REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosminis aparatas „Venus Express“ Veneros atmosferoje atrado itin šaltą sritį, pranešė Europos kosmoso agentūros (ESA) mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Šis sluoksnis yra 125 kilometrų aukštyje virš planetos paviršiaus. Jo temperatūra siekia - 175 laipsnius pagal Celsijų, sakoma pranešime. Pasak mokslininkų, tokia temperatūra yra žymiai žemesnė už Žemės atmosferoje fiksuojamas maksimaliai žemas temperatūras. Tokia žema temperatūra Veneros atmosferoje kelia nuostabą dar ir dėl to, kad šios planetos atmosfera yra kur kas tankesnė nei Žemės, o pati Venera gerokai arčiau Saulės, nei Žemė.

REKLAMA

Dar keisčiau, kad šis itin šaltas sluoksnis Veneros atmosferoje yra tarp dviejų šiltesnių, sakoma pranešime.

Duomenis apie Veneros atmosferos temperatūrą rinko aplink šią planetą skriejantis ESA kosminis zondas „Venus Express“. Tam buvo naudojamas jame esantis spektrometras. Išanalizavę gautus duomenis mokslininkai sužinojo, kaip Veneros atmosferoje pasiskirstęs anglies dvideginis. „Venus Express“ tyrimus atliko Veneros terminatoriuje – planetos srityje, skiriančioje Saulės apšviestą planetos pusę nuo tamsios.

REKLAMA
REKLAMA

Remdamiesi spektrometro matavimais bei informacija apie slėgį Venerą tiriantys mokslininkai galėjo įvertinti ir temperatūrų pasiskirstymą planetos atmosferoje. Pasak tyrimo, kurio rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Geophysical Research“, autorių, eant tokia žemai temperatūrai anglies dvideginis turėtų užšalti. Dėl šios priežasties šioje atmosferos dalyje turėtų susiformuoti debesų sluoksnis, pasižymintis labai dideliu šviesos atspindėjimu.

Pasak „Venus Express“ programos mokslininkų, šis kosminis zondas iš tikrųjų yra užfiksavęs tokius neįprastai ryškius debesis, tačiau ar jie susiję su itin šaltu atmosferos sluoksniu, dar nežinoma.

„Venus Express“ į Venerą buvo paleistas 2005 metais, o ją pasiekė 2006 m. balandį. Nuo to laiko jis iš Veneros orbitos tiria šios planetos atmosferos reiškinius. Šio kosminio zondo veikla buvo pratęsta iki šių metų gruodžio 31 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų