REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesvarbu, ar jūsų namuose jau ne vienerius metus gyvena katė, ar ką tik įsigijote šį mielą padarėlį, veikiausiai kai kurie jūsų įsitikinimai apie kates... klaidina.

Nesvarbu, ar jūsų namuose jau ne vienerius metus gyvena katė, ar ką tik įsigijote šį mielą padarėlį, veikiausiai kai kurie jūsų įsitikinimai apie kates... klaidina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas: Katės lauke gali tyrinėti pasaulį vienos

Tiesa: Nors jums atrodo, kad tyrinėdama pasaulį lauke viena, katė gali patenkinti savo medžiotojos instinktus, geriau nepalikti jos vienos, be priežiūros. Nepamirškite, kad naminės katės gyvena 3,5 karto ilgiau nei laukinės. Laukinės katės dažniau suserga infekcinėmis ligomis, turi parazitų, patiria sužeidimų, jas puola kiti laukiniai gyvūnai. Taigi vienai katei lauke – paprasčiausiai nesaugu.

REKLAMA

Ką galite padaryti? Veskite katę į lauką su pavadėliu. Vieną palakstyti paleiskite tik saugioje erdvėje – uždarame kieme.

Mitas: Katės visada nukrinta ant kojų.

Tiesa: Ne visada. Nors yra toks fenomenas, kad net ir iš didelio aukščio nukritusios katės išgyvena. Krisdamos jos pasuka snukutį žemės kryptimi, o tada atitinkamai pasisuka ir visas kūnas. Katės išskečia letenėles ir atpalaiduoja raumenis, taigi smūgį paskirsto keturiems taškams. Tačiau jei aukštis nepakankamai didelis, katė gali paprasčiausiai nespėti to padaryti. Taigi pavojingiausias aukštis šiems gyvūnėliams kristi – 2-6 aukštas. Štai kodėl net ir kristi nuo spintos katei gali būti labai nesaugu.

REKLAMA
REKLAMA

Ką galite padaryti? Jei namuose yra katė, laikykite langus ir balkonus uždarytus arba pasirūpinkite apsauginiu tinkleliu. Baldus namuose sustatykite taip, kad katei jais laipioti būtų saugu – siauras aukštas lentynas statykite prie panašaus aukščio spintų ar kambario kampe. O jei katė turi antkaklį, jo pakabutis turėtų būti dūžtantis, kad gyvūnui nukritus jis skiltų į smulkesnes šukes, o ne įsirėžtų į kaklą.

Mitas: Katei reikia pieno.

Tiesa: Nesvarbu,kad katės jį mielai laka. Ne visoms pienas – sveika. Dauguma kačių apskritai netoleruoja laktozės. Taigi nuo pieno jos gali suviduriuoti, o kalcio perteklius skatina akmenų susidarymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką galite padaryti? Kam apskritai katei duoti pieno? Jau atjunkytų kačiukų organizmui jo paprasčiausiai nereikia.

Mitas: Murkimas reiškia, kad katė laiminga

Tiesa: Katės murkia ne tik tada, kai jos patenkintos. Šis garsas gali reikšti ir tai, kad jūsų augintinė susinervino, susižeidė ar tiesiog nori bendrauti. Murkimas – tai būdas suteikti daugiau komforto sau ir greta esantiesiems. Tačiau nusakyti skirtumą tarp murkimo iš pasitenkinimo ir murkimo norint nusiraminti – sunku.

Ką galite padaryti? Paimkite ant rankų murkiančią katę. Ji nori prisilietimo, prisiglaudimo. Jei įtariate, kad katė murkia nes yra išsigandusi, sunerimusi, pamėginkite išsiaiškinti priežastį, jei reikia – kreipkitės į veterinarą.

REKLAMA

Mitas: Nėščiosioms geriau vengti kačių

Tiesa: Jei laukiatės ar ketinate pastoti, vis dar galite žaisti su savo kate, ją glostyti. Tačiau tvarkyti jos kraiką – šiukštu nevalia. Toksoplazmozė – tai liga, kuri plinta per kačių išmatas. Užsikrėtus šia liga paprastai nejuntama jokių simptomų, suaugusio žmogaus organizmui ji nekenksminga. Tačiau gali būti pražūtinga vaisiui.

Ką galite padaryti? Laikykite savo katę tik namuose, kad ji nepasigautų užkrato. O besilaukdama kūdikio patikėkite rūpinimąsi katės kraiku kitiems namiškiams. Jei tai neįmanoma, šį darbą atlikite mūvėdama pirštines, o po to itin kruopščiai nusiplaukite rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų