REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pateiktas saviveiklos naikinimo planas

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros sky­riaus ve­dė­ja Pat­ri­ci­ja Po­de­ry­tė siū­lo ap­mo­kes­tin­ti šo­kan­čius, dai­nuo­jan­čius ir gro­jan­čius sa­vi­veik­li­nin­kus. Mė­gė­jiš­kų ko­lek­ty­vų va­do­vai bi­jo, kad ap­mo­kes­ti­nus en­tu­zias­tus, jie iš­si­vaikš­čios. Val­di­nin­kai tvir­ti­na, kad pi­ni­gai ir taip ren­ka­mi – tik neo­fi­cia­liai.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­kes­tis nuo 5 iki 10 li­tų

Ve­dė­ja P. Po­de­ry­tė Šiau­lių mies­to ta­ry­bos ko­mi­te­tuo­se pri­sta­tė ap­mo­kes­ti­ni­mo pla­ną, ku­ris bū­tų tai­ko­mas Kul­tū­ros cent­ro ko­lek­ty­vams – nuo 5 iki 10 li­tų per mė­ne­sį vie­nam as­me­niui.

REKLAMA

Ne­mo­ka­mai, pa­sak P. Po­de­ry­tės, mė­gė­jų me­no ko­lek­ty­vus ga­lė­tų lan­ky­ti tik pen­si­nio am­žiaus ir so­cia­liai rem­ti­ni žmo­nės.

Po­li­ti­kai be­veik vie­nin­gai pa­prieš­ta­ra­vo to­kiam pla­nui ir pa­siū­lė iš vi­so ne­teik­ti klau­si­mo Ta­ry­bos po­sė­dy­je lapk­ri­čio 29 die­ną.

REKLAMA
REKLAMA

Kul­tū­ros sky­riaus ve­dė­ja ar­gu­men­ta­vo, kad kai ku­riuo­se ša­lies mies­tuo­se mo­kes­tis už da­ly­va­vi­mą me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vuo­se yra ima­mas su­mo­kė­ti ko­lek­ty­vo va­do­vui at­ly­gi­ni­mą.

Šiau­lių kul­tū­ros cent­re vei­kian­čių ko­lek­ty­vų va­do­vai at­ly­gi­ni­mą gau­na iš biu­dže­to. Kul­tū­ros cent­ro pa­sta­tas iš­lai­ko­mas taip pat iš biu­dže­to.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ve­dė­ja ne­sto­ja „mū­ru“

Po­li­ti­kai klau­sė as­me­ni­nės P. Po­de­ry­tės nuo­mo­nės, ko­dėl no­ri­ma nai­kin­ti mė­gė­jų me­ną mies­te?

„Ka­dan­gi mė­gė­jų me­nas nė­ra po­pu­lia­rus, aš pa­lai­kau, kad bū­tų ima­mas mo­kes­tis. Vi­siems tu­ri bū­ti ly­gios ga­li­my­bės, ko­dėl vai­kai už bū­re­lius tu­ri mo­kė­ti, o mė­gė­jai – ne?“, – dės­tė sa­vo stra­te­gi­ją ve­dė­ja.

REKLAMA

„Jūs ne­sa­te me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vų pu­sė­je? Nes tas ap­mo­kes­ti­ni­mas reiš­kia me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vų nai­ki­ni­mą, di­džiu­lį nuo­sto­lį Šiau­liams. Jūs mū­ru ne­sto­ja­te už sa­vo ko­lek­ty­vus?“, – ste­bė­jo­si P. Po­de­ry­tės po­zi­ci­ja Ta­ry­bos na­rys Sta­sys Tu­mė­nas.

„Mū­ru – ne“, – Ta­ry­bos na­riui at­sa­kė P. Po­de­ry­tė.

REKLAMA

Ta­ry­bos na­rys Juo­zas Pab­rė­ža klau­sė, kiek bus gau­ta pa­ja­mų, jei­gu bus ap­mo­kes­tin­ti mė­gė­jai.

„Apie 40 – 50 tūks­tan­čių per me­tus grei­čiau­siai bū­tų už­dirb­ta, – skai­čia­vo P. Po­de­ry­tė. – Žmo­nių, lan­kan­čių ko­lek­ty­vus, su­ma­žė­tų, bet gal­būt va­do­vams bū­tų di­des­nė at­sa­ko­my­bė“.

„Ste­bi­na to­kia Kul­tū­ros sky­riaus ve­dė­ja, ku­ri neats­to­vau­ja sa­vo žmo­nėms. Man gė­da, kad toks spren­di­mas iš vi­so tei­kia­mas Ta­ry­bai“, – tvir­ti­no vi­ce­me­rė Dai­va Ma­to­nie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man – ne gė­da“, – at­sa­kė P. Po­de­ry­tė.

Ap­mo­kes­ti­no – iši­ro

„Kaž­koks ma­raz­mas“, – ste­bė­jo­si pa­siū­ly­mu ak­lų­jų ir silp­na­re­gių šo­kių ko­lek­ty­vo „Va­jau­nas“ va­do­vas Ro­mual­das Lau­ga­lis.

„Ap­mo­kes­ti­nus vai­kų ne­for­ma­lų­jį ug­dy­mą stip­rus ir il­ga­me­tis Vi­jo­lių vi­du­ri­nės mo­kyk­los ko­lek­ty­vas „Žal­nie­riu­kas“, „Auk­so paukš­tės“ no­mi­nan­tai, iš­si­skirs­tė, pui­kaus ko­lek­ty­vo ne­be­li­ko, nes vai­kai ne­tu­ri iš ko su­si­mo­kė­ti“, – sa­kė R. Lau­ga­lis.

REKLAMA

Po­li­ti­kams bu­vo įteik­tas be­veik vi­sų dvi­de­šimt ke­tu­rių Kul­tū­ros cent­ro me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vų va­do­vų krei­pi­ma­sis su pa­ra­šais. Va­do­vai dės­tė sa­vo ar­gu­men­tus: mė­gė­jų me­no ko­lek­ty­vai gy­vuo­ja tik žmo­nių en­tu­ziaz­mo dė­ka, ne­gau­da­mi jo­kio fi­nan­sa­vi­mo pa­tys or­ga­ni­zuo­ja ren­gi­nius ir neat­ly­gin­ti­nai kon­cer­tuo­ja vi­so­se mies­to šven­tė­se, rep­re­zen­tuo­ja Šiau­lius ša­lies fes­ti­va­liuo­se. Prog­no­zuo­ja­ma, kad ap­mo­kes­ti­nus di­džio­ji da­lis žmo­nių iš vi­so ne­be­lan­ky­tų me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vų.

REKLAMA

„Da­lis ko­lek­ty­vų na­rių yra stu­den­tai. Mes tik džiau­gia­mės, kad jau­ni­mas da­ly­vau­ja, neį­si­vaiz­duo­ju, kaip iš varg­šo stu­den­to pa­pra­šy­ti 10 li­tų mė­ne­siui. Kaip įstai­gos va­do­vas aš ne­ga­liu sa­ky­ti, kad įstai­gai ne­rei­kia pi­ni­gų. Rei­kia, bet tik ne to­kia kai­na. Kai ku­rie ko­lek­ty­vai tik­rai iš­nyk­tų, jei­gu bū­tų pa­tvir­tin­ta rink­lia­va. Da­liai žmo­nių at­va­žiuo­ti au­to­bu­su į re­pe­ti­ci­ją yra per bran­gu, o rink­lia­va bū­tų vi­sai ne­pa­ke­lia­ma“, – sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­kė Kul­tū­ros cent­ro di­rek­to­rius Vir­gi­ni­jus Ston­kus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

No­ri „le­ga­li­zuo­ti rink­lia­vas“

Po­li­ti­kai tei­ra­vo­si, kie­no įpa­rei­go­ta ve­dė­ja siū­lo ap­mo­kes­tin­ti mė­gė­jų me­ną. P. Po­de­ry­tė ti­ki­no, kad jai lie­pė „iš ad­mi­nist­ra­ci­jos“.

„Įvar­din­ki­te tą žmo­gų. Gal jis pa­ts ga­lė­tų va­do­vau­ti tiems ko­lek­ty­vams ir rink­ti mo­kes­tį iš mė­gė­jų“, – iro­ni­za­vo Ta­ry­bos na­rė Ni­jo­lė Bud­ry­tė.

REKLAMA

Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­dy­je Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Vac­lo­vas Ving­ras ar­gu­men­ta­vo, kad pi­ni­gai me­no mė­gė­jų ko­lek­ty­vuo­se ir taip ren­ka­mi, tik įro­dy­mų ne­tu­rįs. Jo nuo­mo­ne, rink­lia­vas rei­kia „le­ga­li­zuo­ti ir nu­sta­ty­ti są­ly­gas, kaip pi­ni­gus pa­nau­do­ti“.

REKLAMA

Spren­di­mo pro­jek­tu taip pat ti­ki­ma­si su­draus­min­ti ko­lek­ty­vų va­do­vus, „ku­rie tu­rės už­tik­rin­ti as­me­nų, da­ly­vau­jan­čių mė­gė­jų me­no ko­lek­ty­vų veik­lo­je, skai­čių“.

„Šiai die­nai nė­ra jo­kios ap­skai­tos. O ren­ka­ma po 60 – 70 li­tų!“, – ko­men­ta­vo P. Po­de­ry­tė.

Ku­ria vie­šą­sias įstai­gas

Vai­kų cho­reog­ra­fi­jos stu­di­jos „Auš­re­lė“ kul­tū­ri­nės veik­los va­dy­bi­nin­kė Zi­ta Mun­di­nie­nė ti­ki­no, kad lė­šas iš tė­vų nau­jiems rū­bams, ke­lio­nėms ir ki­toms bū­ti­noms ko­lek­ty­vo reik­mėms ren­ka ne pa­ti stu­di­ja, o ša­lia jos su­kur­ta at­ski­ra vie­šo­ji įstai­ga.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet mes per vi­sas šven­tes mies­tui ati­dir­ba­me ne­mo­ka­mai. Pa­tys tu­ri­me ir rū­bus siū­tis, ir me­džia­gas pirk­tis“, – pa­brė­žė Z. Mun­di­nie­nė.

„Pa­sa­ky­ki­te, ka­da mies­tas da­vė nors vie­ną ka­pei­ką mė­gė­jų ko­lek­ty­vui? Iš sa­vo pi­ni­gų siu­va­mės kos­tiu­mus, va­žiuo­ja­me į ke­lio­nes“, – paaiš­ki­no ir R. Lau­ga­lis.

„Kul­tū­ros cent­ras per me­tus už­dir­ba apie 200 tūks­tan­čių li­tų. Ši­tos lė­šos tu­ri bū­ti nau­do­ja­mos Kul­tū­ros cent­ro veik­lai. Klau­si­mas Kul­tū­ros cent­ro va­do­vui – ar kryp­tin­gai tie pi­ni­gai nau­do­ja­mi? Mė­gė­jų me­no ko­lek­ty­vai iš tų pi­ni­gų tu­ri bū­ti fi­nan­suo­ja­mi“, – at­sa­kė P. Po­de­ry­tė.

„Tu­riz­mo“ ne­re­mia

Kul­tū­ros cent­ro di­rek­to­rius V. Ston­kus ti­ki­no, jog pa­gy­ve­nu­sių žmo­nių ko­lek­ty­vai iš sa­vo lė­šų pa­svei­ki­na ko­lek­ty­vo na­rius, „kar­tais su­si­me­ta ko­kiai ke­lio­nei“.

REKLAMA

„Kul­tū­ros cent­ras iš už­dirb­tų pi­ni­gų iš da­lies pa­re­mia ko­lek­ty­vų ke­lio­nes, ap­mo­ka­me da­lį ko­mu­na­li­nių pa­slau­gų, tvar­ko­me pa­tal­pas, per­ka­me in­ven­to­rių, apa­ra­tū­ros de­ta­les, įpi­la­me ku­ro va­žiuo­jan­tiems Kul­tū­ros cent­ro ma­ši­na į svar­bius ren­gi­nius. Sto­gas pra­kiu­ro – ne­laks­tė­me pra­šy­da­mi pi­ni­gų, o su­si­re­mon­ta­vo­me iš sa­vo už­dirb­tų. Bet ko­lek­ty­vų tu­riz­mo mes ne­re­mia­me, tik ke­lio­nes į rim­tus, mies­tą rep­re­zen­tuo­jan­čius ren­gi­nius“, – paaiš­ki­no V. Ston­kus.

Jis at­si­sa­kė ko­men­tuo­ti gan­dus, ku­rie sklan­do kul­tū­ros už­ku­li­siuo­se, apie tai, jog ug­nis į Kul­tū­ros cent­rą nu­kre­pia­ma neat­si­tik­ti­nai. V. Ston­kui maž­daug po me­tų su­kaks pen­si­nis am­žius. Ar jo vie­ta tam­pa da­ly­bų ob­jek­tu?

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų