REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarnybiniai butai – dar ne atgyvena

Savivaldos įstaigų darbuotojai apie tarnybinius butus gali tik pasvajoti. Panevėžio miesto savivaldybė seniai nebeturi nė vieno tarnybinio buto, o Panevėžio rajono savivaldybės žinioje belikę vos du būstai, bet ir tie patys užimti.

REKLAMA
REKLAMA

Tik medikei ir muziejaus darbuotojui

Pagal rajono Savivaldybės prieš 15 metų patvirtintą ir iki šiol galiojančią tvarką tarnybiniais butais numatyta galimybė aprūpinti policijos, medicinos bei kultūros ir švietimo specialistus. Tačiau praktiškai Savivaldybė neturi ką pasiūlyti.

REKLAMA

Rajono Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Aldona Čiegytė sako, kad tarnybinių butų fondas kasmet natūraliai mažėjo: vieni buvo privatizuoti, kitų statusas pakeistas į socialinių būstų ir juose apgyvendintos socialiai remtinos šeimos.

Vienas paskutiniųjų tarnybinių butų, į kurį įsikraustė mažas pajamas gaunanti šeima, yra Ramygalos miestelyje, Sporto gatvėje. Iki tol jame beveik 10 metų – nuo 2003 iki 2012 metų gyveno Panevėžio rajono policijos pareigūnas. Šiemet kovo mėnesį jis buvo atleistas iš tarnybos, tad turėjo atlaisvinti patalpas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu yra išlikę du tarnybiniai butai Raguvoje, Laisvės gatvėje 10-2, ir Smilgių seniūnijoje, Puziniškio kaime, rašytojos ir visuomenės veikėjos G.Petkevičaitės-Bitės name.

Raguvos ambulatorijos pastate esančiame tarnybiniame bute nuo 1996 metų gyvena gydytoja Jūratė Montvilienė. Trijų kambarių, 62 kvadratinių metrų ploto būstą jai suteikė tuometis Panevėžio rajono poliklinikos vadovas Alfonsas Šlekys.

Nors šis butas nuosavybės teise priklauso rajono Savivaldybei, tačiau iki šiol oficialiai jis nėra priskirtas prie tarnybinių gyvenamųjų patalpų. Savivaldybės administracija sutvarkyti šiuos formalumus Tarybai siūlys artimiausiame posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Montvilienė sakė už buto nuomą kas mėnesį mokanti 42 litų mokestį, ji taip pat sumoka už komunalines paslaugas. Nors anksčiau nuoma buvo pigesnė, gydytoja dabartinį mokestį vadina simboliniu.

Medikė neslėpė, kad turėti tarnybinį būstą jai patogu. Priešingu atveju ji neturėtų galimybių važinėti į darbą iš miesto, kaip daro ne vienas jos kolega.

Beje, viena Ramygaloje dirbanti gydytoja į darbą važinėja net iš Kauno.

Raguviečiai irgi patenkinti, kad šeimos gydytoja jiems lengvai pasiekiama beveik visą parą.

J.Montvilienė patikino neturinti ketinimų privatizuoti tarnybinio būsto. Vienintelis jos pageidavimas – kad rajono Savivaldybė jai ir toliau leistų jame gyventi kaip nuomininkei.

REKLAMA

Nuomininkas saugo muziejų

Antrajame Panevėžio rajono savivaldybei priklausančiame tarnybiniame bute Puziniškyje, G.Petkevičaitės-Bitės memorialinio muziejaus antrajame aukšte, dviejų kambarių bute gyvena sargas Ričardas Šiurskas.

Jaunas vyras šį tarnybinį būstą, galima sakyti, paveldėjo iš savo artimų giminaičių. Rašytojos name dar sovietmečiu, kai jis priklausė tuometei Tiksliosios mechanikos gamyklai, apsigyveno 1977 metų pasaulio irklavimo čempionas Petras Šiurskas.

Pasak muziejų administruojančios Panevėžio rajono bibliotekos direktorės Rūtos Bagdonienės, šio žmogaus dėka rašytojos tėviškė nebuvo nuniokota vandalų, be to, jis ir šiaip daug prisidėjo prie muziejaus atgaivinimo.

REKLAMA

Po P.Šiursko vadinamajame rašytojos dvare apsigyveno jo brolis Jonas Šiurskas. Pastarasis prieš kurį laiką išvyko į užsienį, tarnybiniame bute, kurio bendras plotas 90 kvadratinių metrų, įsikūrė jo sūnėnas Ričardas Šiurskas.

R.Bagdonienės teigimu, muziejuje sargaujantis tarnybinio būsto nuomininkas kas mėnesį moka po dvidešimt kelis litus, padengia komunalines išlaidas. Bibliotekos direktorė neįsivaizduoja, kaip reikėtų užtikrinti tvarką ir apsaugą muziejuje, jei nebūtų minėtų tarnybinių patalpų.

„Puziniškis labai nuošalioje vietoje. Kas privažinėtų kiekvieną dieną sargauti. Juolab žiemą“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Bagdonienė nemano, kad tarnybiniai Savivaldybės būstai yra atgyvena. Pasak jos, rajonas – ne miestas, čia kiti atstumai.

Bibliotekos direktorė sakė, kad tarnybinių gyvenamųjų patalpų labai reikėtų ir kitame rajono Savivaldybei priklausančiame muziejuje – Krekenavos seniūnijoje esančioje Ustronės sodyboje.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų