REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas LRT televizijos laidos „Savaitė“ studijoje sakė, jog būdamas Seimo pirmininku stengsis, kad kiltų Seimo reitingai.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant konservatorių demaršo, kai jie išėjo iš posėdžių salės, Viktoras Uspaskichas davė Seimo nario priesaiką. Jo pavaduotojas Vytautas Gapšys, nepaisant įtariamojo statuso juodosios buhalterijos byloje, tapo pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju, kaip ir korupciniais ryšiais įtariamas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Kęstas Komskis.

REKLAMA

Naujojo Seimo nariai penktadienį pradėjo savo ketverių metų kadenciją. Tiesa, jų pasveikinti ir palinkėti sėkmės neatvyko Prezidentė, taip sulaužiusi iki tol gyvavusią tradiciją ir, pasak politologų, taip parodžiusią, kad jos asmeninės ambicijos užgožia racionalų pasirinkimą. Nepaisydamas konfrontaciją gilinančios Prezidentės, Seimas išsirinko visą vadovybę.

Su naujuoju Seimo pirmininku V. Gedvilu LRT televizijos laidos „Savaitė“ studijoje kalbėjo Nemira Pumprickaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Būdamas Darbo partijos narys, nors ir suspenduodamas narystę, kol dirbsite šiose pareigose, turite galimybę bent iš dalies pagerinti ir Darbo partijos įvaizdį. Bet, kaip Jums atrodo, kas Jums labiausiai trukdys?

Žinot, Darbo partijos įvaizdis yra neblogas. Jeigu 20 proc. šalies gyventojų balsavo už Darbo partiją, reiškia, ja pasitiki. Ir mes turim 29 mandatus Seime. Tai yra trečias rezultatas. Tiesiog reikia susitaikyti su tais rezultatais, kokie yra.

Opozicija jau pademonstravo, kad ji nelinkusi būti draugiška ir nebalsavo už Jus, o konservatoriai išėjo iš salės per Viktoro Uspaskicho priesaiką. Nekonstruktyvus parlamentarų elgesys ir menkas Seimo autoritetas. Ar turite receptą tam pagerinti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man atrodo, kad kiek buvo prieš mane pirmininkų, visi turėjo tokį tikslą –  pagerinti Seimo reitingus, įgyti didesnį Lietuvos gyventojų pasitikėjimą. Tą patį tikslą turiu ir aš. Esu didelis optimistas, bet kad daryčiau kažkokių naujų pokyčių, labai abejoju. Tačiau dėsiu visas pastangas, kad Seimas dirbtų konstruktyviai. Gali būti kritika, gali būti opozicija, gali būti pikta opozicija, bet ji neturi įžeidinėti žmonių. Mes turim gerbti vienas kitą. Bet jeigu atsiras tokių Seimo narių, kurie išeina už kabineto durų, už Seimo posėdžių salės durų ir iš karto rėkia, koks blogas Seimas, kokie visi blogi, tik aš geras, tai kam būti Seime? Tada reikia dėti mandatą, jeigu tas Seimas toks blogas, išeiti ir tada kritikuoti. Tiesiog kiekvienas Seimo narys turi padaryti, atlikti tam tikrus darbus, kad to Seimo reputacija pagerėtų.

REKLAMA

Kalbėdamas apie Seimo išvadinimą ne pačiais gražiausiais žodžiais, Jūs pradėjote kalbėti apie Seimo narių politinę kultūrą. Aš dar prie šito galėčiau pridėti tarpusavio rietenas. Ir dainos, šokiai, estrada, kuo garsėjo buvęs Seimas. Tai ar Seimo pirmininko autoritetas turi kokios nors įtakos, ar gali jis daryti įtaką politinės kultūros kilimui?

Žinot, prieš mane Seimo pirmininkė buvo Irena Degutienė, kurią aš labai gerbiu ir kuri turėjo didžiulį autoritetą, didžiulį žmonių pasitikėjimą. Ji visada būdavo reitingų viršūnėse, o Seimas būdavo apačioje. Tai aš norėčiau, kad Seimas bent truputėlį pakiltų. Aš dėl savo reitingų tikrai nesirūpinsiu dirbdamas Seimo pirmininku. Aišku, svarbu, bet, jeigu dirbsi ir tau seksis, jie kils. Tiesiog man svarbiausia Seimo reitingai.

REKLAMA

Ką laikote svarbiausiais darbais iki Kalėdų atostogų?

Pirmas svarbiausias darbas – kitą savaitę suformuoti Seimo struktūrą: pasiskirstyti komitetus, išrinkti komitetų pirmininkus, išrinkti komisijų pirmininkus. Jau suformuoti seniūnai, suformuota valdyba, tačiau reikia pasiskirstyti pareigomis. Kitas tolimesnis darbas, kuris bus daromas lygiagrečiai, – biudžeto įstatymas. Jis turi sugrįžti į Seimą, turi apsvarstyti komitetai. Tai labai svarbus dokumentas.

O balsavimas dėl teisinės neliečiamybės nebus iššūkis? Suprantu, kad nekelsite rankos prieš Darbo partijos narius, bet nejaugi palaikysite Neringą Venckienę, kaip jau pranešė Viktoras Uspaskichas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš esu Seimo pirmininkas ir esu suspendavęs savo dalyvavimą frakcijoje. Aš turiu būti visiems vienodas, lygus. Todėl balsuosiu pagal sąžinę.

Tai Jūs nebūtinai turėtume balsuoti taip, kaip balsuos Jūsų frakcija?

Taip, taip. Žiūrėsim, kokie bus kaltinimai, kokios išvados ir t. t.

Visi žino, kad Darbo partija – vieno žmogaus partija. Kaip vaduositės ir Viktoro Uspaskicho autoriteto globos?

Galiu pasakyti, aišku, Viktoras yra lyderis. Visi tą puikiai supranta. Daug kam nepatinka, kad jis vadovauja mūsų partijai, gal reikėtų silpnesnio. Jis yra tikras lyderis, charizmatiška asmenybė. Iš tikrųjų su Viktoru yra labai lengva dirbti. Jis išklauso visų nuomones. Taip, kaip kartais parodoma, kad yra jo vienintelė nuomonė ir ji nekvestionuojama, tai aš taip negalėčiau sakyti. Aš esu žmogus, turintis savo nuomonę. Galbūt aš garsiai nešaukiu, nerėkiu, neįžeidinėju, bet nuomonę aš visada turiu. Savo.

REKLAMA

Tai jūs manote, kad partijos pirmininko autoritetas, Jūsų – Seimo pirmininko – autoriteto neužgoš?

Pirmininkas dirbs savo darbą su partija, su frakcija, o aš dirbsiu visam Seimui.

Ir Jūs ketinate turėti ne visada vienodą nuomonę su savo buvusiąja partija?

Taip, tikrai taip.

Man buvo netikėta, kai sužinojau, kad Jūs gyvenate vienas. Vaikai užaugo ir gyvena atskirai, o su žmona išsiskyrėte prieš pusmetį. Tai Jūs, kaip koks Marijus Mikutavičius ar Jogaila Morkūnas, esate svajonių jaunikis?

Tiesiog taip susiklostė situacija. Aš nenorėčiau kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą. Tai liečia ir mano vaikus, ir buvusią žmoną. Ir visada, kiek aš gyvenau, kokias pareigas beužimdavau, neleisdavau kištis žiniasklaidai į mano asmeninį gyvenimą. Tai yra mano asmeninis gyvenimas. O galima sakyti galbūt ir taip – galbūt ir geidžiamiausias.

Nemira Pumprickaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų