REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar užtrukę vos keletą minučių internete galite sužinoti apytikslę norimo buto vertę, nusikalstamumo lygį ar atstumą iki artimiausios mokyklos. Tokias galimybes suteikia internetinis turto vertinimas. Tiesa, specialistai pataria aklai tokiais duomenimis nepasitikėti ir nepamiršti, kad egzistuoja nemenka paklaida. Vertintojai projektus ateityje žada tobulinti.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet internetinio vertinimo projektų buvo pristatyti bent du. Prieš keletą dienų butų vertinimo tinklalapį pristatė nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Ober – Haus“, o dar šių metų pradžioje „Startup Highway“ investiciją laimėję startuoliai dirba prie ambicingo projekto, kuris ateityje turėtų tapti puikiu pagalbininku renkantis naują gyvenvietę.

REKLAMA

Gyvens iš reklamos

Prieš daugiau nei pusmetį nusprendę mesti darbus ir įkurti informaciją apie nekilnojamąjį turtą teikiantį tinklalapį kurgyvenu.lt jaunuoliai Andrius Gintalas, Jokūbas Nečiūnas ir Marius Kubrakovas jau daugiau nei pusę metų dirba prie projekto. Jame galima rasti informaciją apie NT objekto atstumą nuo mokyklų, darželių, nusikaltimų skaičių mikrorajone, taršą ir daugelį kitų dalykų.

Idėjos sumanytojas Andrius Gintalas, paklaustas, kiek tiksli tinklalapyje esanti informacija pasakojo, kad įgyvendinta vos pusė projekto, todėl kai kur neišvengiama paklaidų, tačiau tam tikra informacija, pavyzdžiui, apie šildymo kainas yra visiškai patikima – šią informaciją vaikinai sako gavę tiesiai iš už šildymą atsakingų bendrovių. Informaciją apie oro užterštumą – tiesiai iš Vilniaus miesto savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar esame sukoncentravę į rinkos vertės iš registrų centro (RC) informaciją, detalią informaciją apie nusikalstamumą mikrorajonuose ir demografines tendencijas – mikrorajono gyventojų lytį, tautybę, amžių“, – pasakojo A. Gintalas.

Pasak pašnekovo, jau už kelių savaičių projektas bus atnaujintas ir papildytas gerokai išsamesne informacija. „Turėsime tikslesnę informaciją apie demografines tendencijas, nusikalstamumą: Dabar turime duomenis, kiek įvykių kokiame mikrorajone konkrečiai užregistruota, o mėginame padaryti taip, kad nusikalstamumas būtų konkrečiai orientuotas ir skaičiuojamas aplink kiekvieną namą ir jį galima būtų palyginti su Vilniaus miesto vidurkiu“, – sakė A. Gintalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas tinklalapyje informacija yra nemokama ir vaikinai ketina uždirbti iš reklamos, o vėliau taikyti ir kitus verslo modelius – pavyzdžiui, informaciją apmokestinti.

Paklaida egzistuoja

Didžiausia NT paslaugų bendrovė Lietuvoje „Ober – Haus“ neseniai atidarė tinklalapį „ntkaina.lt“, kuriame didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai gali sužinoti preliminarią butų kainą. Bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojas Remigijus Pleteras sakė, kad šis aštuonis mėnesius rengtas projektas butų kainą nurodo su 15, daugiausiai – 20 proc. paklaida.

REKLAMA

„Mūsų įrankis išskirtinis tuo, kad jį sukūrė didžiausia vertinimo lyderė Lietuvoje, – pasakojo pašnekovas. – Ėmėme konkrečias vertinimo ataskaitas, įvesdavome kainą ir tikindavome, kaip ji sutampa su sistema. Aišku, kainą lemia daug faktorių – du vienodame aukšte esantys butai su vienoda kvadratūra gali skirtis dėl įrengimo, be to, žmogus gali gauti neteisingą informaciją, nes neteisingai nurodo būsto būklę – jam gali atrodyti, kad būstas tvarkingas, o profesionalas gali sakyti, kad remontuotinas.“

Bendrovė sako ateityje tinklalapį ketinanti tobulinti.

Vertintojų niekas nepakeis

Lietuvos turto vertintojų asociacijos narys ir korporacijos „Matininkai“, kuri specializuojasi kilnojamojo ir nekilnojamojo turto vertinime, vadovas Kęstutis Kristinaitis, paprašytas įvertinti tokių internete pateikiamų duomenų tikslumą ir patikimumą patarė nepamiršti, kad panašaus pobūdžio turto vertinimai – tik patariamojo pobūdžio. Be to, jei jau norima sužinoti būsto vertę, geriausia tai daryti remiantis registrų centro duomenimis.

REKLAMA

„Koks internetinės skaičiuoklės tikslas? Ji daugiau nieko neduoda išskyrus tai, kad gali nustatyti apytikslę vertę, bet tai visiškai teisiškai nepatvirtintas dalykas, – sakė specialistas. – Jei norite apytikslio vertinimo, geriau RC pažiūrėti buto mokestinę vertę – nuo jos gali pradėti bet kada skaičiuoti mokestį, tai yra oficialios institucijos nustatytas dydis, yra aiški metodika ir skaičiuoklė, visa tai patikrinta.“

Pasak jo, kartais net ir kelių butą atėjusių apžiūrėti turto vertintojų informacija dėl pasirinktos skirtingo palyginamojo objekto gali nesutapti, todėl tikėtis, kad internetiniuose tinklalapiuose esanti informacija bus tiksli sunku ir vargu ar ateityje remiantis internetiniais projektais pavyks tiksliau įvertinti tokių objektų paklaidą.

Paprašytas įvertinti startuolių projektą kurgyvenu.lt projektą, pašnekovas apie jį atsiliepė teigiamai – esą informacija apie gyventojų demografinę padėtį, infrastruktūrą, gretimus objektus taip pat galėtų būti aktuali ir patiems turto vertintojams ir sutaupyti laiko – mat jie į ją prieš vertindami visuomet atsižvelgia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų