REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Uraganas „Sandy“ su liūtimis ir galingu vėju praūžė pro rytinę JAV pakrantę, kilo galingi potvyniai. Daugybė žmonių liko be elektros, atšaukta daug skrydžių, vanduo užtvindė metro sistemą. Yra aukų.

Uraganas „Sandy“ su liūtimis ir galingu vėju praūžė pro rytinę JAV pakrantę, kilo galingi potvyniai. Daugybė žmonių liko be elektros, atšaukta daug skrydžių, vanduo užtvindė metro sistemą. Yra aukų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 22:02 val.)Uraganas „Sandy“ savo griaunančia jėga toliau siaubia Jungtines Amerikos Valstijas.

REKLAMA

Kaip praneša CNN, žuvusiųjų skaičius JAV išaugo iki 29, taip pat žuvo vienas žmogus Kanadoje. Be elektros šiuo metu yra likę apie 7,9 ml. gyventojų.

Niujorke toliau siautėja gaisrai – iki pamatų čia sudegė jau 80 pastatų.

(Papildyta 19:16 val.) Šiaurės Amerikos rytų pakrantę nusiaubusio uragano „Sandy“ aukų skaičius auga. Naujausiais duomenimis, Jungtinėse Valstijose žuvo 26 žmonės, Kanadoje stichija pareikalavo mažiausiai vienos gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA

Praūžus audrai 15-oje valstijų elektros tiekimas nutrūko maždaug 7,5 milijonams gyventojų. Uragano zonoje uždaryti praktiškai visi oro uostai, susisiekimas viešuoju transportu – metro, autobusais, traukiniais – sustabdytas. Užlietu tūkstančiai kilometrų kelių, apgadinta daugybė tiltų ir viadukų.

11 tūkst. pastogės netekusių netekusių ar itin skubiai evakuotis turėjusių žmonių glaudžiasi laikinose valstybinėse prieglaudose.

Niujorke dėl dujotiekio avarijų ir elektros iškrovų iki pamatų sudegė mažiausiai 50 pastatų. Naująjį Džersį, sugriuvus užtvankai, užliejo milžiniška potvynio banga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl uragano Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke laikinai nepriima lankytojų.

Štai kaip šiuo metu atrodo rytinė pakrantė:


(Papildyta 13:39 val.) Uraganui „Sendi“ (Sandy) praūžus pro rytinę JAV pakrantę, kur beveik 5 mln. gyventojų liko be elektros energijos, prezidentas Barackas Obama Niujorką ir Naująjį Džersį paskelbė didelės nelaimės zonomis, skelbia AP.

Parama bei pagalba bus suteikta nuo uragano nukentėjusioms teritorijoms.

Nors didžiausias uragano keliamas pavojus jau praėjo, vis dėlto prognozuojama, kad galingi vėjai šiandien ir toliau siautės šiaurės rytų kryptimi, tačiau susilpnės iki stabilaus greičio, skelbė Nacionalinė orų tarnyba. Pranešama, kad maksimalus vėjo greitis siekė beveik 65 metrų per sekundę.

REKLAMA

Valstijos, esančios pakrantėje prie Vidurio Atlanto vandenyno ir šiaurės rytuose, vis dar užtvindytos.

„Sendi“ juda vakarų – šiaurės vakarų kryptimi 15 metrų per sekundę greičiu. Uraganas susilpnėjo iki tropinės audros netrukus iki smūgio Atlantik Sičiui pirmadienį 20.00 val. vietos laiku. Tačiau tai neužkirto kelio kilusiai sumaiščiai.

Uraganas Niujorke, Naujajame Džersyje, Konektikute, Pensilvanijoje ir Vakarų Virdžinijoje nusinešė mažiausiai 13 žmonių gyvybių, skelbė AP.

(Papildyta 12:44 val.) Internete plinta daugybė netikrų uragano „Sendi“ nuotraukų.

(Papildyta 12:07 val.) Nuostoliai, patirti dėl galingo uragano „Sendi“ („Sandy“), gali siekti apie 20 mlrd. JAV dolerių. Tokią prognozę pateikė kompanija „Kinetic Analysis“. Jos skaičiavimais, vien 7-8 mlrd. dolerių iš šios sumos sudaro apdrausti nuostoliai.

REKLAMA

„Kinetic Analysis“ ekspertai tvirtina, kad didelę dalį nuostolių teks padengti iš miestų ir valstijų biudžetų, šios sumos turės būti skirtos infrastruktūrai atnaujinti, pavyzdžiui, užtvindytiems Niujorko metro linijų požeminiams tuneliams atstatyti.

Kol kas neaišku, ar „Kinetic Analysis“ įskaičiuoja netiesioginius nuostolius, tačiau greičiausiai buvo atsižvelgta tik į tiesioginius sugriovimus.

Beje, JAV ekonomika dėl uragano patirs ir kitokių nuostolių. Spalio 29 ir 30 d. buvo sustabdytas darbas didžiausiose JAV biržose. Nuostolių patyrė ir daugybė kompanijų, kurioms teko laikinai nutraukti darbą Rytų pakrantėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galingiausiu JAV istorijoje uraganu, padariusiu šaliai daugiausia nuostolių, yra „Katrina“, kuri smogė Naujajam Orleanui 2005 metais. Tuomet padaryti nuostoliai, „Insurance Information Institute“ duomenimis, draudimo bendrovėms kainavo 41,1 mlrd. JAV dolerių.

„Sendi“ Naujojo Džersio pakrantę pasiekė naktį į spalio 30-ąją. Naujausiais duomenimis, stichija Jungtinėse Valstijose jau nusinešė mažiausiai 14 žmonių gyvybių. Dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų beveik 7,1 mln. rytinės JAV dalies gyventojų liko be elektros.

REKLAMA

Iš viso per stichiją Karibų baseino šalyse žuvo apie 70 žmonių.

(Papildyta 10:43 val.) Dėl siautėjančio uragano „Sendi“ jūros vandens lygis Niujorko pakrantėje pakilo keturiais metrais, praneša BBC.

Dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų beveik 7,1 mln. rytinės JAV dalies gyventojų liko be elektros. Stichija Jungtinėse Valstijose jau nusinešė mažiausiai 14 žmonių gyvybių, viena moteris žuvo Kanadoje.

Uraganas „Sendi“, kurio vėjo greitis siekė daugiau nei 80 kilometrų per valandą, apie 20.00 val. vietos laiku smogė Naujojo Džersio valstijos pakrantei.

REKLAMA

Antradienį Niujorko viešojo transporto administracija pranešė, kad dėl pakilusio jūros vandens lygio užtvindyti septynių iš 26 Niujorko metro linijų požeminiai tuneliai. Dingus elektrai iš stichijos zonos teko skubai evakuoti du šimtus pacientų, gydomų Niujorko universitetinėje ligoninėje.

„Sendi“ padariniai didžiausiam šalies miestui kaip niekad sunkūs. „Mes žinojome, kad artėja labai pavojinga audra, taip ir atsitiko“, – sakė miesto meras Michaelas Bloombergas.

Nukentėjo ir kiti dideli miestai – Vašingtonas, Baltimorė, Bostonas. Pusiaunaktį audros centras priartėjo prie Filadelfijos, vėjo greitis stichijos zonoje sumažėjo beveik iki 120 km per valandą. Artimiausiu metu, kai „Sendi“ toliau judės per Pensilvanijos valstiją, prognozuojamos smarkios liūtys ir potvyniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


(Papildyta 10:16 val.) Uraganas „Sendi“ (Sandy) užtvindė ketvirtadalį Niujorko metropoliteno.

„Niujorko metro sistemai 108 metai, bet ji dar niekad nebuvo susidūrusi su tokia griaunančia stichijos jėga, kokią pajutome praėjusią naktį. Uraganas „Sendi“ sukėlė chaosą visoje mūsų transporto sistemoje, kiekviename municipalitete, kiekvienoje regiono apygardoje. Išvartyti medžiai, nutrauktas elektros energijos tiekimas, užtvindyti tuneliai, traukinių ir autobusų parkai“, – teigiama MTA kompanijos valdybos pirmininko Josepho Lota pranešime. MTA bendrovė atsakinga už Niujorko, Long Ailendo ir Konektikuto pakrantės transporto sistemą.

REKLAMA

Vanduo užtvindė septynių iš 26 Niujorko metro linijų požeminius tunelius, apsemti 6 autobusų garažai.

MTA bando įvertinti stichijos padarytą žalą. Uragano padarinių likvidavimo darbai jau pradėti, teigia kompanijos vadovas.

Kaip jau skelbta, dėl uragano „Sendi“ jau atšaukta beveik 15 tūkst. skrydžių Jungtinėse Valstijose. Per 5,5 mln. amerikiečių liko be elektros.

Dėl „Sendi“ uragano JAV ir Kanadoje jau žuvo 13 žmonių. Iš viso per stichiją Karibų baseino šalyse žuvo apie 70 žmonių.

(Papildyta 09:41 val.) Dėl uragano „Sandy“ jau atšaukta beveik 15 tūkst. skrydžių Jungtinėse Valstijose, informuoja „RIA Novosti“.

REKLAMA

Antradienį atšaukta mažiausiai 5 tūkst. 269 skrydžiai. Manoma, kad dar 487 skrydžiai bus atšaukti trečiadienį. Pirmadienį buvo pranešta apie 7 tūkst. 744 atšauktus skrydžius, tarp jų – per 4 tūkst. skrydžių iš trijų Niujorko ir Filadelfijos oro uostų.

Europos oro eismo kontrolės organizacijos „Eurocontrol“ duomenimis, iki šiol atšaukta apie 300 iš daugiau nei 500 transatlantinių skrydžių tarp Europos ir Jungtinių Valstijų. Į dangų nepakilo ir lėktuvai, turėję kursuoti tarp Niujorko ir Honkongo. Be to, atšaukta grupė skrydžių iš Indijos, Japonijos, Meksikos ir Lotynų Amerikos šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios JAV dirbančios aviacijos bendrovės jau paskelbė atšaukiančios baudas ir rinkliavas tiems keleiviams, kurie panorės nukelti savo skrydį vėlesniam laikui. Kai kurios aviacijos bendrovės pažadėjo sumokėti keleiviams kompensacijas, jeigu jų skrydžiai bus atidėti daugiau nei dvi valandas.

Dėl „Sendi“ uragano JAV ir Kanadoje jau žuvo 13 žmonių. Iš viso per stichiją Karibų baseino šalyse žuvo apie 70 žmonių.

(Papildyta 07:56 val.) „Sandy“, kurio vėjo greitis siekė daugiau nei 80 kilometrų per valandą, apie 20.00 val. vietos laiku smogė Naujajam Džersiui. Niujorko mieste vandens lygis pasiekė rekordinį pakilimą, buvo apsemti automobiliai, požeminės perėjos, didžioji Manhatano dalis liko be elektros energijos, skelbia BBC.

Didžioji Atlantik Sičio miesto dalis užlieta, 30 tūkst. gyventojų evakuota.

Pranešama, kad 50 mln. žmonių galėjo nukentėti nuo galingos audros, iki 1 mln. gyventojų buvo priversti palikti namus.

Mažiausiai 5 mln. žmonių liko be elektros, tačiau kol kas iki aušros dar nėra tiksliai žinoma „Sendi“ padaryta žala.

Keliuose miestuose buvo sustabdytas viešasis transportas, tūkstančiai lėktuvų skrydžių atidėti.

REKLAMA

Prezidentas Barackas Obama  ir respublikonų kandidatas į šalies vadovus Mittas Mitt Romney atšaukė rinkimų kampanijas likus daugiau nei savaitei iki prezidento rinkimų.

Dėl uragano „Sandy“ Niujorko birža uždaryta dar vienai dienai.

(Papildyta 07:27 val.) Naujausiais duomenimis, Uraganas„Sandy“ jau nusinešė 13-os JAV gyventojų gyvybes.

Vienoje Niujorko ligoninių nutrūkus elektros tiekimui, teko skubiai evakuoti 200 pacientų. Kitos ligoninės stengiasi užsitikrinti elektros tiekimą avarijos atveju, informuoja CNN.

Žemutinį Manheteną užliejo „nepaprastai dideli vandens kiekiai“, praneša „Bloomberg“.

Džersio pakrantės policija informavo, kad „Visa šiaurinė mūsų miesto pusė yra visiškai po vandeniu.“

Vašingtono valstiją skalbia smarkios liūtys su vėjo šuorais.

Savarankiškai ir su pareigūnų pagalba evakuavosi šimtai tūkstančių gyventojų, milijonai žmonių 11-oje valstijų liko be elektros.

(Papildyta 07:14 val.) Uraganas „Sandy“ pasiekė Naujojo Džersio pakrantes. Prognozuota, kad pakrantės gyventojus stichija pasieks su 130 kilometrų per valandų vėjo stiprumu, didžiulėmis bangomis ir potvyniais, rašo portalas CNBC.

REKLAMA

JAV nacionalinis uraganų centras jau perspėjo 6 valstijų gyventojus tinkamai pasiruošti vadinamajai „Frankenstormui“. Spėjama, kad su uraganu „Sandy“ susidurs per 60 mln. amerikiečių. Ekspertai jau prognozuoja, kad audros padaryta žala gali svyruoti nuo 2 iki 100 mlrd. JAV dolerių.

Laukiant uragano jau užsidarė šimtai mokyklų, biurų, prekybos centrų ir restoranų. Teatrai atšaukia savo spektaklius, kazino savininkai siunčia lošėjus namo. Niujorke bei Naujajame Džersyje uždarytos viešojo transporto sistemos. JAV akcijų biržos nutraukė prekybą akcijomis. Paskutinį kartą Niujorko akcijų birža buvo uždaryta dėl oro sąlygų 1985 metų rugsėjo 27 dieną, kai Rytų pakrantę užklupo uraganas Gloria.

Oro linijų bendrovės nutraukė tūkstančius skrydžių – kai kuriais skaičiavimais, pirmadienį ir antradienį buvo atšaukta apie 7,5 tūkst. skrydžių.

„Moody's Analytics“ vyriausiasis ekonomistas Ryanas Sweetas portalui CNBC teigė, kad „Sandy“ bus daug nuostolių atnešiantis uraganas, tačiau neturės daug įtakos JAV ketvirtojo ketvirčio bendrajam vidaus produktui (BVP).

„Tai yra labiau regioninis reiškinys, kuris neturės reikšmingų pasekmių JAV makroekonomikai“, - teigė jis ir prognozavo, kad ekonominis nuostolis gali siekti mažiausiai 10 mlrd. JAV dolerių per dieną.

REKLAMA

Bendrovės „Mesirow Financial“ vyriausioji ekonomistė Diane Swonk mano, kad „Sandy“ gali smarkiai padidinti išlaidavimą, nes žmonės paniškai perka maisto, vandens ir kitų būtiniausių prekių atsargas.

„Labiausiai padidėjusį išlaidavimą pajus ūkinių prekių parduotuvės, – teigė ji. – Taip pat sulauksime išlaidavimo vos tik bus įvertinta audros žala ir prasidės atstatymo darbai.“

Prekybos centrų, parduotuvių ir restoranų uždarymas gali turėti neigiamos įtakos mažmeninei prekybai, tvirtina konsultacinės bendrovės „Streettalk Advisors“ vadovas Lance'as Robertsas. Anot jo, „Sandy“ padaryta žala gali reikšti prarastus atlyginimus ir padidinti nedarbą trumpuoju laikotarpiu. Vis dėlto ekspertas pažymi, kad uraganai kartu gali ir pakelti šalies BVP priklausomai nuo padarytos žalos namų savininkams bei vietos verslui.

Uragano „Sandy“ rūstybė taip pat gali pakelti degalų kainas, jei bus uždaryti audros zonoje esančios naftos perdirbimo bendrovės, tvirtina „LPL Financial“ ekonomistas Johnas Canally. Pasak jo, didelį pavojų verslui ir vartotojams kelia ir galimas elektros tiekimo nutraukimas.

2011 metais šalyje siautusio uragano „Irene“ padaryta žala siekė 15–20 mlrd. JAV dolerių.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLAMA

Kaip pirmadienį pranešė pakrantės apsaugos tarnybos atstovai, šiuo metu ieškomi du nuskendusio trijų stiebų burlaivio „HMS Bounty“ įgulos nariai. Dviejuose Holivudo filmuose naudotas laivas nuskendo Šiaurės Karolinos pakrantėje uragano „Sandy“ sujauktuose vandenyse. Kaip skelbia „Los Angeles Times“, 14 laivo įgulos narių buvo išgelbėti.

Gūsiai regioną pasiekė sekmadienį, o uragano šuorai nurimo maždaug už 144 kilometrų nuo Hateraso įlankos. Kaip Los Andželo dienraščiui sakė vienas iš pakrantės gelbėtojų, ieškant dviejų dingusių burlaivio narių buvo naudojamas„C-130 Hercules“ žvalgybinis lėktuvas ir „MH-60 Jayhawk“ sraigtasparnis.

„HMS Bounty“ įgulos narių gelbėjimo operacija (nuotr. SCANPIX)„HMS Bounty“ įgulos narių gelbėjimo operacija (nuotr. SCANPIX)

Kaip pasakojo kompanijos, kuriai priklauso „HMS Bounty“ burlaivis atstovas Tracie Simoninas, laivas iš Konektikuto išplaukė praėjusią savaitę, o galutinis jo kelionės tikslas buvo Sankt Paterburgo miestas Floridoje.

„Jie nuolatos palaikė kontaktą su nacionaliniu uraganų centru, - sakė jis „The Associated Press“ naujienų tarnybai. – Jie stengėsi apiplaukti audrą.“

Pirmasis nelaimės signalas iš laivo buvo gautas 9 val. sekmadienio vakare. Kaip radijo ABC rytinėje programoje „Good Morning America“ kalbėjo Atlanto srities pakrantės gelbėtojų tarnybos operacijų vadovas Roberta Parkeris, tuo metu laive vandens lygis per valandą pakildavo 0,6 metro. Anot jo, įgula laivą paliko ir į guminius plaustus sušoko tuomet, kai denį sėmė 3 metrai vandens.

REKLAMA

6.30 val. ryte vietos laiku į vietą atvyko pirmasis sraigtasparnis, kuris išgelbėjo liemenes dėvinčius devynis įgulos narius. Netrukus atvyko ir antrasis malūnsparnis, kuris iš vandens ištraukė dar penkis žmones.

Taip pat skaitykite:

Uraganas „Sandy“ – nenumatymas B. Obamos rūpestis rinkimų kampanijos įkarštyje (foto)

JAV ruošiasi uraganui „Sandy“ (foto)

Uragano „Sandy“ aukų skaičius išaugo iki 38 žmonių (papildyta 10.36)

Uragano „Sandy“ kaina: 11 žmonių gyvybės

Jamaiką ir Kubą užgriuvo tropikų uraganas „Sandy“ (papildyta 12:55) (foto)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų