REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinojote, kad pėdų fetišas yra vienas labiausiai paplitusių pasaulyje? Iš visų fetišizuojamų ne genitalinių kūno dalių būtent pėdos sulaukia daugiausiai žmonių aistros: maždaug pusė tokių fetišistų dievina pėdas, kiti ir jas, ir batus, ir kojines. 2006 metų kompanijos AOL duomenimis, žmonės, ieškodami informacijos apie fetišizmą, dažniausiai sukonkretindami įrašo žodį „pėdos“. Ne taip seniai Arkanzaso valstijoje buvo sulaikytas vyrukas, pramintas „Kojų pirštų čiulpimo fėja“, mat jis nuolat įsiveldavo į skandalus, prikibdamas prie moterų parduotuvėse, viešose vietose, komentuodamas jų pėdas ir prašydamas leisti pačiulpti kojų pirštus. Penkiasdešimtmetis jau ne kartą sėdėjo cypėje už panašius nusikaltimus, tačiau tai jo aistros nepažįstamų moterų kojų pirštams nesumažino.

REKLAMA
REKLAMA

Zigmundas Froidas aiškino, kad žmonėms pėdos yra seksualios todėl, kad yra panašios į penius. Beje, jis taip pat manė, kad japonių kojų bintavimas ir dirbtinis mažinimas taip pat yra šio fetišizmo apraiška.

REKLAMA

Neurologas Vilanayaras Ramachandranas, vadovaujantis Kalifornijos universiteto Smegenų ir mąstymo centrui, pateikia kitą teoriją. Jis teigia atskleidęs pėdų fetišo paslaptį tada, kai pradėjo tirti nesamos galūnės sindromą – būseną, kai amputavus ranką ar koją žmogus teigia jas tebejaučiąs, tarsi galūnė tebebūtų kūno dalis. Neurologas pastebėjo, kad sindromas atsiranda tuomet, kai žmogaus „kūno vaizdo žemėlapis“ – smegenyse esantis kūno žemėlapis, kuriame skirtingos kūno dalys yra susietos ir kontroliuojamos skirtingų smegenų regionų – nesugeba ištrinti tos žemėlapio dalies, kuri buvo atsakinga už amputuotą galūnę.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi dirbdamas su kai kuriais nesamas pėdas „jaučiančiais“ pacientais Ramachandranas pastebėjo, kad jų smegenys ne tik nesugebėjo „atjungti“ amputuotos pėdos nuo bendro kūno žemėlapio, bet net pertvarkė žemėlapį taip, kad nesama pėda tapo seksualiai jaudinančiu objektu: pacientai pasakojo, kad neegzistuojanti amputuota pėda jiems sukelia lytinį susijaudinimą ir net orgazmą.

Tiesa, gerokai iki Ramachandrano tyrimų buvo pastebėta, kad smegenų dalys, atsakingos už genitalijas ir pėdas, yra tarpusavyje susijusios. 1999 metais Ramachandranas rašė: „Galbūt net daugelis mūsų, vadinamųjų „normalių“ žmonių, esame truputį supainioti – galbūt dėl to mums taip patinka, kai kažkas čiulpia mūsų kojų pirštus?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp garsiausių pėdų fetišistų yra režisierius Quentinas Tarantino (prisipažinęs, kad dievina dideles savo mūzos Umos Thurman pėdas), dainininkas Marilynas Mansonas, menininkas Andy Warholas, reperis Big Boi, rašytojas Fiodoras Dostojevskis, aktorius Christianas Slateris, dainininkas Elvis Presley, mergišius Giacomo Casanova, aktorius Jack Black.

Labai dažnai pėdos fetišas asocijuojamas su tam tikromis detalėmis: vienam fetišistui patinka didelės pėdos, kitas alpsta dėl mažučių, tarp kitų jaudinančių ypatybių gali būti ilgi arba trumpi kojų pirštų nagai, kokia nors nagų lako spalva, pėdų papuošalai (žiedai, čiurnos apyrankės ir pan.).

Pėdų fetišizmas sustiprėdavo tuomet, kai žmoniją apnikdavo lytiškai plintančios ligos: tyrinėtojai pastebi tokias tendencijas Vakarų Europoje XII amžiuje, kai siautė gonorėja, taip pat XVI ir XIX amžiais, kai pasileidėlius šienavo sifilis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų