REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Šiaulių AVMI) pagal Pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją atliko patikrinimą Šiaulių apskrities bendrovėje, užsiimančioje medžio ir metalo gaminių gamyba. Įmonė tikrinta dėl galimai mokamų atlyginimų „vokeliuose“. Tos dienos darbuotojams skirtas „vokelis“ buvo 5 tūkst. litų, o pagal rastus užrašus su neapskaitytų pajamų sumomis vien per šių metų šešis mėnesius buvo išmokėta daugiau kaip 84 tūkst. litų. Maža to, įmonės vadovas stvėrė nuo stalo „juodąją“ buhalteriją liudijančių užrašų pundą, iššoko pro langą ir pasileido stogais.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje bendrovėje įprastai atsiskaitoma penktadieniais už savaitės darbą, todėl ir šįkart buvo numatyta išmokėti 5 tūkst. litų. Mokesčių specialistai ant buhalterės stalo rado užrašų knygelę, kurioje žymėta kam ir kiek išmokų priklauso. 12 darbuotojų – staliams, stasiams, uslanams, šiferiams, naujokėliams ir panašiai įvardintiems – jau buvo išmokėta 3,6 tūkst. litų. Anot direktoriaus ir buhalterės, taip mokėtas avansas už rugsėjį. Tačiau direktoriui šovė mintis griebti nuo stalo pundą rankraščių ir sprukti. Sėkmingai pro langą iššokęs ir saugiai įsikūręs ant stogo, direktorius peržiūrėjo, ką išsinešęs. Po to ropštėsi aukštyn ir, įveikęs stogo kraigą, ketino pasprukti.

REKLAMA

„Mokant avansus, privalu pildyti išmokamo darbo užmokesčio žiniaraščius, kuriuose darbuotojai, gavę pinigus, pasirašo, - aiškina Šiaulių AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Virginija Pabrėžienė. – Patikrinimo metu nustatyta, kad darbuotojams išmokėtų ir skirtų išmokėti pinigų sumų įmonės buhalterinėje apskaitoje nėra. Kai kurių asmenų, kuriems pagal pravardes išmokėtas vadinamasis avansas, negalima identifikuoti. Manome, kad įmonėje yra dirbančiųjų nelegaliai.“

REKLAMA
REKLAMA

Dalis įmonėje rastų rankraštinių lentelių, palyginus su oficialiomis – darbo užmokesčio žiniaraščiuose apskaičiuotomis darbuotojams išmokamomis sumomis, parodė, kad per 6 šių metų mėnesius būta per 84 tūkst. litų buhalterinėje apskaitoje neapskaitytų išmokų. Taip pat suskaičiavus pinigus įmonės kasoje ir kasos operacijų atlikimo vietoje, jų buvo rasta beveik 3 tūkst. litų daugiau.

Šiaulių AVMI primena, kad gyventojai, turintys informacijos apie įmonėse mokamus „vokelius“, neapskaitomas pajamas, taip pat nelegalų darbą bei įvairius mokestinius pažeidimus, apie tai gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildę elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudoję programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, kuri skirta informuoti mokesčių administratorių apie pastebėtus mokesčių pažeidimus, taip pat raštu arba elektroniniu paštu [email protected]., arba užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų