REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepriklausoma kūrybinė grupė "Operomanija" pasitinka naujuosius metus su džiugia žinia.

Nepriklausoma kūrybinė grupė "Operomanija" pasitinka naujuosius metus su džiugia žinia.

REKLAMA

Berlyne surengtame tarptautiniame šiuolaikinio muzikos teatro konkurse "Music Theatre NOW" dalyvavusi lietuvių kūrėjų opera "Geros dienos!" atrinkta iš daugiau nei 400 šiuolaikinio muzikos teatro projektų iš viso pasaulio ir pakviesta šių metų gegužės mėnesį prisistatyti tarptautinėje scenos menų bienalėje Švedijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuolaikinio muzikos teatro konkursą surengė vienos didžiausių pasaulio scenos menų organizacijų - Tarptautinio teatro instituto (International Theatre Institute - ITI) padalinys Berlyne.

REKLAMA

Konkursui buvo pasiūlyta daugiau kaip 400 šiuolaikinių operų ir muzikos teatro spektaklių, skirtų tiek dideliems valstybiniams operos teatrams, tiek mažoms nepriklausomoms erdvėms, sukurtų ir pastatytų po 2008 m. sausio 1 d. daugiau nei 35 pasaulio šalių.

Tarptautinė vertinimo komisija, kurią sudarė pripažinti muzikos teatro praktikai ir teoretikai iš penkių žemynų, atrinko 17 novatoriškiausių ir įdomiausių projektų, tarp jų - ir lietuvių operą "Geros dienos!".

REKLAMA
REKLAMA

Kompozitorės Linos Lapelytės, libreto autorės Vaivos Grainytės, režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, kostiumų dailininkės Daivos Samajauskaitė sukurtos operos "Geros dienos!" premjera parodyta 2011 m. vykusiame 4-ajame šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija).

Ši opera vadinama savotiška ode kapitalizmui. Operos siužetą sudaro prekybos centre dirbančių kasininkių galvose verdantis gyvenimas - tai, kas slypi anapus mechaniškų "Laba diena", "Ačiū", "Geros dienos" ir pardavėjų šypsenų. Slaptos pardavėjų mintys, žiūrovams girdimos jų gyvenimų aprašymų (CV) išklotinės čia tampa trumpa, individualia drama. Skirtingų kasininkių likimų mozaika operoje perauga į odę, teigiančią vartojimo malonumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Džiaugiamės, kad Lietuvoje kuriama šiuolaikinė opera vis dažniau sudomina ir tarptautinius vandenis. (...) Svarbu ir tai, kad visi šiam projektui pasiūlyti "Operomanijos" spektakliai keliauja į Tarptautinio teatro instituto mediateką, kur platesnės auditorijos turės galimybę susipažinti ne tik su komisijos atrinkta opera "Geros dienos!", bet ir kitais naujosios lietuviškos operos pavyzdžiais", - sako nepriklausomos kūrybinės grupės "Operomanija" organizatoriai.

Konkurse atrinktų projektų kūrėjai ir prodiuseriai pristatys savo kūrinius pristatys gegužės mėnesį Švedijos mieste Jončiopinge vyksiančioje tarptautinėje scenos menų bienalėje. Jos pabaigoje bus paskelbti konkurso nugalėtojai, kurių spektakliai 2013-2014 metų teatro sezono metu bus pakviesti prisistatyti Šanchajaus dramos menų centro (Kinija), Roterdamo operos dienų (Nyderlandai) ir kitų tarptautinių projektų bei festivalių programose.

Tarp atrinktų konkurso projektų yra ir šiuolaikinės operos iš Australijos, Argentinos, Vokietijos, Kinijos, Italijos, Nyderlandų, Lenkijos, Pietų Korėjos, JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Austrijos, Danijos. Tarp nugalėtojų - ir neseniai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre plačiau pristatytas bendras danų trupės "Hotel Pro Forma" ir Latvijos nacionalinės operos projektas "Karo suma".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų