REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas neseniai apkaltino šalies priešus naikinant ar sulaikant lietaus debesis ir taip sukeliant šalyje sausrą.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas neseniai apkaltino šalies priešus naikinant ar sulaikant lietaus debesis ir taip sukeliant šalyje sausrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priešas naikina debesis, kurie keliauja mūsų šalies link, o tai yra karas, kurį Iranas laimės“, – M. Ahmadinejadą cituoja žiniasklaida.

REKLAMA

Irano pareigūnai tokiais kaltinimais pastaraisiais metais svaidėsi jau ne kartą. Per didžiulę sausrą, islamišką respubliką užklupusią praėjusį rudenį, A. Ahmadinejadas pareiškė, kad Europos šalys naudoja „specialią įrangą“ ir išsunkia lietaus debesis virš savo žemyno, taigi Iranui nelieka nieko.

Liepą naujienų agentūra AFP citavo Irano viceprezidentą Hassaną Mousavi, kuris teigė: „Pasaulio išpuikėlis ir kolonistas (taip Irano valdžia vadina Vakarus) naudodamas technologijas daro įtaką Irano klimato sąlygoms. Sausra yra aštrus klausimas, o minkštasis karas visiškai akivaizdus. Toks sausros lygis nėra normalus.“

REKLAMA
REKLAMA

Irane pastaraisiais metais sausros iš tiesų tapo dažnesnės ir smarkesnės, rodo praėjusį mėnesį leidinyje „International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation“ paskelbtas tyrimas. Anot mokslininkų, šalies dykumėjimas gali būti susijęs su regioniniu lietaus persiskirstymu, kurį sukelia klimato pokyčiai. Tačiau ar gali šis paaiškinimas būti neteisingas? Galbūt Vakarų imperialistai iš tiesų sabotuoja Irano klimato sąlygas, vogdami jo lietaus debesis?

Arlenas Hugginsas, Dykumų tyrimo instituto atmosferos mokslininkas, teigia, kad tokios debesų naikinimo technologijos neegzistuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie debesų išsklaidymą, labai mažais mastais tą padaryti galima, tačiau ne tokia apimtim, kuri galėtų pakeisti oro sąlygas ar sukelti sausrą. Sausra susijusi su ilgalaikėmis oro sistemomis“, – lifeslittlemysteries.com aiškino jis.

A. Hugginsas, Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos užsakymų atlikęs įvairių oro kontrolės strategijų tyrimus, teigia, kad kai kuriais atvejais galima naudoti „debesų sėją“, siekiant išsklaidyti rūką aplik oro uostus. Naudojant „debesų sėjos“ metodą, į debesį įpurškiamos cheminės medžiagos, kurios veikia kaip branduoliai, aplink kuriuos vandens garai sušąla į ledą. Tuomet ledas iškrenta kaip krituliai.

REKLAMA

„Paprastai debesys sėjami sausu ledu arba kietuoju anglies dioksidu. Tai kristalizuoja debesies lašus ir paverčia juos ledo kristalais. Ledo kristalai auga daug greičiau, nei tai vyktų natūraliai, ir iškrenta kaip krituliai“, – aiškino jis.

„Tačiau tai visiškai nepanašu į regioninių oro sąlygų pakeitimą visos šalies mastu“, – pridūrė mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų