REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Kažukauskienė, LRT televizijos laida „Šiandien“, LRT.lt

Klaipėdoje, centrinėje miesto dalyje, nuo Naujųjų teks mokėti ir už daugiabučių kiemuose paliekamus automobilius. Gyventojai lengvatinius leidimus gali gauti dviem automobiliams. Verslininkams galioja tokios pat nuolaidos, tačiau jie aiškina, kad tokia drastiška tvarka dar labiau ištuštins ir taip merdintį senamiestį.

REKLAMA
REKLAMA

Apmokestinti automobilių statymą daugiabučių kiemuose centrinėje miesto dalyje nuo metų pradžios Klaipėdos politikai nusprendė liepą. Kilus dideliam senamiestyje dirbančių verslininkų nepasitenkinimui, svarstyta sprendimo įsigaliojimą atidėti pusmetį, tačiau, paskutinėmis 2012-ųjų dienomis nutarta nieko nekeisti, mat spėta parengti lengvatas nekilnojamojo turto apmokestintoje zonoje turintiems verslininkams. Jie, kaip ir gyventojai, leidimus dviem automobiliams galės įsigyti už 5 ir 250 litų.

REKLAMA

„Būtų buvę ne visiškai logiška, viena vertus, patvirtinti lengvatas, o kita ranka atidėti tų lengvatų galiojimą. Tada visa tvarka būtų pakibusi ore“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Buvo daug žmonių, kurie piktnaudžiavo ir gyventojų kiemuose statė nemokamai savo automobilius. Čia yra didžioji bėda, ir mes bandysime senamiesčio gyventojus išlaisvinti iš tų gniaužtų, kuriuose jie šiandien yra“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkai sako, kad lengvatiniai leidimai dviem automobiliams neišsprendžia nei jų, nei jų įstaigose dirbančių žmonių problemos – pastatyti kiekvieną kitą automobilį metams kainuos 1 arba 2 tūkst. litų

„Tai yra totalus smulkaus ir senamiesčio verslo žlugdymas, tiek galiu pasakyti. Įsivaizduokite, jeigu žmogus, dirbantis už minimalų atlyginimą, atvažiuoja, pasistato savo automobilį ir jam grįžti reikia naktį iš darbo. Kaip jis gali parvažiuot? Viešasis transportas jau neaptarnauja tokiu metu. Tad tokių, kurių darbo priemonė yra automobilis ir jų yra 10 vienoje įmonėje, nebeliks senamiestyje, nėra net kalbos“, – įsitikinusi Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos prezidentė Loreta Beržinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kas galėtų šiandien 100 procentų pasakyti, kad atšaukus tą tvarką, senamiestis pradės klestėti, aš manau, nei vienam nekiltų abejonės, kad reikėtų keisti sprendimo priėmimą. Tačiau suvokime paprastą dalyką – jeigu senamiestyje vykdomas verslas ir jo vykdymui reikia 15 arba 20 automobilių, tai kur tada į senamiestį atvažiavusiam žmogui pailsėti ir atsigerti kavos?“ – sakė V. Grubliauskas.

Valdininkai primena, kad nuo Naujųjų keliose senamiesčio prieigose esančiose aikštelėse automobilius bus galima statyti pigiau – valanda jose kainuos 50 centų. Kad visi spėtų susitvarkyti leidimus, mėnesį paliekančiųjų automobilius kiemuose žadama nebausti.

Be to, apmokestinama tik valstybinė žemė. Įteisinusiems savo kiemų ribas, už automobilių statymą mokėti nereikėtų. Tačiau tokių atsirado vos du.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų