REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ša­lies mo­kyk­lo­se vėl su­maiš­tis. Ug­dy­mo pla­nai su­da­ry­ti, o tik da­bar atė­jo ži­nia, kad uni­ver­si­te­tai nuo 2014 me­tų ke­lia aukš­tyn eg­za­mi­nų kar­te­lę. Po tiek me­tų vyk­dy­tų švie­ti­mo re­for­mų vie­ną die­ną at­si­pei­kė­ta, kad rei­kia ug­dy­ti vi­sa­pu­siš­kes­nį abi­tu­rien­tą. O mo­kyk­lų va­do­vams vėl ten­ka „ge­sin­ti gais­rus.“

REKLAMA
REKLAMA

Pi­ra­mi­dei ap­vers­ti

Lie­tu­vos aukš­tų­jų mo­kyk­lų aso­cia­ci­jos bend­ro­jo priė­mi­mo sa­ly­gos 2014 me­tams pa­skelb­tos jau moks­lo me­tams pra­si­dė­jus.

REKLAMA

Da­bar­ti­niams vie­nuo­lik­to­kams, ku­rie 2014 me­tais sieks uni­ver­si­te­ti­nių vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų stu­di­jų, bus bū­ti­na iš­lai­ky­ti pen­kis vals­ty­bi­nius bran­dos eg­za­mi­nus. At­si­ran­da už­sie­nio kal­bos slenks­tis, ku­rio neį­vei­kus du­rys į uni­ver­si­te­tus neat­si­vers.

Šiau­lių mies­to mo­kyk­lų va­do­vai, mo­ky­to­jai, moks­lei­vių at­sto­vai praė­ju­sią sa­vai­tę nau­jos tvar­kos ar­gu­men­tus iš­gir­do iš švie­ti­mo ir moks­lo vi­ce­mi­nist­ro Vai­do Ba­cio, mi­nis­te­ri­jos spe­cia­lis­tės Jur­gos Za­chars­kie­nės.

REKLAMA
REKLAMA

Vie­nas svar­biau­sių ar­gu­men­tų – rei­kia plės­ti „siau­rus rė­mus“, į ku­riuos pro­fi­lia­vi­mu yra „įsta­ty­ti“ abi­tu­rien­tai. Rei­kia ug­dy­ti „pla­tes­nių kom­pe­ten­ci­jų“ abi­tu­rien­tus. Taip jiems at­si­vers ir di­des­nis pa­si­rin­ki­mas.

Da­bar ne­pa­te­kę į vie­ną stu­di­jų pro­gra­mą ar pri­trū­kę ba­lų vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mai vie­tai, ne­ga­li rink­tis ki­tos sri­ties stu­di­jų, trūks­ta mo­ko­mų da­ly­kų.

Anot V. Ba­cio, šie­met į vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mas vie­tas neįs­to­jo abi­tu­rien­tai su 19 ba­lų (me­di­ci­nos stu­di­jų pro­gra­mo­se), o įsto­jo ir su 5 ba­lais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vi­ce­mi­nist­ro tei­gi­mu, yra stu­di­jų pro­gra­mų, ku­rio­se nu­by­ra 40 pro­cen­tų įsto­ju­sių: „Tai gal ne­rei­kia nė at­ver­ti tų du­rų, kad pa­skui ne­rei­kė­tų stu­den­tų iš­pra­šy­ti“.

Jis ne­slė­pė, jog aukš­tes­niais moks­lų slenks­čiais ti­ki­ma­si „ap­vers­ti pi­ra­mi­dę“. Da­bar „vi­si ei­na į uni­ver­si­te­tus“, ir kra­to­si pro­fe­si­nių mo­kyk­lų.

„Vien su tei­si­nin­kais, eko­no­mis­tais ir va­dy­bi­nin­kais ge­ro­vės vals­ty­bės ne­su­kur­si­me, – tei­gė V. Ba­cys. – Rei­kia ir rei­kės dai­li­džių, ir au­to­re­mon­ti­nin­kų. Da­ni­jo­je aukš­ta­sis moks­las ne­mo­ka­mas, nes ten pa­ti pres­ti­žiš­kiau­sia pro­fe­si­ja – kir­pė­jo. To­dėl da­nai ir ieš­ko stu­den­tų sve­tur.“

REKLAMA

Vi­ce­mi­nist­ras pa­brė­žė, jog bran­dos ates­ta­tui gau­ti, kaip iki šiol, už­ten­ka dvie­jų vals­ty­bi­nių bran­dos eg­za­mi­nų. Nau­jo­ji tvar­ka lie­čia tik pre­ten­duo­jan­čius į vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mas uni­ver­si­te­ti­nes ba­ka­lau­ro stu­di­jas.

Li­tua­nis­tai grįš prie fi­zi­kos?

Vie­nuo­lik­to­kai jau yra pa­si­rin­kę. Mo­kyk­los in­di­vi­dua­lius ug­dy­mo pla­nus su­da­rė, da­bar juos ne vie­nam moks­lei­viui rei­kės keis­ti.

Be to, hu­ma­ni­ta­rams dėl kon­kur­si­nio ba­lo pri­reiks ma­te­ma­ti­kos, fi­zi­kos ar tech­no­lo­gi­jų, gam­tos moks­lus krem­tan­tiems – hu­ma­ni­ta­ri­nių da­ly­kų ar me­nų, o me­nų – tech­no­lo­gi­jų ar gam­tos moks­lų.

REKLAMA

Pre­ten­duo­da­mi į vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mas stu­di­jų vie­tas abi­tu­rien­tai tu­rės iš­lai­ky­ti ke­tu­ris vals­ty­bi­nius bran­dos eg­za­mi­nus. Įve­da­mas pri­va­lo­mas už­sie­nio kal­bos slenks­tis reiš­kia, jog rei­kės lai­ky­ti ir penk­tą­jį – už­sie­nio kal­bos vals­ty­bi­nį bran­dos eg­za­mi­ną.

Nuo 2014 me­tų uni­ver­si­te­tai priims tik to­kius abi­tu­rien­tus, ku­rie už­sie­nio kal­bos vals­ty­bi­nį eg­za­mi­ną iš­lai­kys ne že­mes­niu, kaip B2 ly­giu (rei­kės gau­ti dau­giau nei 40 ba­lų iš 100). B1 ly­gis – 16–40 ba­lų iš­lai­ky­tas už­sie­nio kal­bos eg­za­mi­nas at­vers tik ko­le­gi­jų du­ris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už­sie­nio kal­bos slenks­tis ar­gu­men­tuo­ja­mas vėl­gi pla­tes­nė­mis stu­di­jų ga­li­my­bė­mis – dėl mai­nų pro­gra­mų, dėl at­vyks­tan­čių į Lie­tu­vą už­sie­nio dės­ty­to­jų.

Pag­rin­di­nis kon­kur­si­nio ba­lo da­ly­kas bus nu­sta­to­mas uni­ver­sa­lus vi­sai stu­di­jų sri­čiai (so­cia­li­niams moks­lams, tech­no­lo­gi­jos moks­lams ir t. t.), ant­ra­sis da­ly­kas sie­ja­mas su stu­di­jų kryp­ti­mi ar ša­ka, tre­čia­sis da­ly­kas yra lie­tu­vių kal­ba ir li­te­ra­tū­ra, o ket­vir­ta­sis da­ly­kas va­di­na­mas bend­ruo­ju ir sto­jan­ty­sis jį ga­lės pa­si­rink­ti iš ke­lių da­ly­kų są­ra­šo.

REKLAMA

2014 me­tais, anot V. Ba­cio, ket­vir­ta­sis da­ly­kas gal dar bus iš pa­si­rink­tos stu­di­juo­ti sri­ties. Bet nuo 2015 me­tų bus rei­ka­lau­ja­ma tik ki­tos sri­ties da­ly­ko.

„Mes ne­ga­li­me pa­leis­ti gam­tos ir tech­no­lo­gi­jų moks­lų, – ti­ki­no vi­ce­mi­nist­ras. – Da­bar fi­zi­kos eg­za­mi­ną per vi­są Lie­tu­vą lai­ko vos 2–3 tūks­tan­čiai abi­tu­rien­tų.“

O už­sie­nio kal­bos, iš­sky­rus ang­lų, iš vi­so nyks­ta iš mo­kyk­lų. Pran­cū­zų kal­bos vals­ty­bi­nį eg­za­mi­ną šie­met lai­kė vos 67 abi­tu­rien­tai, vo­kie­čių – 369.

REKLAMA

Ma­das dik­tuo­ja uni­ver­si­te­tai

Pe­da­go­gai abe­jo­jo, ar dau­giau da­ly­kų mo­ky­da­mie­si ir dau­giau eg­za­mi­nų lai­ky­da­mi moks­lei­viai ims rink­tis ne­po­pu­lia­rias, bet rei­ka­lin­gas pro­fe­si­jas.

Mo­ki­nių at­sto­vė vie­nuo­lik­to­kė ste­bė­jo­si, kam ta­da iš vi­so rei­kia rink­tis mo­ko­muo­sius da­ly­kus, jei­gu vis­ko rei­kia mo­ky­tis.

Mo­kyk­lų va­do­vai klau­sė, ko­dėl vėl jiems ten­ka „ge­sin­ti gais­rus“. Kur anks­čiau bu­vo vi­sa mi­nis­te­ri­ja su re­for­mos in­cia­to­riais? Ko­dėl ne­ga­li­ma ati­dė­ti re­for­mos 2015 me­tams?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Ba­cys gy­nė­si, jog prieš au­di­to­ri­ją tu­rė­tų ne jis sto­vė­ti, o uni­ver­si­te­tų at­sto­vai. Mi­nis­te­ri­ja esą nie­kuo dė­ta. Sup­ran­tąs, kad bus su­maiš­ties, ži­no pa­ts, ką reiš­kia ug­dy­mo pla­nus per­tvar­ky­ti.

„Pats apie nau­ją tvar­ką su­ži­no­jau tik rugp­jū­tį, – tvir­ti­no vi­ce­minist­ras. – Siū­liau ati­dė­ti, bet uni­ver­si­te­tų at­sto­vai tei­gė, jog pa­tys ją įves ir tu­ri to­kią tei­sę – pa­gal uni­ver­si­te­tų au­to­no­mi­ją.“

REKLAMA

Ma­das dik­tuo­ja Vil­niaus uni­ver­si­te­tas, Svei­ka­tos uni­ver­si­te­tas. Jau šie­met Vil­niaus uni­ver­si­te­tas ir Vy­tau­to Di­džio­jo uni­ver­si­te­tas įsi­ve­dė slenks­čius – ne­priė­mė stu­den­tų, ne­su­rin­ku­sių uni­ver­si­te­to nu­sta­ty­to mi­ni­ma­laus kon­kur­si­nio ba­lo.

„Šiau­lių kraš­tui“ V. Ba­cys ne­nei­gė, jog tvar­kos ap­ra­šą tvir­ti­na mi­nist­ras Gin­ta­ras Ste­po­na­vi­čius. Bet esą jis tik pa­ra­šą ga­li pa­dė­ti po tuo, ką nu­spren­džia uni­ver­si­te­tai.

REKLAMA

Vi­ce­mi­nist­ro nuo­mo­ne, moks­lei­viams ne­rei­kia bai­min­tis pen­kių vals­ty­bi­nių bran­dos eg­za­mi­nų, nes esą „Lie­tu­vo­je neį­ma­no­ma eg­za­mi­no neiš­lai­ky­ti“. Be to, jau pir­mo­jo­je se­si­jo­je uni­ver­si­te­te jiems teks lai­ky­ti še­šis eg­za­mi­nus.

Da­bar sta­tis­ti­ka yra to­kia: ga­lė­da­mi pa­si­rink­ti lai­ky­ti še­šis vals­ty­bi­nius bran­dos eg­za­mi­nus, abi­tu­rien­tai šie­met vi­du­ti­niš­kai lai­kė 3,14 eg­za­mi­no.

KOMENTARAI:

Su­maiš­tis ir jo­kio aiš­ku­mo

Jūratė Kaščiuškienė (nuotr. Giedriaus Baranausko) (nuotr. Balsas.lt)Jūratė Kaščiuškienė (nuotr. Giedriaus Baranausko)

„Sau­lė­te­kio“ gim­na­zi­jos di­rek­to­rė Jū­ra­tė KAŠČIUŠKIENĖ:

– Sukelta di­džiu­lė su­maiš­tis. Vėl vi­są pus­me­tį dirb­si­me su kiek­vie­nu vai­ku, tu­rė­si­me per­žiū­rė­ti in­di­vi­dua­lius ug­dy­mo pla­nus.

REKLAMA
REKLAMA

Tas tvar­kos ap­ra­šas dėl vi­du­ri­nio ug­dy­mo ge­riau­sių­jų ei­lės su­da­ry­mo mi­nist­ro G. Ste­po­na­vi­čiaus pa­tvir­tin­tas rugp­jū­čio 31 die­ną. Aš pa­ti apie tai su­ži­no­jau rug­sė­jo 6 die­ną, at­si­ver­tu­si „Vals­ty­bės ži­nias“. Nie­kas mū­sų nei in­for­ma­vo, nei nuo­mo­nės klau­sė. La­bai abe­jo­ju, ar čia ko­kią įta­ką tu­rė­jo aukš­to­sios mo­kyk­los.

Ką reiš­kia tas pri­va­lo­mas už­sie­nio kal­bos eg­za­mi­nas? Ra­šo­ma tik tiek, jog nu­sta­to­ma bū­ti­na są­ly­ga – ang­lų, vo­kie­čių ar pran­cū­zų kal­bos mo­kė­ji­mas. Sto­jan­tiems į uni­ver­si­te­ti­nes stu­di­jas – B2 ly­giu, o ko­le­gi­jų – B1 ly­giu. Ne­ma­tau, kad rei­kė­tų vai­kui lai­ky­ti dar kaž­ko­kį pa­pil­do­mą už­sie­nio kal­bos eg­za­mi­ną. Gal dar nau­ji do­ku­men­tai rengia­mi, apie ku­riuos mes vėl nie­ko ne­ži­no­me?

Tų pa­čių bio­lo­gų ir che­mi­kų ga­li­me ne­tek­ti, nes ne vie­nam ga­biam šiuo­se moks­luo­se vai­kui bus sun­ku įveik­ti už­sie­nio kal­bos kar­te­lę. Tai ką ren­gia­me – jau ne­be spe­cia­lis­tus, o uni­ver­sa­lus?

REKLAMA

Skau­džiau­sia, kad nu­ken­čia vai­kai. Rin­ko­si da­ly­kus mo­ky­tis tam tik­ru ly­giu, da­bar iš nau­jo tu­ri per­sio­rien­tuo­ti.

Pa­si­ren­ka­mų­jų da­ly­kų – psi­cho­lo­gi­jos, eko­no­mi­kos – gal iš vi­so ne­be­rei­kės. Ką da­ry­si­me su pe­da­go­gais? At­lei­di­nė­si­me? Kaip dar­bo krū­vius iš­lai­ky­si­me? Apie pa­si­kei­ti­mus mo­ky­to­jus iš anks­to pri­va­lo­ma įspė­ti.

Žo­džių trūks­ta ap­sa­ky­ti, ką reiš­kia pa­ma­ty­ti to­kį do­ku­men­tą rug­sė­jo pra­džio­je. Jis neap­gal­vo­tas, o jau iš­leis­tas į vie­šu­mą. Prie nau­jos sis­te­mos rei­kia pe­rei­ti eta­pais, o ge­riau­sia – nuo 2015 me­tų.

Ko gar­siai ne­drįs­ta­ma pa­sa­ky­ti

Stasys Tumėnas (nuotr. Giedriaus Baranausko) (nuotr. Balsas.lt)Stasys Tumėnas (nuotr. Giedriaus Baranausko)

Sta­sys TU­MĖ­NAS, Šiau­lių uni­ver­si­te­to do­cen­tas:

– Ne­ži­no­my­bė ir nuo­la­ti­nės re­for­mos – to­kie yra švie­ti­mo sis­te­mos pa­ly­do­vai nuo pat 1990-ųjų me­tų. Abi­tu­rien­tai ko­ne kas­met iš­gy­ve­na bai­sin­gą kri­zę.

Kaip li­tua­nis­tas ma­tau, kas da­ro­si. Po 1990 me­tų atė­jo iš Ame­ri­kos tes­tai, o Va­ka­rų edu­ka­ci­nė­je erd­vė­je jau ki­lo dis­ku­si­jos, kad tes­tai ug­do tra­fa­re­ti­nį mąs­ty­mą, ne­ska­ti­na kū­ry­biš­ku­mo.

REKLAMA

Bet pas mus pra­si­dė­jo in­terp­re­ta­ci­jų ra­šy­mas. Ga­li imp­ro­vi­zuo­ti kny­gos nė ne­skai­tęs. Ir tai vai­kus at­pra­ti­no nuo li­te­ra­tū­ros, nuo kny­gos skai­ty­mo.

Da­bar gar­siai ne­kal­ba­ma, bet grįž­ta­ma iš es­mės prie se­no­jo li­te­ra­tū­ri­nio ra­ši­nio. Mo­ky­to­jai skam­bi­na, klau­sia, koks jis bus? Ned­rįs­ta nie­kas pa­sa­ky­ti, jog tai bus tra­di­ci­nis ra­ši­nys, ko­kį kaž­ka­da ra­šė­me. Mo­ky­to­jai li­tua­nis­tai jau trau­kia iš rū­sių sa­vo mo­ki­nių ge­riau­sius li­te­ra­tū­ri­nius ra­ši­nius.

Grįž­ta­ma prie graikš­ko ti­po žmo­gaus. Va­ka­rų pa­sau­ly­je ei­na­ma į gy­lį, o pas mus bu­vo nuo­sta­ta, kad ne­rei­kia mo­ky­tis, ko ne­rei­kės uni­ver­si­te­te.

Da­bar ga­li bū­ti be­raš­tis ko­kio­je nors sri­ty­je, bet įsto­si į uni­ver­si­te­tą. Per pa­tran­kos šū­vį ne­bū­da­vo pri­lei­džia­mi prie uni­ver­si­te­to to­kie žmo­nės, ku­rie da­bar įsto­ja su ket­ver­tais. Tai ir uni­ver­si­te­tų men­ki­ni­mas.

To­dėl tos nau­jos tvar­kos yra dvi pu­sės. La­biau iš­pru­sę žmo­nės ateis į uni­ver­si­te­tą. Aš už tai. Juk uni­ver­si­te­tas ug­do in­te­li­gen­tą. Uni­ver­si­te­tas ne­mo­ko, o iš­mo­ko mo­ky­tis.

REKLAMA

Bet yra pa­vo­jus. Mo­kyk­lų pro­gra­mos jau ir taip per­krau­tos, abi­tu­rien­tai gy­ve­na stre­si­nė­je si­tua­ci­jo­je, o vis dau­giau mo­ki­niui krau­na­ma, iš­ti­sai su mo­ki­niu eks­pe­ri­men­tuo­ja­ma. Po to ste­bi­mės, ko tie mo­ki­niai įsi­tem­pę, pik­ti. Stre­si­nė si­tua­ci­ja – ir mo­ky­toj­ams. Jie rug­sė­jo 1-ąją ei­da­mi į dar­bą no­ri ži­no­ti, kas ir kaip bus, bet iki pa­sku­ti­nės mi­nu­tės – ne­ži­no­my­bė.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų