikai be duonos kąsnio nepaliekami. Socialinę pašalpą jiems skiriame, rajone yra kelios šeimos, kur socialinė pašalpa pervedama tik toje šeimoje augantiems vaikams, o motinai – ne. Iš keturių šeimos narių pašalpa skiriama tik trims vaikams“, – atskleidžia vyriausioji specialistė.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų