REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio mėnesio aviakompanijos „Aeroflot“ žurnalo tema – kalėdinės Pabaltijo šalių sostinės. Rusų žurnalistas Sergejus Konovalovas, dalyvavęs Valstybinio turizmo departamento organizuotame pažintiniame ture po Lietuvą, savo straipsnyje „Vejantis cepeliną“ neslepia susižavėjimo Lietuvos sostine: „Ten ramu, miela, nedaug žmonių. Net tokiu metu kaip Kalėdos. Lietuviškos eglutės ne tokios pompastiškos kaip „Rockefeller“ centre, išpardavimai neturi maniakiško charakterio, o siaurų senamiesčio gatvelių romantika niekuo nenusileidžia Prahos ar Budapešto grožiui“.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalisto manymu, Vilnius – europietiškai sterilus, tylus, bet kartu šventinis miestas, kiekvienas jame sutinkamas lietuvis panašus į kultinį aktorių Donatą Banionį, o kiekviena vietinė mergina – į Ingeborgą Dapkūnaitę.

REKLAMA

Straipsnyje pripažįstama, kad Senojo Vilniaus negalima lyginti su Ryga ar Talinu, nes jie labai skirtingi. Vilniuje, S.Konovalovo manymu, – stilių, epochų ir konfesijų kompotas. Ypač išsiskiria barokas, kuris, žurnalisto teigimu, jau savaime yra kompotas: „Ši architektūrinė-meninė sistema net vadinama specialiu terminu „Vilniaus barokas“.

Siaurosios senamiesčio gatvelės tekste apibūdinamos esančios tokio ploto, kaip trys ketvirčiai senosios laidos automobilio „Fiat“, o lietuvių kalėdinė eglutė primena tradicinį pyragą „Šakotis“.

REKLAMA
REKLAMA

Publikacijoje nemažai dėmesio skiriama lietuvių kulinariniam paveldui, pateikiamos rekomendacijos, ką dera vežti lauktuvių iš Vilniaus: gintaro, trauktinių, šakočio, lietuviško sūrio ir, žinoma, lietuviškos duonos.

Ypač stiprų įspūdį žurnalistui paliko Užupis. „Man nuoširdžiai gaila, kad Užupio Respublika yra pernelyg maža, taiki ir neturi atominės bombos. Štai, jeigu tik užupiečiai mus visus užkariautų ir priverstų gyventi pagal savo Konstituciją, visiems nuo to būtų tik geriau ir naudingiau“, - emocijų neslepia „Aeroflot“ autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų