REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveiki, nors visi tėvai turi vienokių ar kitokių problemų su savo vaikas, bet man atrodo, kad mūsų bėdos tikrai didelės. Su vyru auginame dukrą, kuriai neseniai suėjo 18. Dukra iki 14 metų mokėsi gerais pažymiais, buvo gera mergaitė, bet perėjus į naują mokyklą prasidėjo problemos su berniukais.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių kompleksavusi dėl apkūnumo dukra pradėjo iššaukiančiai rengtis, dažytis, atsikalbinėja ir bendrauja su neaiškiais vyrais. Viršūnė tikriausiai buvo pasiekta, kai po 17 gimtadienio, kurį šventė su draugėmis dukra grįžo girta ir be kelnaičių. Kitą dieną aiškino, jog ją išprievartavo, kreipėmės į policiją.

REKLAMA

Buvo rasti jaunuoliai, su kuriais dukra ir jos draugės šventė. Vienam iš jų buvo vos 14 metų. Jis teigė, kad mūsų dukra net su penkiais vaikinas mylėjosi savo noru, kiekvieną nusivesdama į atskirą kambarį ir tai nebuvo grupinis išprievartavimas.

Vėliau dukra prisipažino, jog dėl išprievartavimo pamelavo išsigandusi mūsų reakcijos, o su vaikinais miegojo todėl, jog norėjo. Pradėjome jai dėti namų areštą, pykstamės, tačiau dukra bėga iš namų, po pamokų negrįžta. Namo ją parveža vis kitoks automobilis, o sulaukusi pilnametystės pareiškė, jog išvažiuos gyventi į užsienį. Net kalbant ramiai ji puola rėkti, aiškina, jog jos nesuprantame, ribojame jos laisvę ir griauname jai gyvenimą, bet norime kaip geriau...

REKLAMA
REKLAMA

Nebežinome, kaip reaguoti ir kaip su ja kalbėti. Stengiamės ir gražiuoju, ir piktuoju, bet vos tik atleidžiame vadeles, dukra pradeda lakstyti su vyrais, gerti, rūkyti...

Atsako psichologas A. Kaluginas:

Kas vyksta. Iš šio aprašymo galima spėti, jog yra akivaizdus merginos padidėjęs seksualinis aktyvumas, dažna partnerių kaita, melas, agresyvumas artimųjų žmonių atžvilgiu. Greičiausia jūsų dukrai yra hiperseksualumas – liguistai padidėjęs lytinis potraukis, o konkrečiau, jo atmaina – nimfomanija. Tai yra moters lytinis nukrypimas, pasireiškiantis nepasotinamu lytiniu potraukiu. Jis verčia moteris lytiškai suartėti su bet kokiais partneriais, nepaisyti jų išvaizdos, amžiaus ir kitų ypatybių bei situacijos. Jinai stengiasi patenkinti lytinį potraukį pasitaikius bet kokiai progai – vakarėlyje, pasimatyme ir pan. Paprastai nekreipia ypatingo dėmesio į aplinkinių reakciją ir moralines normas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai tai nutinka vėlyvoje paauglystėje (16-17 m.) ir ankstyvuoju suaugusiojo amžiaus periodu (18 – 20 m.).

Galimos priežastys. Medicininė: hormoniniai ar organiniai sutrikimai. Psichologinė: gali būti patirtos psichologinės traumos pasekmė, bet greičiausia, tokiu būdu jinai kompensuoja esamą žemą savivertę bei pasireiškia protestinis elgesys. Galima sakyti, jog „pratrūko“ dėl kompleksų ir griežtų auklėjimo apribojimų susikaupusi seksualinė energija. Taip pat greičiausia turi reikšmės atitinkamos kompanijos įtaka, bei nepriklausomybės nuo tėvų siekimas.

REKLAMA

Nuo hiperseksualumo kenčiantys žmones, panašiai kaip ir alkoholikai ar narkomanai bei azartinių lošimų mėgėja, sunkiai pripažįsta savo problemas, yra linkę tai neigti, išsisukinėti. Dažniausia nimfomanės seksą naudoja siekdamos pabėgti nuo savo emocinių problemų - streso, nerimo, vienatvės ar net gėdos jausmo.

Pasekmės (grėsmės). Lytiškai plintančios ligos, asocialus elgesys, prostitucija, psichikos sutrikimai, depresija, manija.

Kaip tvarkytis. Draudimais ar įkalbinėjimais „gražiuoju“ čia susitvarkyti labai sudėtinga. Reikia kuo skubiau kreiptis į moterų seksualinių sutrikimų gydytoja arba į atitinkamos pakraipos psichoterapeutą.

REKLAMA

Hiperseksualumas yra gydomas panašiai kaip ir kitos priklausomybių formos. Gali būti taikoma individuali arba ir grupinė psichoterapija. Gali būti skiriamas ir medikamentinis gydymas. Svarbiausia, kad pats žmogus pripažintų savo problemą ir būtų motyvuotas keisti savo elgesį.

Pasaulinės seksualinės sveikatos dieną minime jau rugsėjo 4 dieną!

(dalyvavimas renginiuose nemokamas ir be registracijos)

Rugsėjo 4 d. Restoranas „La Boheme“ (Šv.Ignoto g. 4/3, Vilnius).

18.00 val. Viešas pokalbių vakaras – diskusija. Tema: „Seksualinė kultūra Lietuvoje: kam to reikia?“. Intymioji vyro ir moters harmonija: nuo tabu prie švietimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskutantai – žymūs šios srities specialistai Lietuvoje.

Rugsėjo 6 d. M. ir J. Šlapelių muziejaus galerija (Pilies g. 40, Vilnius).

17.00 val. Fotografijų parodų „Meilės kontrastai“ atidarymas su nuotaikingo šokio akordu

ir konkurso „Seksualiausia Lietuvos pora“ apdovanojimų ceremonija. Parodos veiks iki rugsėjo 14 dienos.

Bus pristatytos parodos: „Moterys prieš smurtą“. Ši unikali paroda šokiruos savo atvirumu. Rūtos Buzienės pozityvios socialinės fotografijos paroda „Seksualumo grožis“ kvies žiūrovus suprasti vidinį, o ne išorinį seksualumą savyje. Paroda „Suknelių ir smurto istorijos“ padės suvokti, kad smurtas šeimoje būna įvairiausių formų. „Judėkime su meile“ – šokis, kuris išvaduos energiją ir atskleis subtilią moterišką prigimtį.

Iniciatorius:

Andrius Kaluginas – psichologas, nacionalinis Pasaulio seksualinės sveikatos asociacijos koordinatorius Lietuvoje.

Daugiau informacijos telefonu: 8 608 90 266.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų