REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą šiemet skirta žinomam dokumentinių filmų autoriui Vytui Jankevičiui.

Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą šiemet skirta žinomam dokumentinių filmų autoriui Vytui Jankevičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premijos laureato penkerius metus kurtas filmas „Rudens šauklių valdose“ – subtilus 55 minučių kino pasakojimas apie elnių gyvenimą Žagarės regioninio parko ir jo apylinkių miškuose.

REKLAMA

Kasmetinę premiją 1998 m. įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos televizija garsiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui P. Abukevičiui atminti ir siekiant tęsti jo misiją – kurti filmus apie gamtą.

Jau daugiau kaip tris dešimtmečius filmuojantis gamtą V. Jankevičius P. Abukevičiaus premiją pelno penktą kartą. Jis buvo ir pirmasis laureatas, ją gavęs 1999 m. už dokumentinį filmą „Klajojančio smėlio kraštas“. 2000-aisiais premija jam skirta už filmą apie Čepkelių raistą „Gudų girios širdyje“, 2006 m. – už filmą apie Novaraisčio ornitologinį draustinį „Naujam gyvenimui prikeltas“, 2010 m. – už filmą apie Žagarės regioninį parką.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą mėgėjišką dokumentinį filmuką V. Jankevičius sukūrė būdamas septyniolikos.

1970–1975 metais jis studijavo Vilniaus universitete biologiją. 1994-aisiais subūrė kūrybinę grupę „Gamtoje“ ir pradėjo kurti televizijos videofilmus apie Lietuvos ir kitų šalių gamtą. 1994–2010 metais sukūrė per 70 filmų gamtos temomis. Iš jų 25 filmus apie Afrikos, Australijos, Ekvadoro ir Galapagų salų, Islandijos, Nepalo, Meksikos kraštus.

V. Jankevičius yra pelnęs daug tarptautinių ir nacionalinių apdovanojimų.

Šiuo metu jis toliau renka medžiagą naujiems filmams apie vilkus, bebrus, šernus, vėžius, lašišas, stumbrus, gerves, Kretuono ežero Didžiąją salą, Žagarės regioninio parko miškų gyvūniją, apie turistinius maršrutus po Labanoro regioninį parką, kuria pažintinius-mokslo populiarinimo dokumentinius filmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų