REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus mokslo metams būsimieji teisės specialistai iš pasaulinės interneto bibliotekos „Apple Store“ gali nemokamai atsisiųsti Lietuvos Konstitucijos žinyną. Jo autorius – Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos vadovas Markas Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuolaikiniai švietimo metodai

– Esate vienas iš nedaugelio autorių, kurio parengtas Lietuvos Konstitucijos žinynas nemokamai publikuojamas pasaulinėje interneto bibliotekoje. Kaip kilo mintis veržtis į elektroninių skaitinių erdvę? Kodėl pradžiai pasirinkote tokią knygą? – „Balsas.lt savaitė“ pasiteiravo M. Marcinkevičiaus.

REKLAMA

– Pastaruoju metu daug laiko praleidžiu dirbdamas su informacinėmis technologijomis. Nors didžiausią dėmesį skiriu įprastam savo darbui policijoje, domiuosi ir kitais dalykais. Tarp jų ir elektroninėmis knygomis.

Kadangi tenka nemažai dirbti su dokumentais, įstatymais, knygomis, popieriais, kilo mintis perkelti Lietuvos Konstituciją į šiuo metu sparčiai populiarėjančią knygų gamybos sistemą „iBooks“. Tiesa, kol kas ji prieinama tik „Apple“ produktų – nešiojamųjų ir planšetinių kompiuterių bei mobiliųjų telefonų – savininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad perkeldamas Konstituciją į tokią erdvę prisidėsiu prie teisinio visuomenės švietimo. Žmonėms bus lengviau pasiekti pagrindinį savo šalies įstatymą ir juo naudotis. Esu tikras, kad tokiu šiuolaikiniu formatu pasirodžiusi Konstitucija palengvins studentams krimsti teisės ir kitus mokslus.

– Kiek laiko užtruko paruošti šį produktą?

– Pats paruošimas nėra labai sudėtingas . Pats knygos perkelimas į skaitmeninį formatą ir sudėliojimai užėmė maždaug mėnesį, tačiau pagrindinis dalykas – tai knygos perpatikrinimas, kurį vykdo „Apple" kompanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiu iškart pasakyti, kad šis patikrinimas yra labai smulkmeniškas ir gana atidus, o tai atima nemažai laiko ir tam reikia labai rimtai nusiteikti. Bet tai yra natūralu ir normalu. Kodėl yra taip tikrinama – tai viena iš priežasčių saugumas, bet čia jau atskira tema ir pakankamai plati.

Kadangi klausimų iš „Apple„ kompanijos buvo nemažai tiek iš techninės, tiek iš dizaino pusės, tad dar papildomai užtruko maždaug du tris mėnesius. Galiausiai viskas užtruko penkis mėnesius. Galbūt kitiems tai pavyktų padaryti ir greičiau, nes gal žmonėms pavyks iš pirmo karto praeiti visus griežtus „Apple“ filtrus.

REKLAMA

Be to, tai nebuvo mano pagrindinis darbas ir juolab jis neskirtas tam, kad gaučiau iš to kažkokią finansinę naudą, todėl galimai tiek daug laiko ir sugaišau prie LR Konstitucijos elektroninės knygos pagaminimo.

– Ar aktyviai domimasi elektronine Konstitucija?

– Tai nėra komercinis produktas. Ją galima atsisiųsti nemokamai. Mano tikslas nebuvo gauti asmeninės naudos. Peržiūrėjęs statistiką likau labai nustebęs, nesitikėjau, kad Konstitucija bus taip domimasi. Statistika rodo, kad per savaitę jos atsisiunčiama vidutiniškai 10 egzempliorių, o buvo užfiksuota ir 17.

REKLAMA

Susidomėjimas šiuo leidiniu ypač padidėjo prieš rugsėjo 1-ąją – kone kasdien fiksuojama po 15 atsisiuntimų. Daugiausia vartotojų yra iš Lietuvos, tačiau pasitaiko besidominčiųjų ir iš Norvegijos, Airijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų. Paruošti knygą ir perkelti ją į filtrais saugomą „Appstore“ eletroninę parduotuvę užtruko beveik pusmetį.

Šiuolaikiniai prietaisai apsaugos medžius

– Jūs esate teisininkas, o kokiai auditorijai skirtas jūsų paruoštas produktas?

– Taip esu teisės magistras. Auditorija – tai visi Lietuvos piliečiai, pradedant moksleiviais, studentais, valstybės tarnautojais ir pan. Juk visi turi žinoti pagrindinį Lietuvos įstatymą – LR Konstituciją, o aš ją padariau tik dar lengviau pasiekiamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat galės studijuoti ir kitose šalyse gyvenantys mokslininkai, kam tai aktualu ir kas dirba šioje srityje ar rengia kažkokius mokslinius straipsnius susijusius su kitų šalių Konstitucijomis.

Kitas ne mažiau svarbus momentas, kad tai yra nemokama ir bet kada galima pasižiūrėti. Tokiu būdu bandoma atsisakyti popierinių knygų, kurios kartais nemažai kainuoja, na ir aišku, reikia galvoti apie aplinkos apsaugą. Pagaliau reikia pradėti saugoti medžius. Kartais nesuvokiama, jog turėdami puikius įrankius jų neišnaudojame ir daugelį knygų neperkeliame į elektroninę erdvę.

REKLAMA

Planšetės būtinos moksleiviams

– Žinau, kad esate naujųjų technologijų gerbėjas. Ar galima tikėtis iš jūsų kitokio pobūdžio produktų elektroninių knygų rinkoje?

Mane stebina, kad minėta rinka nepakankamai išplėtota ir Lietuvoje nėra taip išnaudojama kaip kitose šalyse. Elektroninių knygų proveržį stabdo įvairūs dalykai – autorių teisės, jų perleidimas, įvairios sutartys ir kiti teisiniai dalykai. Man asmeniškai daug maloniau nusipirkti elektroninę knygą už gerokai mažesnę kainą ir įsidėti ją į savo „iPad“ planšetę. Be to, keliaujant jai nereikia papildomos vietos bagaže.

REKLAMA

Vis dar stebina, kad vaikai į mokyklą privalo neštis sunkias kuprines. Pats turiu dvi dukras. Kartais tenka eiti pasitikti dukterų prie mokyklos vien dėl to, kad jų kuprinės nenormaliai daug sveria. Juk kur kas paprasčiau vaikams būtų neštis planšetinį kompiuterį, kuriame būtų sudėti visi mokslams skirti vadovėliai.

Aš asmeniškai labai norėčiau, kad mano vakai turėtų planšetinį kompiuterį, kuriame būtų sudėti visi mokymosi vadovėliai ir kad jie būtų šiek tiek interaktyvesni, kas leistų vaikams daugiau įsiminti per video ar kitokius interaktyvius vaizdus. Kartais perskaičius sausai knygą nelabai prisimeni apie ką ta knyga buvo. Manau, kad tam tikri interaktyvūs vaizdai leistų vaikams daugiau atsiminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar tiesa, kad technologijos taip sparčiai vystosi net knygų leidybos pasaulyje?

–  Dėl anksčiau minėtų priežasčių turiu ne vieną sumanymą, kurį bandysiu realizuoti artimiausioje ateityje. Man elektroninių knygų tema labai įdomi ir atrodo perspektyvi. Patikėkite, technologijos taip sparčiai vystosi ir niekas nestovi vietoje. Paklauskite savęs, kas iš jūsų paskutinį kartą parduotuvėje pirko laikmeną (CD, DVD) su muzika ir pan., matyt, daug paprasčiau užeiti į elektroninę parduotuvę ar „Apple Itunes" ir nusipirkti muzikos, kurią iškart gali atsisiųsti į savo kompiuterį. Tai daug pigiau, operatyviau, ir aišku patogiau, bet vėl gal kitiems patogiau pirkti ir kaupti kompaktinius diskus.

REKLAMA

Aš asmeniškai pažįstu labai nedaug asmenų, kurie teiktų pirmenybę fizinėms laikmenoms.

– Esate apsilankęs ne vienoje užsienio šalyje - kaip situacija tenai elektroninių knygų versle? Papasakokite keletą įdomesnių faktų iš šios rinkos pasaulio užsienyje?

– Taip tenka apsilankyt įvairiose užsienio šalyse, tačiau dažniausiai vykstantys mano apsilankymai yra nukreipti į informacines technologijas ir kaip jos susijusios su nusikaltimais.

Šiame versle kol kas dar neteko būti, nes šiuo metu mane riboja tam tikri įstatymai, kurie leistų man būti šiame versle. Tačiau domėtis pravartu, nes kyla įvairių klausimų, kartais net nesuvokiama, kodėl taip sunkiai ši sfera vystosi pas mus.

REKLAMA

Kaip ir minėjau, nereikia dažnai lankytis kitose šalyse, pakankam turėti „Apple Ipad" planšetę, ir puikiai matosi, kiek knygų galima susirasti.

Lietuvių kalbą, anglų, rusų ar ispanų aš suprantu puikiai. O pasaulyje yra daug žmonių, kurie vartoja anglų bei ispanų kalbas, dėl to matyt natūralu, kad ir tiek daug yra elektroninių knygų šiomis kalbomis.

Tačiau manau, kad Lietuvos žmonės taip pat sėkmingai skaito knygas ir jeigu jų būtų gerokai didesnis pasirinkimas elektroniniame formate ir lietuvių kalba tai paskatintų vystysi šiai rinkai kur kas efektyviau. Trumpai tariant – atsirastų pasiūla ir paklausa.

Labai tikiuosi, kad situacija artimiausiu metu pasikeis.

M. Marcinkevičiaus parengta elektroninė Lietuvos Konstitucija (nuotr. Organizatorių)M. Marcinkevičiaus parengta elektroninė Lietuvos Konstitucija kasdien sulaukia nemažo susidomėjimo ne tik tarp Lietuvoje, bet ir tarp užsienyje gyvenančių internautų (nuotr. Organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų