REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įkliuvę „arkliai“ išmetami iš kalėjimo

Kalėjimų departamento duomenimis, per šių metų sausio–spalio mėnesius išaiškinti trys įkalinimo įstaigų pareigūnai ir du nestatutiniai pataisos namų darbuotojai, palaikę neteisėtus ryšius su nuteistaisiais ar suimtaisiais.

Kalėjimų departamento duomenimis, per šių metų sausio–spalio mėnesius išaiškinti trys įkalinimo įstaigų pareigūnai ir du nestatutiniai pataisos namų darbuotojai, palaikę neteisėtus ryšius su nuteistaisiais ar suimtaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatsispiria pagundoms

Niekas nebesistebi, jog patekęs už grotų nusikaltėlis neretai visokiais būdais stengiasi palengvinti savo likimą. Dažniausiai jam gyvenimą palengvina draugų „siuntinukai“, kurie „atskrenda“ per įkalinimo įstaigos tvorą. Kartais tuos „siuntinukus“ atneša vadinamieji „arkliai“ – įkalinimo įstaigų darbuotojai, sutikę teikti nuteistajam tam tikras paslaugas.

REKLAMA

Nors įkalinimo įstaigų pareigūnai puikiai supranta, kokia rizika susidėti su nuteistaisiais, į pastarųjų pinkles patekusių pareigūnų išaiškinama kiekvienais metais. Štai ir šiemet pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai už neteisėtus ryšius su nuteistaisiais – dviem statutiniams ir vienam nestatutiniam darbuotojui. Dar vienas pareigūnas patrauktas administracinėn, o trys pareigūnai – drausminėn atsakomybėn.

„Pareigūnas privalo būti psichologiškai atsparus ir nepasiduoti įvairiems nuteistųjų įtikinėjimams, esą jie vargšai, visų pamiršti ir panašiai, – sako Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius, šias pareigas einantis dar tik metus. – Mano vadovavimo įkalinimo įstaigai metu pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl pareigūno, kuris nešė nuteistiesiems telefonus“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Ceslevičius sako, jog nėra atlikta kokios studijos, dėl ko pareigūnai daro tokius nusikaltimus, šiaip ar taip, jis sutinka, jog pasitaiko darbuotojų, kurie susigundo uždarbiu iš šalies arba kitomis paslaugomis, kurias teikia nuteistųjų artimieji. Taigi neįvertinama, jog tai ne tik neteisėta, jog tuo daromas nusikaltimas, bet ir dėl niekų susigriaunama karjera bei tolesnis gyvenimas.

Apsimetė nematąs

Lapkričio pabaigoje buvo sulaikytas ir 2 paras areštinėje praleido Alytaus pataisos namų prižiūrėtojas Kęstutis Butkauskas, įtariamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Tyrimo duomenimis, lapkričio 19-osios naktį jis atrakino kamerą ir išleido iš jos du kalinius, o tiedu nuniokojo mobiliojo ryšio slopinimo įrenginį, kainuojantį 15 000 litų. Tuo metu K. Butkauskas, nuėjęs į kitą patalpą, apsimetė, kad nieko nemato ir negirdi. Išardę įrenginį ir sutrypę jo mikroschemas, abu nuteistieji grįžo į kamerą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimas gal ir nebūtų taip greitai išaiškėjęs, tačiau naktinį dviejų kalinių išpuolį nufilmavo stebėjimo kameros. Prispirti įkalčių, jiedu per daug ir nesispyriojo – prisipažino, kad už tokią paslaugą prižiūrėtojui buvo pažadėję atsilyginti, tik, girdi, nespėję.

Prižiūrėtojas K. Butkauskas jau nušalintas nuo pareigų, o išleistas iš areštinės jis raštiškai pasižadėjo niekur neišvykti.

Kad šis įvykis būtų tiriamas nešališkai, objektyviai, Kauno apygardos Alytaus rajono apylinkės prokuratūros sprendimu Alytaus pataisos namų Vidaus tyrimų skyriaus pareigūnai tolesnį ikiteisminį tyrimą perdavė Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

REKLAMA

Pats K. Butkauskas kaltę neigia, o ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai tvirtina, jog surinkti liudytojų parodymai ir įkalčiai jį demaskuoja. K. Butkauskui gresia iki 7 metų laisvės atėmimo.

Abiem ryšio blokatorių nuniokojusiems kaliniams iškelta byla dėl svetimo turto sugadinimo.

„Arklys“ buvo maustomas?

Šios vasaros pabaigoje Lietuvos kriminalinio policijos biuro ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai prikirpo uodegą Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo prižiūrėtojui Aleksandrui Kozlovui (27 m.). Besekdami vienos sostinėje veikiančios narkotikų platintojų grupuotės veiklą, teisėsaugininkai nugirdo A. Kozlovo pokalbių su nuteistaisiais ir išsiaiškino, jog šis vykdo jų užsakymus.

REKLAMA

Kriminalistai nustatė, jog A. Kozlovas savo paslaugas teikė dėl dviejų nužudymų ir narkotikų platinimo kalėti 20 metų nuteistam Laimonui Lapinskui-Lopui, dėl narkotikų platinimo teismo laukiantiems Remigijui Byčiui bei Vadimui Kriukovui, ilgai ieškotam žudikui Svajūnui Dičmonui iš Tauragės.

Per kratas aptiktos 3 skardinės, kuriose buvo paslėpti 7 mobilieji telefonai, per porą kartų A. Kozlovo perduoti sulaikytiesiems ir nuteistiesiems. Dar jis perdavė tiek pat USB modemų, 13 SIM kortelių ir 4 kroviklius. Priremtas įkalčių, dabar jau buvęs Lukiškių prižiūrėtojas A. Kozlovas prisipažino, kad L. Lapinskui yra perdavęs ne vieną pakelį nuo cigarečių, pilną tablečių, be to, yra perdavęs kitų draudžiamų daiktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tokį kiekį perduotų draudžiamų daiktų A. Kozlovas tvirtino tegavęs vos kelis šimtus litų. O nuteistieji juokėsi, jog tie, kurie pasinaudojo A. Kozlovu, jį paprasčiausiai apmovė – tokios neteisėtos paslaugos kainuoja kelis sykius brangiau.

Sučiuptas A. Kozlovas neneigė savo kaltės ir sutiko su visais jam pateiktais kaltinimais, tad ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nusprendė baudžiamąjį procesą baigti pagreitinta tvarka – teismui buvo pasiūlyta A. Kozlovą nuteisti baudžiamuoju įsakymu.

Taigi buvęs pareigūnas A. Kozlovas viešo teismo proceso išvengė. Už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi teismas jam paskyrė šiek tiek daugiau kaip 6000 litų baudą, kurią reikia sumokėti per pusmetį.

REKLAMA

Ranka rankon su žmona

Pernai rudenį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, bendradarbiaudami su Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), įtarę kyšininkavimu, sostinėje sulaikė buvusį policijos pareigūną Algį Jančiauską, Lukiškių izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotoją Vilių Šlaičiūną ir jo žmoną, FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėją Ramunę Šlaičiūnienę. Abiejų sutuoktinių darbo vietose ir namuose (taip pat A. Jančiausko) atlikus kratas, rasta pakankamai įkalčių, kad įtariamieji būtų pasiųsti į teismą.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo nustatyta, kad ši trijulė, kaltinama prekyba poveikiu ir kyšininkavimu, iš tokio V. V. reikalavo 20 000 litų kyšio ir paėmė pusę reikalautos sumos už tai, kad FNTT tyrėjos R. Šlaičiūnienės atliekamame ikiteisminiame tyrime to V. V. sugyventinės atžvilgiu būtų priimtas palankus sprendimas.

Kol kas šios bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme stringa dėl R. Šlaičiūnienės ligos.

V. Šlaičiūnas yra dirbęs Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotoju, prieš tai – vadovavęs Sniego gatvėje esančiai „pareigūnų“ kolonijai, buvo vertinamas kaip perspektyvus darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pernai įsigaliojus Baudžiamojo kodekso pakeitimams, kuriais sugriežtintos bausmės už korupcinius nusikaltimus, kyšininkams gresia laisvės atėmimas iki 7 metų.

TIK FAKTAI:

Pernai gegužę Vilniuje, viename Pilies gatvėje esančiame restorane, visiškai girtas Lukiškių izoliatoriaus-kalėjimo Apsaugos ir priežiūros skyriaus pareigūnas A. K. (g. 1983 m.) apstumdė 28 metų Tailando pilietį. Chuliganui buvo nustatytas 2,72 promilės girtumas.

2010 metais Lukiškių izoliatoriaus-kalėjimo vyresnysis prižiūrėtojas A. L. (g. 1979 m.) ne tarnybos metu, bet uniformuotas, Vilniuje, L. Giros gatvėje, kilus konfliktui apšaudė du vyrus. Vienam buvo sužalota koja. Pareigūnas A. L. buvo blaivus.

REKLAMA

2000 metais STT agentai Vilniuje sulaikė tuometinį Lukiškių izoliatoriaus-kalėjimo viršininko pavaduotoją Sviatoslavą Bojariną bei šios įkalinimo įstaigos moterų skyriaus operatyvinę darbuotoją Gražiną Damkauskienę.

Teismas nustatė, kad S. Bojarinas bei G. Damkauskienė iš nuteistos, bet vėliau išteisintos moters ir jos artimųjų reikalavo kyšio už bausmės išvengimą. Bylos duomenimis, nuo 1999 metų sausio iki 2000 metų balandžio per 3 kartus abu pareigūnai paėmė 50 000 litų. S. Bojarinas bei G. Damkauskienė buvo nuteisti kalėti po 5 metus.

REKLAMA

Įstatymo numatyta, jog tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos – gali būti skiriama, kai pareigūnas savo poelgiu ne tarnybos metu pažemino pareigūno vardą, kai neteisėtai perdavė suimtiesiems ar nuteistiesiems arba neteisėtai gavo iš šių asmenų daiktų ar paslaugų ir t. t.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų