REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikroji medaus ir cinamono nauda

Medus ir cinamonas turi daug bendro. Kaip ir medaus, cinamono gydomosios galios ypač vertinamos liaudies medicinoje nuo biblinių iki moderniųjų laikų. Cinamono savybės gali užkirsti kelią tokioms amžiaus nulemtoms ligoms kaip vėžys, širdies ligos, nutukimas.

Medus ir cinamonas turi daug bendro. Kaip ir medaus, cinamono gydomosios galios ypač vertinamos liaudies medicinoje nuo biblinių iki moderniųjų laikų. Cinamono savybės gali užkirsti kelią tokioms amžiaus nulemtoms ligoms kaip vėžys, širdies ligos, nutukimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cinamonas, kaip ir medus, turi antioksidantų. Abu šie funkcionalūs maisto produktai naudojami ir kaip naminės gydomosios priemonės. Gal net nustebsite sužinoję, kiek daug ligų padeda gydyti cinamonas ir medus. Pirmiausia, pažvelkime į šiuos realiai patikrintus argumentus, kokia ši pora galinga.

REKLAMA

1. Afrodiziakas. Ar cinamonas tikrai iš naujo įpučia aistrą? Gal ir taip, jei tikėsime jau anksčiau „Smell & Taste Treatment & Research Foundation“ Čikagoje, Ilinojaus valstijoje, atliktais tyrimais. Kai vyrams davė pauostyti daugybę kvapų, teigiamą seksualinę reakciją sukėlė tik karštų cinamono bandelių kvapas.

Tikras medaus ir cinamono vaistas: atsiverskite aštuonioliktą skyrių „Lik sveikas, mielasis!“, kur rasite receptų su cinamonu ir medumi. Pabandykite, gal cinamono ir medaus derinys padės atgaivinti romantišką nuotaiką. O jei tokių rezultatų ir negausite, tai bent paskanausite saldžiausio natūralaus maisto, kuris naudingas ir sveikatai. Šiuose produktuose nėra nei riebalų, nei cholesterolio, o tai irgi sustiprina vyrų ir moterų libido.

REKLAMA
REKLAMA

2. Artritas. Skausmai ir skausmeliai, kuriuos kenčiame dėl girgždančių kremzlių ir sąnarių, panašiai kaip išsikvėpęs meilės jausmas, gali gerokai apniaukti mūsų gyvenimo kokybę. Nors cinamonas ir nėra magiška piliulė, kurią prariję tapsime liekni ir atgausime lankstumą, jis turi uždegimą slopinančių medžiagų, kurios gali padėti sumažinant raumenų ir sąnarių skausmą bei sustingimą.

Tikras medaus ir cinamono vaistas: pabandykite išgerti puodelį cinamono arbatos su šviežia cinamono lazdele ir šaukšteliu medaus. Cinamone esančios medžiagos, slopinančios uždegimą, turėtų sumažinti skausmą, o medus (jis irgi turi su uždegimu kovojančių savybių!) iškart suteiks energijos. Taip kasdien pajėgsite atlikti mankštą (o gal net įstengsite pasimylėti, o mylintis išsiskiriantys žmogui naudingi endorfinai irgi padės įveikti skausmą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Cholesterolis. Aišku, kad nuolat kankinantis skausmas – mažas džiaugsmas, tačiau ne pyragai ir nuolat aukštyn kopiantys cholesterolio rodikliai. Galingos fitocheminės cinamone esančios medžiagos sumažina ir cukraus kiekį kraujyje, ir trigliceridų (riebalų), bendrojo cholesterolio, o II-ojo tipo diabetu sergantiems asmenims − didelio tankio lipoproteinų (LDL, „blogojo“ cholesterolio) kiekį. Suderinus tai su medumi, kuriame nėra nei riebalų, nei cholesterolio, jums netgi gali pavykti pasiekti normalų cholesterolio lygį.

REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: įtraukite medų ir cinamono miltelius į savo dietą; joje turėtų būti nedaug riebalų bei žemą cholesterolį užtikrinančių maisto produktų. Jei sveriate per daug, medus ir cinamonas padės jums numesti svorio ir padidinti didelio tankio lipoproteinų („gerojo cholesterolio“) kiekį. Nepamirškite B grupės vitaminų turinčio maisto, pavyzdžiui, medumi apteptos žuvies, vaisių kokteilio su kviečių daigais ir medumi, turinčio daug vitamino B6, prancūziško skrebučio su kiaušiniais, pieno ir medaus ar paukštienos, paskanintos medumi, kuriame gausu vitamino B12.

REKLAMA

4. Persišaldymas. Jei cinamonas su medumi gali padėti normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, gal jis padėtų apsisaugoti ir nuo paprasto persišaldymo? Juk žinoma daugybė naminių persišaldymo gydymo būdų, kai naudojamas medus ir cinamonas. Ar tai padeda? Dėl antibakterinių ir antivirusinių savybių šis derinys gali padėti išvengti paprasto persišaldymo, o jei sykį jau persišaldėte, padeda greičiau pasveikti. Tačiau jeigu jūsų imuninė sistema jau nusilpusi arba nuolat būnate šalia sergančio asmens, vien gydymo medumi ir cinamonu gali nepakakti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: jei kasdien gersite žaliąją arba juodąją arbatą, kurioje yra antioksidantų, su medumi ir cinamonu, sustiprinsite savo imuninę sistemą. Tad, jei ir persišaldysite, greitai įveikti virusus jums bus vieni niekai.

5. Plaukų slinkimas. Cinamono ir medaus derinys tikrai gali padėti išlikti sveikiems, bet ar jis stiprina plaukus? Kai svarstau apie tai, ar cinamonas su medumi galėtų padėti pradėjusiems plikti asmeniui, vis prisimenu klasikinį televizijos filmo „Aš myliu Liusę“ epizodą „Rikiui atrodo, kad jis plinka“. Virtuvėje Liusė gydo vyro plikimą, atlikdama „garantuotas“ skalpo aktyvinimo procedūras. Bet juk absurdiška manyti, kad prieskonių ir sveiko maisto produktų mišinys sustabdys plikimą. Juk plaukai slenka dėl daugelio dalykų – čia svarbus ir genetinis faktorius, ir senėjimas, ir įtampa gyvenime bei prasta mityba.

REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: jei šeimos medis auga jums palankioje pusėje, gali būti, kad pavyks apgauti besiartinantį tėtušį Laiką (o su juo – ir plaukų praradimą), išmokstant atsipalaiduoti, o tai padaryti kaip tik gali padėti medus (Žr. šeštą dalį „Medus gydo“). Tad jei cinamonas ir medus taps kasdieninio jūsų valgiaraščio dalimi, tai gali padėti jums išsaugoti ir plaukus (bent tiek, kiek jų liko), nes ir vienas, ir kitas turi senėjimą stabdančių antioksidantų.

6. Imuninė sistema. Medus su cinamonu gali padėti tiek kovojant su persišaldymu, tiek stiprinant atsparumą daugeliui ligų – nuo gripo iki vėžio. Įspėjimas: imunitetą reikėtų stiprinti ir kitais sveikatai palankiais būdais: valgyti maistingų medžiagų turintį, atsparumą ligoms didinantį maistą, mankštintis, sveikai gyventi (sumažinti įtampą, pakankamai išsimiegoti) – taip sėkmingiau apsisaugosite nuo įvairių virusų.

REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: vienas ar du medaus su cinamonu šaukšteliai kasdien sykiu su valgiu, turinčiu daug maistingų medžiagų, kurį gaminant naudojamas medus ir cinamonas, sustiprins jūsų imuninę sistemą. Taip pat naudinga kartą ar du per dieną išgerti žaliosios arbatos su šaukšteliu medaus, ypač akacijų ir saulėgrąžų.

7. Nevaisingumas. Taip, cinamono ir medaus pora gali padėti išvengti ligų, bet ar ji pajėgtų padėti moteriai pastoti? Ajurvedos medicinos praktikai plačiai garsina medų dėl jo galių, padedančių abiem lytims pasiekti vaisingumo stebuklų. Tačiau kairioji mano smegenų pusrutulio dalis (ta praktiškoji, kuri svarsto ir mąsto) tikina: gal būtų geriau paprašyti raganos kokio magiško gėrimo...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: turėkime galvoje tai, kad tie vyrai ir moterys, kurie be galo įsitempę stengiasi pradėti kūdikį, patys kaip tik ir kenkia savo tikslui. Kitaip sakant, teko girdėti, kad poroms pradėti kūdikį yra padėjęs paprastas atsipalaidavimas. Medus ramina nervus, o cinamonas saugo organizmą nuo diabeto bei nesveiko cholesterolio, todėl šis aitriai saldus vaistas vis tiek gali duoti naudos. Išbandykite štai ką: išsikepkite cinamono bandelių su medumi, o paskui jau viskas lai būna taip, kaip lems motulė Gamta.

REKLAMA

8. Ilgaamžiškumas. Taigi, jei medaus ir cinamono derinys sustiprina mūsų imuninę sistemą, jis turbūt gali pridurti mums ištisus gyvenimo metus? O gal ir ne. Juk matome retkarčiais per televiziją pasirodančius aštuoniasdešimtmečius, gal net ir šimtamečius, kurie mums primena, kad savo auksinius gyvenimo metus paskanina ir auksiniu nektaru. Tie žmonės dažnai labai paprasti ir žemiški, jie valgo natūralų maistą, dažnai su žolelėmis ir prieskoniais, tokiais kaip cinamonas.

Tikras medaus ir cinamono vaistas: kaip ir nuplikimas, ilgaamžiškumas dažnai susijęs su genais. Ar galėtume tvirtinti, kad medus su cinamonu galėtų padėti žmonėms gyventi 100 metų? Ir vėl kairioji smegenų pusrutulio dalis man tvirtina, kad tai priklauso nuo daugelio įvairių dalykų, tokių kaip sveika mityba, reguliari mankšta, socialiniai saitai, gyvenimo tikslas, sveika gyvensena – visų pirma tai, o ne saldusis medutis ir aitrusis cinamonas lems, kiek gyvensime. Tačiau jeigu šiuos du vertingus maisto produktus įtrauksime į kasdieninį savo valgiaraštį, tada ir mano smegenys patvirtins, kad taip – medus ir cinamonas jėga!

REKLAMA

9. Maudžiantis skrandis. Jau aptarę, kaip vengti nuplikimo, dabar prisiminkime maudžiantį skrandį. Kažin, ar medus su cinamonu galėtų padėti ir tada, kai ima streikuoti skrandis? Saldiklis ir prieskonis skrandžiui palankūs. Cinamonas yra karminatyvas, vaistas nuo vidurių pūtimo, o tai paprasčiausiai reiškia, kad jis padeda pašalinti dujas. Jei jums cinamonas padeda, tai joks gydytojas ar eksperimentai su žiurkėmis neturėtų įtikinti mesti šalin medų ir cinamoną kaip namines gydymo priemones. Gal jos kaip tik ir yra tai, kas jums padės.

REKLAMA
REKLAMA

Tikras medaus ir cinamono vaistas: puodelis karštos arbatos su imbieru (jau įrodyta, kad imbieras nuramina skaudantį skrandį ir šleikštulį) arba neriebiu pienu ir arbatiniu šaukšteliu medaus bei cinamono milteliais (tinka ir šviežia cinamono lazdelė) turėtų nuraminti nervus, o tada ir skrandis mažiau nerimaus.

10. Lieknėjimas. Paskutinis, bet ne menkiausios reikšmės klaustukas – ar gali medus su cinamonu pagelbėti kovoje už liekną kūną? Daug kas tvirtina, kad taip, – šiedu ypatingi maisto produktai gali padėti numesti nereikalingus kilogramus taip sparčiai, kaip tik pageidaujate. Taip, aš irgi tikiu, kad medus su cinamonu turi galių padėti lieknėti, tačiau jeigu nesimankštinsite ar piktnaudžiausite maistu, jokia „stebuklinga“ medaus ir cinamono dieta jums nepadės. Medus gali padėti įveikti troškimą valgyti saldžiai, jeigu meilė saldumynams trukdo jums laikytis dietos. O cinamonas suteikia maistui aromato, tarkime, kad ir avižinei košei, tad nesijausite taip masinami valgyti ją su riebiu sviestu ar saldinti cukrumi.

Tikras medaus ir cinamono vaistas: kasdien pabandykite išgerti du puodelius riebalus deginančios žaliosios arbatos su cinamono milteliais. Arbata su cinamonu paspartins metabolizmą, o medus suteiks energijos, kad pajėgtumėte reguliariai mankštintis ir sudeginti daugiau kalorijų.

REKLAMA

Tad ar jūs stengiatės iš naujo įpūsti romantišką liepsnelę, ar įveikti peršalimą, suvalgę vieną cinamono ir medaus bandelę (receptas pateiktas čia) ir užsigėrę ją karšta žolelių arbata, pasijusite geriau. Gal kaip tik tokia pagalba ir bus pati geriausia, suteikianti jėgų toliau kautis su negalia ir ją įveikti. Be to, gali būti, kad iš virtuvės sklindąs viliojantis aromatas nuteiks jus iš naujo įsimylėti!

Šaltinis: Cal Orey knyga „Gydomosios medaus galios“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų