REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad seksas turi būti saugus, ko gero, aiškinti nereikia. Ir priemonių yra nemažai, tačiau vieną pagrindinių rolių čia atlieka prezervatyvas. Atrodytų, ar gali būti paprasčiau? Nuėjau ir nusipirkai pagal savo poreikį. Tačiau ne viskas taip paprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Kur?

Prezervatyvų galite įsigyti ir kioske, tačiau klausimas, ar verta? Neaiškus gamintojas, abejotina kokybė ir neaišku, kaip jis buvo saugotas – juk prezervatyvams reikalingos tam tikros laikymo sąlygos: saulės spinduliai, aukšta temperatūra. Šie faktoriai pažeidžia lateksą ir prezervatyvas saugantis nuo infekcijų bei nėštumo tampa netinkamu. Niekas nėra apsaugotas ir nuo to, kad nuobodžiaujantis pardavėjas dėl smagumo ėmė ir pradūrė prezervatyvą adata. Todėl rinkitės vaistinę, kad nebūtų išimčių.

REKLAMA

Galiojimo laikas

Prezervatyvai, kaip ir bet kuri prekė, turi galiojimo laiką. Dažniausiai 5 metus. Paprastai prezervatyvai į parduotuvių lentynas papuola jau pragulėję 10-15 metų sandėliuose. Jei ant pakuotės nėra gaminimo datos, išsiaiškinkite partijos numerį – jame dažniausiai būna pažymėti ne tik metai, bet ir tiksli data. Pirkdami prezervatyvus, atkreipkite dėmesį į pakuotę: jei ji deformuota, pažeista – geriau ją palikite lentynoje. Apie nekokybišką prekę ir blogas gaminio kvapas. Jei prezervatyvo galiojimo laikas pasibaigęs, jis 99 proc. suplyš.

REKLAMA
REKLAMA

Dydis

Visų pirma dydžiu daug kas ir domisi, tačiau dažnai jo ir nebūna, arba dydis neatitinka tikrovės. Pagal ES standartus, nominalus prezervatyvo ilgis turi būti 44-56 mm (pastaba: ne diametras). Tačiau pagal vėlesnius ES standartus šis ilgis gali 49-56 mm. Todėl Europoje yra įprasta leisti trijų dydžių prezervatyvus: 49, 52 ir 56 mm. Labiausiai paplitęs – 52. Jei ilgį paversti į diametrą, gautųsi 31, 33 ir 35 mm.

Prezervatyvas turi atitikti lytinio organo dydį. Per dideli prezervatyvai gali lengvai nuslysti, o per maži jums bus nepatogūs. O juk vaistininkui tas pats, kokį dydį jūs perkate. Svarbiausiai – mokėjimas naudotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Storumas

Prezervatyvų storumas paprastai yra 0,06–0,07 mm. Nors storumas turi reikšmę pojūčiams, tačiau praktikoje šis suvokimas yra gana subjektyvus: tai, kas vieniems yra per storą, kitiems gali atrodyti kaip plona. Beje, prezervatyvo plonumas svarbus ir moterims, nes per plonesnius jos geriau pajunta penio galvutės šilumą.

Pastaba: Netikėkite, kad stori prezervatyvai neplyšta. Plyšta ir stori, ir ploni – dažniausiai nuo neteisingo naudojimo. Stori paprastai kainuoja brangiau ir suteikia malonumą ilgesnį laiką.

Įmantrybės

Įmantrūs prezervatyvai būna dviejų rūšių: su briaunelėmis (ribbed), turinčiais žiedelių (wrinkled, spirals) ir su pumpurėliais (studded, dotted). Gali būti ir kombinuotas variantas, kai briaunuotas prezervatyvas pasibaigia taškuota galvute. Kartais pumpurėliai gali atrodyti per daug agresyviai, todėl prezervatyvus rinkitės patys. Beje, specialistai mano, kad dekoruoti prezervatyvai (su ausytėmis, kepurytėmis ir pan.) netinkami saugojimui, todėl ir jų galiojimas yra abejotinas. Tačiau juk ir taip galima paįvairinti savo seksualinį gyvenimą.

Taip pat yra įvairiaspalviai arba šviečiantys prezervatyvai. Aromatizuoti prezervatyvai, kvepiantys konjaku, šokoladu ar miško uogomis.

REKLAMA

Kai kurie prezervatyvai būna sutepti ir taip sudaro dvigubą apsaugą. Į tepalus įeina preparatai, kurie mažina spermatozoidų gyvybingumą. Kai kurie prezervatyvai būna specialiai sutepti jaudinančiomis priemonėmis, o kiti – anestetikais, leidžiančiais pailginti meilės žaidimus.

Kaip naudoti?

Kadangi ne visi prezervatyvai turi instrukcijas, štai keletas dalykų, kuriuos turite žinoti.

• Dauguma prezervatyvų, kurie įpakuoti į folijos pakuotę, vienas kraštas turi būti dantytas arba turi specialų atidarymo būdą. Plastikinėje pakuotėje tokių „dantukų“ nėra, todėl gali būti, kad atsakingu momentu ji gali neatsidaryti.

• Prieš maunant prezervatyvą reikia suspausti prezervatyvo galiuką ir išspausti iš jo orą. Absoliutaus vakuumo nereikia – svarbiausiai, kad nebūtų oro burbuliuko.

• Rekomendacija prieš kiekvieną lytinį aktą mautis naują prezervatyvą yra ne tik dėl to, kad jis pasibaigė ejakuliacija. Šios rekomendacijos ignoravimas gali pasibaigti tuo, kad prezervatyvas liks partnerės viduje.

• Jokiais būdais nenaudokite papildomų lubrikantų arba aliejų, kadangi jie neigiamai veikia lateksą.

• Prezervatyvai vandenyje netirpsta, todėl nereikėtų jo utilizuoti unitaze. Geriausiai susukti į popierių ir išmesti į šiukšlių dėžę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų