REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad ir kur bebūtume, mus visur supa garsai. Daug dėmesio jiems neskiriame ir garsą laikome akivaizdžiu, įprastu dalyku. Tačiau kartais garsas gali būti panaudojamas netikėtiems, įdomiems tikslams pasiekti. Pavyzdžiui, raminantis tekančios upės garsas ramina ir atpalaiduoja. Tuo tarpu asfaltą grežiantys kelininkai 6-ą valandą ryto turi erzinantį poveikį. Žmogaus balso stygų sukuriamas garsas gali įkvėpti  kažką išgelbėti iš degančio namo, prisijungti prie masinių riaušių. Garsas gali ir žeisti, ir gydyti. Nors garsas tėra greitai vibruojantis oras, jis turi stebinančiai didelę galią.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandienos sąraše aptarsime keletą pavyzdžių, kaip žmonija sugebėjo panaudoti garso galią.

REKLAMA

10. Vėžio gydymas

Vėžio gydymas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Vėžio gydymas (nuotr. Listverse.com)

 

Princess Grace ligoninės, esančios Londone, mokslininkai jau ne vienus metus dirba tobulindami sistemą, galinčią sunaikinti vėžio ląsteles garso bangomis. Jos veikimo principas yra ganėtinai paprastas: mokslininkai naudoja itin didelio intensyvumo sufokusuotą ultragarsą, kuris įkaitina vėžio ląsteles ir taip jas nužudo. Pirmuosiuose bandymuose su žmonėmis sėkmingai pavyko sunaikinti prostatos vėžį. Bandymuose dalyvavo 159 vyrai. Praėjus metams nuo gydymo pradžios 92% iš jų buvo visiškai pasveikę.

REKLAMA
REKLAMA

Gydymo procedūra trunka vos penkias valandas. Tiesa, praeis dar ne vieneri metai, kol šis gydymo metodas bus pradėtas taikyti visame pasaulyje, nes reikia atlikti daugybę papildomų bandymų ir saugumo testų.

9. Vandens virinimas

Vandens virinimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Vandens virinimas (nuotr. Listverse.com)

 

Christchurcho miesto, esančio Naujojoje Zelandijoje, gyventojas Peteris Daveyas sukūrė įtaisą, kuris vandenį užvirina naudodamas garso bangas. Garsinis virintuvas yra tiesiog įdedamas į indą su vandeniu. Vanduo virimo temperatūrą pasiekia vos per kelias sekundes. Kadangi laiko tarpas iki užvirimo yra toks trumpas, kad  vanduo net nespėja pradėti garuoti, vanduo nėra iššvaistomas. Kūrėjas šiuo metu ieško verslo partnerių, norinčių padėti patobulinti technologiją ir pradėti masinę gamybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Žaizdų gydymas

Žaizdų gydymas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Žaizdų gydymas (nuotr. Listverse.com)

 

Jau dabar pasaulyje egzistuoja kelios technologijos, naudojamos gydyti žaizdas garsu. Viena iš jų yra vadinama MIST: ant žaizdos yra užpurškiamas druskos tirpalas, o po to žaizda yra stimuliuojama žemo dažnio garso bangomis. Mokslininkai pastebėjo, kad gijimo laikas yra gerokai trumpesnis, nei alternatyvių gydymo metodų. Ypač efektyviai šiuo būdu galima gydyti kojų ir pėdų votis, piktžaizdes. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad 69% pacientų visiškai pagijo vos per 12 savaičų.

REKLAMA

Ši technologija dar nėra visiems prieinama, tačiau jau vykdomi tikslesni ir detalesni tyrimai. Prieš pradedant masinę įrenginio gamybą reikia užtikrinti, kad šis gydymo metodas yra saugus ir nesukelia komplikacijų. Taip pat reikia maksimaliai padidinti įrenginio naudingumą, kad pacientai kuo greičiau pasveiktų ir galėtų grįžti prie savo darbų.

7. Maisto auginimas

Maisto auginimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Maisto auginimas (nuotr. Listverse.com)

 

1962 metais mokslininkas iš Indijos, daktaras T.C. Singhas atliko keletą studijų, kuriose tyrė, kaip garsai ir muzika paveikia augalų augimo greitį. Jis nustatė, kad tradicinė indiška muzika teigiamai paveikė balzammedžių augimą. Medžiai užaugo 20% aukštesni ir net 72% sunkesni.

REKLAMA

Jis taip pat pastebėjo, kad medetkos sužydėdavo net dviem savaitėmis anksčiau, jei šalia jų nuolat buvo šokamas tradicinis basakojis indų šokis, vadinamas Bharata-Natyam.

Daugybė kitų panašių tyrimų ir eksperimentų parodė, kad augalams augti padeda klasikinė smuiko muzika. Tuo tarpu sunki roko muzika turėjo neigiamą efektą.

6. Gamtos geometrijos atskleidimas

Gamtos geometrijos atskleidimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Gamtos geometrijos atskleidimas (nuotr. Listverse.com)

 

Kimatika yra mokslas apie geometrines garso bangų sukuriamas formas. Kimaskopas, kurį sukūrė britų mokslininkas Johnas Reids, sugeba atvaizduoti formas, kurias sukuria garso bangos, mažytėmis dalelėmis užpildydamos vandenį. Visos gamoje esančios natos turi savo formas. Jas turi žmonių balsai, gyvūnų skleidžiami garsai ir netgi iš tolimų planetų ar žvaigždžių sklindantis aidas.Kimatika yra jaunas mokslas. Tikimasi, kad ateityje jis tik augs ir padės tyrinėtojams suprasti garso vibracijų poveikį mums ir visai mus supančiai aplinkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Smegenų bangų stabilizavimas

Smegenų bangų stabilizavimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Smegenų bangų stabilizavimas (nuotr. Listverse.com)

 

Amerikietis Robertas Monroe'as, Montroe Instituto įkūrėjas ir Hemi-Sync išradėjas, yra laikomas studijų apie garso poveikį žmogaus sąmonei pradininku. Jis sukūrė specialias dainas, sudarytas iš viena kitą dengiančių ir besikeičiančių garso dažnių, kurios klausytojams padeda stabilizuoti ir balansuoti smegenų bangas abiejuose smegenų pusrutuliuose.

4. Triukšmo panaikinimas

Triukšmo panaikinimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Triukšmo panaikinimas (nuotr. Listverse.com)

 

Amerikietis Johnas Paluskas, bedradarbiaudamas su Meyeriu Soundu, sukūrė unikalią sistemą, sudarytą iš 123 garsiakalbių, kuri naudoja triukšmo panaikinimo programą, sugebančią susitvarkyti su restoranuose esančiu problematišku garso lygiu. Jei kada nors teko anksčiau palikti restoraną dėl nuo triukšmo įsiskaudėjusios galvos, tai jums šis išradimas labai patiks. Triukšmo panaikinimas veikia taip: įranga fiksuoja ir įrašo visus aplinkoje esančius garsus ir iškart juos groja per garsiakalbius, taip panaikindama garso bangas, sukeltas įkaušusių lankytojų.

REKLAMA

Ši itin naudinga sistema gali groti ir muziką ar natūralius aplinkos garsus, jei to reikia atmosferai pagyvinti. Daugiau jokios nepatiogios tylos!

Visa įranga ir jos montavimas kainuoja nuo 10 iki 100 tūkst. JAV dolerių. Kaina priklauso nuo patalpos dydžio ir reikiamo garsiakalbių skaičiaus.

3. Levitacija

Levitacija (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Levitacija (nuotr. Listverse.com)

 

Garso bangos sukuria aukšto ir žemo slėgio sritis, panašias į dvi nematomas plokšteles. Jei šie sluoksniai susitinka, jie atsimuša vienas į kitą. Vandens lašas, patekęs į tokią interferencijos zoną pradeda greitai vibruoti ir pakimba ore.

REKLAMA

Dabar belieka tik palaukti kol tą galės daryti ir žmonės.

2. Echolokacija

Echolokacija (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Echolokacija (nuotr. Listverse.com)

 

Šį garso panaudojimo būdą turbūt jau esate girdėję, bet ne visai supratote. Delfinai ir šikšnosparniai aplinkos stebėjimui ir kliūčių matymui naudoja aukšto dažnio garsus. Šie gyvūnai atidžiai klausosi nuo kitų gyvūnų ar kliūčių atsispindėjusio garso ir taip „mato“ savo aplinką.

Šiais laikais panašiai garsu naudotis bando ir kai kurie aklieji, pliaukštelėdami liežuviu ir klausydamiesi aido. Jau dabar galima rasti ne vieną mokytoją, šio metodo profesionalą, kuris moko akluosius echolokacijos subtilybių ir paaiškina, kaip įvaldyti garsą. Tai padeda akliesiems tapti labiau nepriklausomais ir gyventi pilnavertiškesnį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Ultragarsas

Ultragarsas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)Ultragarsas (nuotr. Listverse.com)

Ultragarso veikimo principas yra panašus į echolokaciją. Dažniausiai šis metodas naudojamas medicinoje, kai medikams reikia tirti paciento organizmo vidų.

Įrenginys siunčia kryptines garso bangas, kurios atsispindi nuo vidaus organų. Grįžtantį aidą fiksuojanti programa ekrane sukuria organizmo vidaus atvaizdą. Dauguma mūsų pirmą kartą savo vaikus pamatome būtent ultragarso dėka. Jis taip pat padeda medikams surasti ir identifikuoti vidinius sužeidimus ir žaizdas.

Kaip jau turbūt supratote, garsas mūsų gyvenime užima itin svarbią vietą. Daugybė senovės kulūrų garsą laikė vienu svarbiausių gyvenimo aspektų. Ir visgi tik visai neseniai pradėjome atrasti tikrąją šio reiškinio svarbą. Išmokome garsą ne tik pažaboti, bet ir panaudoti savo tikslams. Tikėtina, kad ateityje naujų garso pritaikymo būdų tik daugės, nors gali būti, kad kai kurie jų ir nebus tiesiogiai naudingi mūsų gerovei. Nenustebkite, jei pamatysite reklamą, siūlančią kūdikio verksmą pakeisti klasikine muzika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų