REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį ir sekmadienį Kauno senamiestyje prie Vytauto bažnyčios ir senojoje Nemuno prieplaukoje ūžaus Hanzos šventė. Toks viduramžių kultūros festivalis Kaune, vieninteliame Lietuvos mieste priklausančiame tarptautinei Hanzos miestų sąjungai, rengiamas aštuntą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį bus baigta smėlio skulptūra „Vytauto karūna“, kurioje telpa Vytauto ir Įgulos bažnyčių, Kauno arkikatedros, Perkūno namų siluetai. Prie skulptūros nuo pirmadienio darbavosi du skulptoriai – latvė Inesė Valterė-Ūlandė ir lietuvis Donatas Mockus. Anot šventės organizatoriaus Dariaus Rumšo, 3 metrų aukščio ir tiek pat pločio įspūdingas kūrinys kauniečius turėtų džiuginti dar bent porą savaičių.

REKLAMA

Hanza šįmet vilios svečius ne tik šia skulptūra, bet ir pirmą kartą į Kauną atkeliaujančiu tarptautiniu viduramžių riterių turnyru Lietuvos kariuomenės vado Arvydo Pociaus kalavijui laimėti. Ankstesni tokie renginiai vyko Trakuose. Šiame turnyre kovos riteriai iš Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos, Lietuvos ir kitų valstybių.

O dar bus ir gausybė „pirklių iš Rytų“ ir netgi „piratų“. Jie, pasak kai kurių šaltinių, anuomet buvo globojami, kad saugotų laisvąją jūrų tautą ir trikdytų svetimšalių planus.

REKLAMA
REKLAMA

Viduramžių miestas tradiciškai, kaip būna per Hanzos dienas Kaune, įsikurs prie Nemuno, netoli tos vietos, kur įteka Neris. Čia veiks amatų kiemas, senovinių žaidimų aikštelė, raganų gojelis, stovės kartuvės, kankinimo kuolai ir netgi indulgencijų kioskas. Žinoma, veiks ir restoranas, kuriame bus galima pasėdėti, tarkim, prie atklydusio riterio.

Viduramžių mieste numatytos vietos piratų salai ir itin kilmingų šunų prieglaudai ar kiaulių lenktynių takams įkurdinti.

Šventės programoje – lėlių vaidinimai, slavų senųjų kovos stilių klubo „Aridanas“ pasirodymai, priėmimas į viduramžių gerų manierų mokyklą. Senoviniame mieste bus galima pasimokyti alų virti, verstis įvairiais amatais, stebėti „viešą bausmės vykdymą baisiam nusikaltėliui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodys čia ir Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai su XIV a. kario ginkluote ir ekipuote.

Savas programas Hanzos šventei Kaune parengė Senosios muzikos ansamblis „Amber“, Viduramžių muzikos grupė iš Latvijos „Obscurus Orbis“.

Šeštadieniui baigiantis vakaronę surengs folkloro grupė „Lipk ant sienų“.

Gražiai į šventę įsijungs ir Kauno technologijos universiteto (KTU) jaunimas. Studentai demonstruos, kaip perdurti pripūstą balioną ir nesusprogdinti, kaip užšaldyti augalus iki dūžtančio trapumo bei kitokius.

REKLAMA

Santakos parko stadione vyks renginys „Sportuok, jaunime!“.

Kad Kaunas yra vienintelis Lietuvos miestas prie trijų upių – Nemuno, Neries ir Nevėžio – tiek patiems kauniečiams, tiek šventės svečiams primins parodomasis įvairių laivų plaukimas.

Sekmadienio popietę senojoje Kauno prieplaukoje finišuos Kauno aukštųjų mokyklų irklavimo regatos senoviniais laivais prieš srovę dalyviai. Vėliau numatyta Vikingų-aisčių laivų regata.

Šventei einant pabaigos link, kai bus sukirsta iš 777 kiaušinių iškepta kiaušinienė, ateis laikas atsisveikinti. Tai bus sekmadienį, likus porai valandų iki vidurnakčio. Tuomet bus suvaidintas „Viduramžių pasiuntinių“ ugnies spektaklis, padangę nušvies fejerverkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų