REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lubrikantas yra medžiaga, kuri sumažina trintį tarp judančių ir besitrinančių paviršių, o kai trūksta natūralaus sudrėkimo, jis gali pagerinti slydimą. Būtent dėl to lubrikantai dažnai naudojami norint palengvinti mastrurbaciją, makšties ir analinę sueitį bei naudojant sekso žaislus.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamas lubrikantas yra būtinas fiziniam malonumui, tačiau kai kurios moterys gėdijasi jį naudoti su partneriu, kadangi bijo parodyti savo negalėjimą sudrėkti natūraliai. Toks mąstymas yra klaidingas, kadangi yra daugybė veiksnių, kurie gali sukelti makšties sausumą:

REKLAMA

Medicininės aplinkybės (diabetas, vėžys, antibiotikai ir t.t.) Fizinis ir emocinis stresas Dieta Alkoholiniai gėrimai bei cigaretės Kava Manoma, jog net ir krūtų implantai tam turi įtakos Kontraceptikai Mažėjantis estrogeno lygis

Kadangi iš tokio didelio lubrikantų pasirinkimo yra pakankamai sunku surasti tinkamą, mes juos plačiau aprašysime bei patarsime, kokių sudėtinių medžiagų vengti.

Kodėl patartina naudoti lubrikantus?

Drėgmė yra esminis sekso elementas. Be jos, greitai patirsite sausumą, nutrynimus ar net infekcijas, pavyzdžiui, šlapimo takų (ŠTI). Nė vienas iš šių dalykų nėra malonus! Kadangi išangė ir tiesioji žarna pačios nesudrėksta, lubrikantas yra pats svarbiausias dalykas analinės sueities metu bei naudojantis sekso žaisliukais.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas puikus lubrikanto panaudojimo būdas yra padidinti jautrumą dėvint prezervatyvą. Tam tikslui pridėkite lašelį ar kelis vandeninio lubrikanto ant varpos galvutės ir tada užsimaukite prezervatyvą. Tačiau būkite saikingi - jei pridėsite per daug, padidėja rizika, kad prezervatyvas nusmuks. Taip pat yra ir tokių, kurie naudojami tokiu pačiu principu, gali atitolinti ankstyvą ejakuliaciją.

Lubrikantų tipai

Vandeniniai lubrikantai

Tai yra universalūs ir lengviausiai prieinami lubrikantai, gaminami su arba be glicerino. Kai jie išdžiūsta, tereikia pridėti šiek tiek vandens ir jie vėl sudrėks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privalumai: gali būti naudojami su prezervatyvais bei bet kokiu sekso žaisliuku, yra šiek tiek paskaninti, lengvai nusivalo, puikiai tinka oraliniam bei bet kokiam kitam sekso tipui.

Trūkumai: jie nėra labai naudingi vonioje ar duše, kadangi lengvai nusiplauna, taip pat palyginus greitai susigeria į odą ir reikalauja pakartotinio tepimo.

Silikoniniai lubrikantai

Šio lubrikanto, kuris yra šiek tiek brangesnis nei kiti, mažo kiekio užtenka ilgam.

Privalumai: dažniausiai šie lubrikantai yra bekvapiai ir hipoalergniai. Silikonas nepakeičia kūno pH balanso - skirtingai nei vandeniniai. Deja, jums reikės šiek tiek labiau pasistengti, jei norėsite jį nuvalyti.

REKLAMA

Trūkumai: silikoninis lubrikantas negali būti naudojamas su sekso žaislais, nes gadina jų paviršių. Taip pat ne visi iš jų yra saugūs naudoti su prezervatyvais. Na ir galiausiai, tai nėra pats geriausias pasirinkimas oraliniam seksui.

Lubrikantai su skoniais

Įvairių skonių lubrikantai ne tik sukuria slidų paviršių, tačiau taip pat prideda žaismingą elementą jūsų seksualiniam gyvenimui.

Privalumai: dažniausiai jie yra nedažantys ir vandeniniai, juos galima nuvalyti su muilu ir šiek tiek vandens. Jie tinka su latekso produktais ir gali būti naudojami visiems sekso tipams.

REKLAMA

Trūkumai: labai dažnai jie turi sudėtinių medžiagų, kurios pažeidžia makšties pH balansą. Pernelyg didelis cukraus kiekis yra didžiausias kaltininkas, kuris prisideda prie nemalonių makšties būsenų, pavyzdžiui, mielių infekcijų. Jeigu norite to išvengti - nenaudokite lubrikanto makštyje arba pasirinkite tokį, kuris neturi cukraus.

Natūralūs lubrikantai

Rinkoje yra daugybė šių kūną tausojančių, chemikalų neturinčių lubrikantų. Dažniausiai jie yra vandeniniai.

Privalumai: jie nėra išbandyti su gyvūnais, dažniausiai susideda iš organinių ingredientų ir natūralių konservantų, kurie turi savų sveikatos privalumų, pavyzdžiui, yra natūraliai antibakteriniai/priešgrybeliniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūkumai: gali kainuoti brangiau.

Aliejiniai lubrikantai

Jie nerekomenduojami sekso metu, tačiau puikiai tinka išoriniam naudojimui, pavyzdžiui, masažui ar vyro masturbacijai.

Privalumai: dažniausiai turi natūralių ingredientų, tokių kaip organiniai aliejai ar odos minkštikliai, kurie gali skaniai kvepėti. Jie sudrėkina ir kondicionuoja odą.

Trūkumai: jie negali būti naudojami su produktais, kurie turi latekso, pavyzdžiui, prezervatyvais bei aliejus gali palikti dėmes ant audinio.

Šildantys ir šaldantys lubrikantai

Šie sušyla ar atšala kontakto su oda metu. Jie taip pat pakeičia temperatūrą, kai pučiate ar trinate pateptą vietą. Turint tai omenyje, atlikite odos lopinėlio testą prieš tepdami juos ant jautresnių vietų, tokių kaip speneliai, vidinės šlaunų dalys, varpa ar klitorius (varputė).

REKLAMA

Privalumai: jie sekso metu gali smarkiai sustiprinti pojūčius.

Trūkumai: kai kuriems pojūtis gali būti blaškantis bei nemalonus.

Lubrikantai analiniam seksui

Yra lubrikantų, kurie yra specialiai skirti analiniam seksui. Jie dažniausiai būna vandeniniai arba silikoniniai.

Privalumai: jie yra sukurti ilgalaikiam poveikiui bei galima rinktis iš didelės įvairovės.

Trūkumai: silikoninis lubrikantas negali būti naudojamas su sekso žaisliukais, kurie taip pat yra iš silikono, o tai yra labai dažna medžiaga analiniams sekso žaisliukams gaminti.

Makšties drėkintojai

Šis estrogeno neturintis moterų lubrikantas yra granulių arba lašelių pavidalo. „Drėkinamasis“ poveikis gali tęstis dienomis.

REKLAMA

Privalumai: jie atkuria makšties drėgnumą, kuris dėl minėtų priežasčių pradingsta. Taip pat padidina moterų komfortą bei elgesio laisvę.

Trūkumai: jie gali sumažinti sausumo simptomus, tačiau tai neišspręs esminės problemos. Aptarkite besitęsiantį makšties sausumą su daktaru.

Lubrikantai, padedantys tęsti ilgiau

Šie lubrikantai sumažina varpos jautrumą ir leidžia mėgautis seksu ilgiau. Jie gali būti kremo, žėlė arba purškiamo skysčio pavidalu. Užtepę, leiskite šiems lubrikantams susigerti į odą ir tik tada tęskite.

Privalumai: jie atitolina orgazmą ir padeda sulaikyti ankstyvą ejakuliaciją. Dažniausiai jie yra tirpūs vandenyje ir yra saugūs naudoti su prezervatyvais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūkumai: jie gali būti taikomi tik ribotą kartų skaičių per 24 valandas, nes kitaip sukels dirginimą, skausmą ar bėrimą. Atlikite odos lopinėlio testą ir nenaudokite jų ant jautrios ar įbrėžtos odos!

Lubrikantai, padidinantys jautrumą

Kitaip dar vadinami „dirgintojais“, jie turi žolelių stimuliatorių arba kraujagysles plečiančių preparatų, kurie padidina kraujo tėkmę į tą sritį, ant kurios jie tepami.

Privalumai: naudojami jautriose kūno vietose, pavyzdžiui, G-taške, ant varpos ar klitorio (varputės), šios kūno dalys gali laikinai pritvinkti kraujo. Tai palengvina šių vietų stimuliavimą ir padidina pojūčius.

REKLAMA

Trūkumai: poveikis gali tęstis valandą, taigi būkite pasiruošę iškęsti. Kai kuriems toks dirginimas gali pasirodyti nemalonus.

Lubrikantuose naudojamos medžiagos/priedai

Lubrikante yra daugybė priedų, kurie nors ir mažais kiekiais, tačiau vis tiek gali sukelti nepageidaujamų pasekmių. Pateiksime jums sąrašą tų, kurių reikėtų vengti:

Glicerinas yra dažnai randamas muile ir gali padidinti slidumą. Jis turi cukraus, dėl kurio yra saldus, tačiau gali prisidėti prie makšties mielines infekcijos atsiradimo. Laimei, yra daug lubrikantų be jo. Nafta dažnai yra naudojama kaip apsauga odos priežiūros produktuose, o lubrikantuose - dėl slidumo ir hipoalerginių savybių. Ji nesusigeria į odą (atstumia drėgmę) ir gali ištaukuoti drabužius, tačiau didžiausia problema yra ta, kad susilpnina lateksą ir padaro jį pažeidžiamą įplyšimams. Cukrus (dažnas ingredientas paskanintuose lubrikantuose) gali sukurti natūralaus pH disbalansą moters makštyje. Parabenai, tokie kaip metilparabenai ir propilparabenai, yra petrochemikalų pavyzdžiai. Jie ne tik susiję su odos dirginimu, tačiau (manoma) taip pat išderina hormonų funkcionavimą. Propilenglikolis, dar vienas petrochemikalas, gali būti žalingas įkvėpus, suvartojus ar susilietus su oda. Vienas iš daugelio jo panaudojimo būdų yra kaip tirpiklis dažuose.

REKLAMA

Pabaigai

Negailėkite lubrikanto, tačiau ir nepersistenkite. Kad ir kaip svarbu jo naudoti pakankamai, jūs juk nenorite peržengti ribų ir rizikuoti prarasti seksualinius potyrius. Rinkitės tokius, kurie yra parduodami pakuotėse, kurias lengva naudoti, t.y. tokias, kurios turi dangtelius ar kamštelius, o prieš pirkdami didelį butelį, teiraukitės mėginėlių. Jie yra puikus būdas išbandyti dirgiklį ar tam tikrą lubrikanto skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų