REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinamojoje pedofilijos byloje teismas paskelbė nuosprendį – Andrius Ūsas mažametės netvirkino, o kaltinimai pedofilija buvo melagingi.

Vadinamojoje pedofilijos byloje teismas paskelbė nuosprendį – Andrius Ūsas mažametės netvirkino, o kaltinimai pedofilija buvo melagingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau toks teisėsaugos sprendimas papiktino nemažą dalį visuomenės. Antradienį visoje šalyje prie teismų piketavo su pedofilijos klanu kovojantys Lietuvos piliečiai.

REKLAMA

Neišaiškintų nusikaltimų ir mirčių šešėlis

Pedofilijos byla nagrinėta ketverius metus. Drąsius Kedys pirmus pranešimus apie, jo manymu, tvirkinamą dukrą siuntė įvairiausioms institucijoms, bet į juos nebuvo reaguojama. Tik tada, kai 2009 m. spalio 5 d. Kaune buvo nušauti Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir D.Kedžio buvusios sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė, pedofilijos bylai imta skirti daugiau dėmesio. Ji tarsi padalijo Lietuvą į dvi dalis: vieni šventai tiki, kad pedofilų klanas aukščiausiuose sluoksniuose yra, kiti šią versiją kategoriškai atmeta.

REKLAMA
REKLAMA

D.Kedys, siekęs nubausti pedofilus, tvirkinusius jo dukterį, 2010 m. balandžio 20 d. buvo rastas negyvas Kauno r., o teismo medicinos ekspertai pareiškė, kad jis užspringo skrandžio turiniu.

Tų pačių metų birželį, nuvirtęs nuo keturračio, baloje prigėrė Andrius Ūsas, kuriam buvo pareikšti kaltinimai pedofilija. Į skandalingą istoriją įveltas Kauno apygardos teismo teisėjo įsūnis Vaidas Milinis 2010 m. gruodį savo automobilyje Kauno r. rastas negyvas su šautine žaizda ir po mirties buvo išvadintas trečiu pedofilu Aidu (jo teisėsauga iki šiol nenustatė).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su pedofilijos byla siejamos dar trijų žmonių mirtys. Du liudininkai neva pasikorė patys. Tašką pedofilijos byloje šių metų lapkričio 30 d. padėjo Vilniaus 2-asis apylinkės teismas, patenkinęs valstybės kaltintojo ir gynybos prašymą išteisinti Andrių Ūsą, kaltinamą tvirkinus mažametę D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą. Teismo akibrokštas

Būtent Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo sprendimas reabilituoti A.Ūsą sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Antradienį visoje šalyje prie teismų piketavo su pedofilijos klanu kovojantys Lietuvos piliečiai.

REKLAMA

„Lietuva be teisingumo – Lietuva be ateities“, „Teismai nupirkti! Teisingumas parduotas!“, „Tėvas nužudytas. Duktė išniekinta. Kekšė pagerbta!“ – šiuos ir kitus plakatus laikė žmonės Vilniuje, Kaune ir kituose šalies miestuose.

Kaune piketuotojai aiškino, jog A.Ūso išteisinimu yra lyg paneigiamas tvirtinimas, kad aukščiausiuose Lietuvos sluoksniuose yra pedofilija. „Ar tai ne pasityčiojimas?“ – klausė žmonės. Kai kurie smalsuoliai tikino nusivylę ir Neringa Venckiene, bet aiškino, kad teisingumo problema šalyje dėl to niekur nedingo.

REKLAMA

Vilniaus 2-asis apylinkės teismas nutarė, kad seksualinę patirtį mažametė D.Kedžio duktė patyrė namuose jam filmuojant jos pasakojimus.

„Teismas visiškai išteisino kaltinamąjį A.Ūsą dėl jam pareikštų kaltinimų ir padarė kategorišką išvadą, kad vienintelę realią seksualinę patirtį vaikas įgijo 2008 m. lapkričio – 2009 m. rugsėjo mėnesiais tėvo namuose įkyrių, nekvalifikuotų ir neteisėtų klausinėjimų ir filmavimų metu“, – sakė teisėjas Audrius Cininas.

„A.Ūso nekaltumas grindžiamas jo tėvų, žmonos ir kitų liudytojų parodymais. Be to, kaltinamasis negali būti nubaustas, nes yra miręs“, – teigiama teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analogiškai „tiriama“ daugybė bylų

Režisierius, teatro ir televizijos aktorius Audrius Nakas, kartu su „Drąsos kelio“ partija mėginęs patekti į Seimą, „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad piketuose gyventojai dalyvavo pagrįstai.

„Skaitant tą bylą nuo pradžios, vertinant prokuratūros veiksmus, akivaizdu, kad prokurorai vykdė nusikalstamas veikas“, – įsitikinęs A.Nakas. Tiesa, pašnekovas pripažino, kad niekas iki šiol nežino, kaip tiksliai viskas vyko per ketverius metus besitęsiantį skandalą.

„Ne tik pedofilijos byla, kuri iki šiol neišaiškinta, bet ir daugybė kitų bylų tiriama analogiškai, kai nusikaltimai neišaiškinami 10–12 metų. Tik ši byla žiauri savo esme: visas tas tvirkinimas, visos tos keistos mirtys“, – kalbėjo A.Nakas.

REKLAMA

Paklaustas, ar pedofilijos byla apnuogino teisėsaugos sistemos spragas, A.Nakas neabejodamas tvirtino, kad „jau nebėra net ką nuogint“. „Mes susiduriame su valstybės lygio problema ir nemanau, kad piketai padės. Jei į gatves išeitų 10 tūkstančių žmonių, tada galėtume tikėtis permainų“, – neabejojo A.Nakas.

Jis įsitikinęs, jog bet kuris sveiko proto žmogus, perskaitęs oficialius dokumentus, teismo nutartis, prokuratūros pareiškimus viešumoje, negalėtų teigti, kad Lietuvos elite nėra pedofilijos. „Tarsi ta klano pedofilija egzistuoja tik Latvijoje, Rusijoje, visame pasaulyje, išskyrus Lietuvą“, – ironizavo A.Nakas.

REKLAMA

Pašnekovas viliasi, kad Lietuvoje atsiras politikų, visuomenės veikėjų, kurie pareikalaus iš naujo atverti pedofilijos bylą.

Tiesos paieškos dar tęsis

Kadangi Vilniaus 2-asis teismas išteisino velionį A.Ūsą, jo artimieji – našlė Guoda Ūsienė ir tėvas Aleksandras Ūsas – pareiškė sieksiantys moralinės žalos atlyginimo už A.Ūso apšaukimą pedofilu.

Prokuroro Egidijaus Motiejūno teigimu, dėl melagingų parodymų davimo du ikitesiminiai tyrimai jau pradėti D.Kedžio tėvo Vytauto Andriaus Kedžio ir gydytojos Laimos Bloznelytės atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsitikinusieji, jog aukščiausiuose valstybės sluoksniuose yra pedofilų klanas, tikina, kad išteisinus A.Ūsą susidaro įspūdis, neva pedofilijos apskritai nėra. Tokiu atveju visiškai nesuprantama, kam reikėjo žudyti teisėją J.Furmanavičių ir L.Stankūnaitės seserį V.Naruševičienę. D.Kedžio sesuo ir Seimo narė N.Venckienė tikino, kad pedofilijos byla parodė, kokios būklės yra šalies teisėsauga, pradedant ikiteisminiais tyrimais ir baigiant teismais. „Aišku, kad pedofilų klanas yra, o teismas padėjo tašką visiškai iškraipydamas įrodymus“, – neabejojo N.Venckienė.

REKLAMA

KOMENTARAI

Prokurorai dirbo aplaidžiai

Julius Sabatauskas, Seimo narys

Lietuva ryškiau buvo susiskaldžiusi prieš 3–4 metus. Dalis žmonių tikėjo pedofilų klano egzistavimu, o kiti tuo netikėjo. Kad ir kaip ten būtų, žmonės tikėjo, kad teisėsaugos institucijos išsiaiškins ir duos atsakymus. Teismo sprendimą tarsi turime, bet jis priimtas po žmogaus (A.Ūso) mirties. Ši byla parodė, kad ne visi pareigūnai, kurie yra taip vadinami, savo pareigas atliko atsakingai. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas dar prieš 2 metus pasakė, kad, tirdami D.Kedžio pranešimus, Kauno prokurorai dirbo aplaidžiai ir neatsakingai. Tai, jog D.Kedys gavo pažymą iš policijos, neva jo duktė buvo tvirkinta, turėjo paskatinti tolesnius teisėsaugos veiksmus, nes ši pažyma tapo neginčijamu įrodymu, po kuriuo pasirašė pareigūnas. Kiti pareigūnai elgėsi neatsakingai, nesuteikdami apsaugos žmonėms, kurie jos prašė, nes bijojo būti nužudyti. Tačiau apsauga nebuvo skirta, ir tie asmenys jau po kelių dienų buvo nebegyvi, o juk pareigūno valioje buvo sprendimas, skirti ar neskirti apsaugą. Nuo spalio 5 d. žudynių jau praėjo 3 metai, bet mes dar neturime rezultatų. Vėliau mirė dar du žmonės, o vėliau – ir dar vienas.

REKLAMA

Teisėjai atitrūkę nuo realybės

Henrikas Mickevičius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius

Nemanau, kad pedofilijos byla supurtė sistemą. Ji yra tik pasekmė to, ką mąstantys žmonės pamatė: per 20 metų teisėsauga ėjo ne tuo keliu. Žmonės susivienijo aplink tą mergaitę, bet tikroji priežastis, mano galva, gilesnė. Tai ir „prichvatizacijos“ laikotarpis, „skrajojančių žemių“ įteisinimas, ir daugelis kitų dalykų, kurie niekur nedingo, todėl pedofilijos byla paskatino piliečius išsakyti savo nepasitenkinimą. Juolab kad kalbame apie teismus, dedančius tašką bylose. Labai sudėtinga atsakyti, iš kur tas nepasitikėjimas atsirado ir kaip su juo kovoti. Per visą nepriklausomybės atkūrimo laikotarpį nebuvo tinkamo politikų dėmesio teisėsaugai. Kalbu ne apie kišimąsi į jos darbą, o apie elementarių darbo sąlygų nesudarymą net ir policijai. Pasižiūrėkite, kokios nugyventos yra policijos nuovados. Kaip jose apskritai įmanoma dirbti? Teismuose reikia vadybinių sprendimų, nes ilgus metus pradirbę teisėjai atitrūksta nuo realybės, o gyvenimą mato per savo bylas. Žmogus, įėjęs į teismą, iš karto pajunta teismo šaltumą. Jis nedraugiškas žmogui. Tad ir pedofilijos byloje laimėtojų nėra.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų