REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Vilniuje vykusioje vaikų ir jaunių futbolo konferencijoje futbolo treneriai bei kiti specialistai aptarė savo srities problemas, išsakė pasiūlymus ir pageidavimus. Konferencijoje pristatytas naujas varžybų vykdymo sistemos projektas, praneša LFF.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyviai pateikė pasiūlymus

Į Lietuvos futbolo federacijos stadione vykusią konferenciją susirinko beveik šimtas įvairių futbolo komandų atstovų, trenerių, valdininkų. Jie turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę, problemas ir pateikti pasiūlymus. Pagrindine konferencijos tema buvo vaikų ir jaunių varžybų vykdymo sistemos tobulinimas.

REKLAMA

„Jūs esate šios srities specialistai, todėl norime išgirsti Jūsų nuomonę. Visi kartu padiskutavę tai bandysime pritaikyti organizuojant kitų metų varžybas“, - sakė LFF prezidentas Julius Kvedaras.

Jis pažymėjo, kad federacija ir toliau skirs didelį dėmesį infrastruktūros projektams – tokiems kaip dirbtinių dangų įrengimas šalies regionuose – bei kartu su UEFA organizuos vaikų treneriams skirtus mokymus.

Futbolą propaguojančioms organizacijoms remti nuo praėjusių metų veikia LFF internetinėje svetainėje Paramos futbolui fondas. Per keturis jo etapus 106 pareiškėjams iš įvairių šalies regionų skirta 157 tūkstančių litų vertės parama inventoriaus įsigijimui – kamuoliams, aprangoms, futbolo vartams, kita stadiono infrastruktūrai, taip pat lėšomis trenerio licencijoms gauti.

REKLAMA
REKLAMA

Nauja jaunimo varžybų sistema

LFF techninio skyriaus atstovai konferencijoje pristatė vaikų ir jaunių varžybų vykdymo sistemos projektą, kuris parengtas atsižvelgus į 2010-2020 m. Lietuvos futbolo strategiją ir bendradarbiaujant su Kūno kultūros ir sporto departamentu (KKSD). Projektas kurį laiką svarstytas ir tobulintas Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos išplėstiniuose posėdžiuose kartu su futbolo klubų ir sporto mokyklų treneriais bei vadovais.

Pagal naująjį projektą siūloma pereiti prie pavasario-rudens varžybų kalendoriaus, padidinti rungtynių skaičių. Vienas pagrindinių aspektų – A ir I lygos klubų didesnis įsitraukimas į vaikų ir jaunimo varžybų organizavimą ir jaunųjų futbolininkų ugdymą. Jaunimo komandos turėtų būti registruojamos prieš sezoną kartu su vyrų komandomis, dalyvautų atskiruose čempionatuose ir taptų aukščiausiojo diviziono klubų pamaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Geriausi jaunieji futbolininkai turėtų žaisti tarp geriausiųjų su geriausiais. Turime siekti į klubus integruoti į jaunimo ugdymo programas tiesioginiam darbui su sporto centrais, mokyklomis. Klubas turėtų pateikti struktūrą ir reikalavimus, kuriuos turėtų įvykdyti jaunimo komandos. Toks modelis vyrauja išsivysčiusiose futbolo  šalyse“, - sakė projektą pristatęs Nacionalinės futbolo akademijos direktorius Raimondas Statkevičius.

KKSD Kūno kultūros ir sporto strategijos skyriaus vedėjas Sigitas Stasiulis išsakė nuomonę, kad būtina sukurti objektyvius futbolininkų ir trenerių vertinimo rodiklius. „Reikia suformuoti sisteminius testus, kurie būtų perkeliami į futbolo akademijas. Pereinant į meistriškumo grupę būtų įvertinti meistriškumo rezultatai. Šiuo klausimu bendradarbiausime su LFF.“

REKLAMA

Padiskutavus darbo grupėse, konferencijos dalyviai pasiūlė keletą sistemos patobulinimo variantų. Jie bus įvertinti artimiausiame LFF Jaunių komiteto posėdyje.

Užsienio ekspertų rekomendacijos

Konferencijoje savo rekomendacijas pateikė Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) ekspertai.

UEFA ekspertu dirbantis ilgametis belgų jaunimo futbolo specialistas Marcas van Geersomas pristatė savo šalies pavyzdį. Belgijoje klubams taikomi aukšti reikalavimai jaunimo ugdymo srityje, yra talentų paieškos piramidė.

„Geriausia pradėti nuo mažesnių aikštelių, nes mažesnėje erdvėje jaunasis futbolininkas geriau išmoksta kamuolio kontrolės, - teigė svečias – Ne visi žaidėjai gali prasibrauti į elitą, bet kuo geresnės treniruotės, tuo daugiau šansų, o varžybos turi skatinti iššūkius“, - teigė M. van Geersomas.

REKLAMA

UEFA Jaunimo varžybų direktorius Claudio Negroni ragino vaikų ir jaunių futbolo trenerių nebijoti pokyčių. „Pokyčiai nėra pavojus, pokyčiai yra atsakomybė. Jūs esate tų pokyčių dalis. Savo diskusijose visuomet kviečiu galvoti apie žaidėją“, - sakė C.Negroni.

Į Lietuvą jis taip pat atvyko aptarti kitąmet Lietuvoje vyksiančio UEFA U-19 čempionato finalinio etapo. Trečiadienio ryte svečias lankėsi Panevėžyje, kur apžiūrėjo čempionatui planuojamą naudoti stadioną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų